luni, 14 ianuarie 2013

Virozele și dieta mea

Mai toate eforturile mele de a urma o dietă sau alta au fost și sunt sabotate de viroze. Las baltă meniul, mănânc ce pot sau am chef, pa, pa mișcare fizică și mă concentrez pe lichidarea dușmanului.

Desigur, virozele trebuie prevenite: fructe, salate, sinupret (extract de gențiană)  sau alte plante care întăresc imunitatea, mișcare în aer liber, evitat aglomerații, spălat mâini și față obsesiv etc și bla bla bla. Dar asta nu înseamnă că și poți să le previi. Nu ai nici-o șansă când  familia sau colegii din jurul tău sunt cu nasul în batiste.

O glumă veche spune că o viroză tratată corect durează o săptămână, una tratată cu flit durează 7 zile.

Totuși, cea mai bună abordare este să nu lași viroza să-și facă mendrele nestingherită.
Anul acesta mi-am făcut o strategie nouă.  Dușmanul trebuie atacat de la primele semne de vioiciune.

În primul rând, la primul strănut, dacă poți, trage pe dreapta, la căldură. Orice contact cu aerul rece nu va face decât să-ți lungească chinul. Nu duce viroza pe picioare că nu ajuți pe nimeni și în nici-un caz pe tine.
Măcar 1-2 zile stai în bârlog. Îi ferești și pe ceilalți de epidemie.
Câteva zile fără mișcare fizică nu sunt o calamitate pentru dietă.

Apoi, pregătește arsenalul. Arma de bază este ceaiul (de preferință de soc) cu un pic de miere, lămâie și scorțișoară. 4-5 căni pe zi.

Târăște-te  la bucătărie și fă rapid o supă de pasăre cu ceapă, țelină și morcov și o mână de paste. Dacă suporți, adaugă și usturoi și piper boabe.  În sezonul rece e bine să ai un pui în congelator, dacă ești predispus la viroze. Supa de pui este folosită pentru vindecarea răcelilor de prin secolul 12, dacă nu cumva chiar mai înainte. Nu este folclor, supa de pui chiar ajută nasul în lupta cu virușii și are unele efecte anti inflamatoare. Trebuie mâncată deci cu aburii în nas. Te hidratează, îți desfundă nasul, te ajută să transpiri și deci să elimini toxine.

Ajută și o baie fierbinte cu condiția să fie cald în casă și să te bagi imediat în pat.
Laptele fierbinte cu un pic de miere este aur curat pentru gât și nu numai.
Dacă te trage la somn, nu ezita. O porție bună de somn este minunată pentru a te pune mai repede pe lăbuțe.
Vorba italienilor, leacul pentru viroză este LLL: Late, leto, lano (lapte, la pat, sub pătura de lână).

Dacă viroza ți-a deranjat și stomacul, încearcă o gustare cu pâine prăjită, banane, orez, eventual un măr copt și un ceai de mentă.
Dacă nu ai febră sau alte probleme cu stomacul, mănâncă consistent dar ușor, ceva proteine și legume și un pic de pâine integrală.

1-2 iaurturi pe zi sunt și ele bune, sunt ușoare, întăresc imunitatea și fac ordine în burtică.
Mănâncă minim 3-4 fructe (citrice, mere, kiwi, banane etc) pe zi și adaugă în toate mâncărurile suc de lămâie.

Ai grijă să ai în casă tinctură de propolis și pastile cu propolis. 10-20 de picături de tinctură de propolis într-un pahar de ceai călduț mai netezesc glaspapirul din gât, potolesc robinetul din nas și te ajută să dormi.

O porție de mălai cald (mămăligă pripită lichidă), eventual cu un pic de lapte, face minuni, mai ales dacă răgușești sau chiar îți pierzi vocea.

Dacă ți s-a înfundat nasul, fă rost de hrean. Rade-l sau miroase-l. Mănâncă salată de sfeclă roșie cu hrean mult. Sunt bune și ceapa și usturoiul.
Ajută și o baie de abur dar dacă nu este foarte cald în casă, poți să te pricopsești cu o sinuzită. Este chiar prea riscantă și nu o recomand.

O baie fierbinte de apă cu sare la picioare face de asemenea  minuni.
Dacă ai febră, ceva comprese cu spirt sau chiar apă chioară rece sau o aspirină ajută să-ți scadă temperatura.

Tot gâdilând virușii, ai șanse să scapi mai repede.
Nu te chinui în mod deosebit cu diverse doftorii,  sunt frecție la proteza de lemn și-ți mai atacă și stomacul sau alte alea.  Orice medicament, chiar și banala aspirină, lasă urme. Evită să ieie algocalmin, nu are o reputație grozavă.
Totuși, dacă viroza ia avânt de nedescris, cam este momentul să intri în panică și să apelezi la un medic.
În cazul virozei, antibioticele nu au efect asupra virușilor, dimpotrivă îți dau și mai rău organismul peste cap  dar dacă și-au făcut loc și drăguțele de bacterii, nu mai ezita. Dacă tușești rău, din piept și tusea nu trece în 2-3 zile, dacă te supără rău urechile și te doare fruntea, dacă nu trece febra, probabil s-a declanșat o infecție (bronșită, pneumonie, sinuzită etc)  și va trebui poate să iei antibioticele potrivite. Cu cât o lungești mai mult, cu atât recuperarea va fi mai dificilă și vei resimți efectele atacului dihăniilor invizibile luni de zile.

Mai rămâne o singură problemă de clarificat. Cum deosebești banalele viroze de gripă.
Virozele încep de regulă mai lent, cu un guturai modest.
Gripa se declanșează brusc cu întreaga panoplie de ”plăceri de neuitat” și mai ales dureri oribile de cap și mușchi și febră. Pleci dimineața vesel la slujbă și în miezul zilei nu mai ai energie să te târăști spre casă.

Dacă bănuiești că ai gripă, chiar trebuie cumva să vorbești cu un doctor sau măcar cu farmacista cea mai apropiată. Circulă în prezent unii viruși oribili și este posibil să trebuiască să faci un tratament mai dur decât LLL sau supă, ceai și alte jocuri de cabană.



În fine, dacă totuși trebuie să ieși din casă, încearcă să-i ferești pe cei din jur.
Nu este cea mai rea idee să porți o mască chirurgicală sau fular sau batic peste față.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu