vineri, 4 ianuarie 2013

Diete populare și diete serioase pentru 2013

Dietele  ”populare” seamănă cu schemele piramidale. Unul se îmbogățește cu o șmecherie pe seama mulțimii dornice de câștig rapid. Când șmecheria este dovedită, schema se prăbușește și proștii constată că au mai multe kilograme ca înainte.

Există însă în lumea largă și câteva diete serioase, unele devenite populare pe bune.

În principiu nu ai avea de fapt nevoie de cărți și meniuri prestabilite.
Regulile sunt simple și clare, din moși strămoși: fii cumpătat, mănâncă variat, fructe, legume, fasole, lactate, brânză, carne, pește etc. Nu te umfla cu pâine. Ciorba este sănătate curată ca și paharul de vin. Nu fii leneș. Mai ține din când în când post. Respectă orele de masă și de somn.

Dar dacă stilul tău de viață a fost aiurea, dacă vârsta și genele intervin asupra siluetei, dacă organismul s-a dereglat și ai căpătat boala numită obezitate, lucrurile nu mai sunt simple de loc.
Știința face progrese dar supărător de încet în ce privește obezitatea. Oarecum este explicabil, cea mai complexă uzină chimică este o glumă pe lângă reacțiile chimice din organismul nostru.
O dietă serioasă te poate ajuta enorm să-ți vii în fire și să te menții pe o cale mai sănătoasă.

Cum poți distinge o dietă serioasă de o schemă piramidală?
Câteva reguli foarte simple:
- Exclude dietele care nu depășesc 2-3 săptămâni. Dieta este pe viață dacă ai tendințe de obezitate. Deocamdată știința nu are un leac minune pentru obezitate.
- Exclude dietele care elimină un grup de alimente mai mult de 2-3 săptămâni. De exemplu, dietele care exclud proteinele animale sau  cele care limitează drastic carbohidrații sau grăsimile. Ai nevoie de mii de substanțe ca să funcționezi și unele nu se găsesc decât într-un număr restrâns de alimente. Prin excluderea lor, te poți îmbolnăvi grav.
În prezent, cea mai periculoasă este dieta Dukan și din păcate a prins mai ales la români. Deși francezii l-au dat în judecată pe falsul doctor Dukan, deși englezii au votat dieta Dukan ca fiind cea mai proastă, la americani cartea Dukan s-a vândut iar o parte din nutriționiștii noștrii o recomandă chiar copiilor.
- Exclude dietele care nu includ mișcarea ca parte a programului lor. Nu ai nici cea mai mică șansă să-ți menții greutatea fără o oră de mișcare vioaie pe zi.

- Exclude dietele care se bazează pe câte un aliment anume (celebra supă de ceapă) sau pilule magice sau alte ghidușii similare. Încă nu a primit nimeni premiul Nobel pentru o soluție rapidă de slăbit după care nu pui la loc.
- Nu adopta o dietă numai pentru că nu știu  care celebritate o recomandă. Aș paria că primește bani grei ca să o recomande.
- O dietă serioasă îți explică pe înțelesul tău de ce trebuie să urmezi anumite reguli, care este baza lor științifică. Nu înghiți pe nemestecate toate poveștile care se vântură legat de diete.

Acestea fiind zise, ar fi două diete interesante din punctul meu de vedere.
Dieta Mediteraneană și dieta South Beach.
Amândouă promovează un stil de viață foarte sănătos și chiar plăcut.
În Dieta Mediteraneană se mănâncă mai multe paste, cereale și mai puține proteine de origine animală, cu excepția peștelui. A fost până recent dieta spaniolilor, grecilor, italienilor. Între timp se pare că și ei ai căpătat obiceiuri ”moderne”.
În dieta South Beach, se  mănâncă mai mult proteine și foarte puține cereale sau făinoase. Dieta a pornit de la studii științifice privind indicele glicemic.
În amândouă dietele peștele este la mare cinste pe masă. Legumele și fructele sunt în abundență în meniuri.
Brânza și boabele (alune, nuci, migdale), uleiul își au locul lor.
Mișcarea este parte din viața ta în ambele diete.
Dieta Mediteraneană are multe site-uri gratuite cu meniuri și rețete miam-miam.
Dieta South Beach este descrisă într-o carte care circulă și pe la noi. Rețetele sunt interesante și ușor de făcut dar am  să scos chimicalele și am înlocuit ingredientele exotice cu produse locale. Saitul dietei este pe bani. Dacă îți poți permite, merită.
Recent a apărut pe piață Dieta de 17 zile. Nu diferă esențial de dieta South Beach.
Dieta Montignac seamănă mult cu dieta South Beach și cu cea mediteraneană. Dar este obsedată de  indicele glicemic, care nu este ușor de utilizat.
Dieta Weight Watchers este de departe cea mai populară, pe bune,  dar și cea  mai comercială.
Un business atât de bine pus la punct că este luat de model și de celelalte diete.
Foarte liberală, îți dă principiile de bază și poți să mănânci orice în limita unui punctaj.
Cred că pentru un tânăr american, dotat cu dispozitive mobile și în dinți, este super.
La noi, ar fi  o problemă și o mare durere de cap să stai să calculezi punctajul zilnic permis versus punctajul zilnic realizat, chiar și cu dspozitive mobile. Avem alte alimente, alte mărci, alte obiceiuri. Saitul lor este pe bani buni.

În fine, merită să fie menționat saitul MyFitnessPal pentru unelte, baza de date, forum și nu numai. Este gratis, Coană Mare.

Trebuie să vezi care dietă funcționează pentru tine.
În cazul meu, de peste 9 luni funcționează dieta South Beach dar adaptată. Respect principiile dar îmi fac singură meniul și am alte rețete.
Cel mai bine este să-ți faci propria dietă, pornind de la o dietă serioasă și adaptând-o la preferințele și mediul propriu.

Nu uita: cea mai bună dietă pentru tine este cea pe care o respecți :)

Urmez o dietă nouă, revoluționară!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu