miercuri, 30 ianuarie 2013

Trucuri pentru suprimarea foamei

Să faci foame este poate cea mai proastă idee într-o dietă. Este o rețetă sigură pentru eșecul dietei. Pe de o parte nu vei rezista o viață întreagă iar dieta ta este pe viață. Dai și un semnal aiurea organismului care, cu prima ocazie, prima petrecere, prima ieșire în decor se repede să-și facă depozite de grăsime. Că este foamete și a învățat din moși strămoși că trebuie să facă rezerve de îndată ce poate.

Dar cum facem totuși să mâncăm mai puțin? Ce fac dacă la sfârșitul mesei îmi este foame sau dacă mă apucă foamea în mijlocul nopții?

Iată câteva trucuri sugerate câteva articole. Înșir numai ce am constatat pe propria dietă că funcționează.

Cel mai bun truc este să mănânci! Dar nu alandala. Respectă orele de masă. Respectă organizarea mesei ca la francezi:
- începe cu o supă sau salată
- felul principal: o proteină și ceva legume
- un fruct și un pic de brânză la sfârșit

Nu mânca repede, nu lua a doua porție până nu termini masa. Așteaptă 20 de minute după ce ai terminat de mâncat înainte de a mai ciuguli ceva.

Dacă ți se face foame de regulă între mese, planifică 2 gustări. Lasă 2-3 ore între mese.
Dacă ești dintre nefericiții pe care îi apucă foamea noaptea, ia o mică gustare consistentă  înainte de culcare, de preferință cu o oră înainte (o lactată sau un fruct sau o proteină).
În nici-un caz nu te culca ”pe inima goală”.

Iată o listă de gustări care taie foamea rapid:
O cană de lapte sau mănâncă un iaurt sau kefir. Poți adăuga 1-2 linguri de fulgi de ovăz (de tipul rolled oats) sau o mână de zmeură sau căpșuni.
Câteva migdale, nuci sau alune. Nu mai mult de o mână pe zi, că au cam multe calorii.
Untul de arahide este prietenul meu cel mai bun. O lingură și o gură de ceai sau cafea și pot rezista până la masa următoare. Atenție însă, cumpără din cel fără grăsimi hidrogenate!
Mănâncă un fruct (mere, citrice și mai ales pere)
O lingură - două de fasole bătută sau zacuscă sau o felie de jambon slab, cu foarte puțină pâine integrală.
Salatele, ex salată de ridichi negre su nuci, salată de roșii, salată de varză, salată de andive cu iaurt, salate cât mai colorate.
Un pic de ciocolată neagră (nu mai mult de 150 kcal pe zi!) face minuni.
Suc de roșii
1 roșie, 1 ardei sau un castravecior (murat au ba)
Brânza este minunată dar nu mai mult de câteva bucățele pe zi. Dacă ai și o roșie sau suc de roșii la îndemână, este gustarea perfectă.

Ca o regulă generală, cu cât un aliment are indicele glicemic mai mic, cu cât are mai multe fibre, cu atât îți va ține mai bine de foame.
Cele mai rele gustări sunt covrigii, gogoșile, snackurile, chipsurile, pâinea și altele asemenea. Nu țin de foame și de ce mănânci, de aia ai mai mânca. Evită și sucurile de fructe sau băuturile răcoritoare. Crează chiar un fel de dependență, ca drogurile.

De multe ori, ai numai impresia că îți este foame. Ori îți este sete, ori ai o stare nervoasă. O cană de ceai verde, o cafea bună sau un pahar de apă rece ar putea rezolva problema.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu