vineri, 25 ianuarie 2013

Micul dejun și frecvența meselor

O scurtă căutare pe Google a importanței  frecvenței meselor m-a amețit. Câți nutriționiști, tot atâtea păreri. Studiile științifice par să se bată cap în cap în rezultate.
Ca întotdeauna în astfel de cazuri, încerc să găsesc un sait australian. În materie de diete, australienii par să fie cei mai practici, au cel mai mult bun simț și mi-au dat nenumărate sfaturi utile.

Un astfel de sait este și Health Share. Articolul lor Does meal frequency matter in my battle with obesity? a făcut ceva lumină chiar dacă cei 9 nutriționiști intervievați pe tema ”Contează frecvența meselor în bătălia cu obezitatea?” diferă ușor în păreri.

De fapt, este foarte simplu și ajungem din nou la adevărul ”absolut”. În primul și în primul rând contează cât mănânci, ce mănânci și cât te miști.
Că sunt 3 mese pe zi sau 6 mese pe zi nu este așa de important pentru omul sănătos.

Dar este știut că cei cu obezitate sau mai multe kg decât trebuie mănâncă de regulă brambura.
Sar micul dejun și se reped la un moment dat la nu știu ce găselnițe fast food,  la primul miros care le trece pe la nas, ronțăie aiurea toată ziua tot felul de nimicuri și seara bagă la foale toate caloriile zilei deodată și alte alea.

Pentru cei cu tendință de obezitate, majoritatea nutriționiștilor prescriu o disciplină a meselor care trebuie respectată. De preferință, se recomandă mai multe mese mai mici, decât 3 mese mari pentru un control mai bun al poftei de mâncare.
Dacă sări peste masa de dimineață sau lași mai mult de 3-4 ore între mese,  activitatea hormonilor care controlează apetitul se dereglează. Ți se face de regulă o foame nebună. Cu prima ocazie te repezi întâi și întâi la alimentele super-calorice capabile să-ți dea rapid energie (gogoașa sau covrigul de exemplu care îți ies în cale)  Mănânci ca spart la masă, mai mult decât dacă ai fi respectat masa anterioară.

Mulți dintre noi au un program de lucru mai dificil de integrat cu un program regulat de 5-6 mese pe zi.
Dar cu puțin efort se poate negocia un plan.
Nu înseamnă să mănânci nu știu câte feluri la fiecare masă. O mică gustare consistentă (un sanviș cu proteine, pâine integrală și o legumă sau o mână de alune sau un fruct și un pic de brânză) ține foamea sub control. În definitiv, este bine și pentru creier să mai faci un pic de pauză din când în când. Este o iluzie că lucrezi mai mult și mai bine dacă nu te dezlipești 8 ore de scaun.

Trebuie făcut tot efortul din lume pentru a respecta masa de dimineață.
Mai toți spun același lucru și de fapt și majoritatea studiilor științifice: există o legătură dovedită între obezitatea și obiceiul prost de a sări masa de dimineață.

Vrei să slăbești? Începe prin a respecta Micul dejun. Nu lăsa să te apuce foamea nebună. Nu mânca la o masă toate caloriile zilei, deodată. Ai mai multă grijă de tine dacă vrei să arăți bine și să te simți bine.

Sunt supra-ponderală pentru că sunt tot timpul agresată. Az-noapte am fost agresată de o prăjitură, azi am fot agresată de o gogoașă...



2 comentarii:

  1. Buna :)

    aici este un articol în română despre frecventa meselor

    http://www.fitness-anonim.ro/frecventa-meselor/

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant studiul respectiv din 2009. Multumesc frumos.
    Dar atentie la conditiile in care s-a desfasurat studiul.
    2 grupuri de oameni au fost supusi unei diete restrictive, unii cu 3 mese pe zi, ceilalti cu 3 mese + 3 gustari pe zi.
    Da, cele 3 gustari nu au avut nici-o importanta. De acord si am retinut ideea, este f importanta pentru mine. Dar au fost totusi 3 mese pe zi.
    Dar daca sari micul dejun, iei o punga de chipsuri, nu stiu ce alte ghidusii energizante si o cola la pranz si mai ciugulesti niste rontaieli cu capu'n calculator si apoi seara dupa ora 8 bagi in tine ca spartul? Ei bine, cunosc 4 persoane cu acest stil nenorocit de viata. Pe cale de a se ingrasa sau obeze deja.
    A fost pe undeva si stilul meu de viata, mult timp. Cu consecinte deplorabile pentru sanatatea mea.
    Sunt alte studii recente care spun ca este important sa mananci bine dimineata, hai nu chiar la prima ora. Poate sa fie ora 10. Masa principala este bine sa fie inainte de ora 14. Si in nici-un caz sa nu mancam dupa ora 20, decat cel mult o mica gustare.
    Opinia mea pe baza propriei experiente? Ca sa slabesti, batalia este mult, mult mai dificila. Cat si cand mananci, este una din sutele de reguli. Trebuie schimbat complet stilul de viata, inclusiv cat si cum te misti (!).

    RăspundețiȘtergere