joi, 10 ianuarie 2013

Baza de date EFSA, aur curat pentru diete

Am nimerit întâmplător în saitul  EFSA,  EU Register on nutrition and health claims., registrul Uniunii Europene pentru declarațiile comercianților privind proprietățile produselor relativ la sănătate și nutriție.

UE a decis să facă ordine în afirmațiile comercianților că unul sau altul din produse te vindecă de toate bolile din lume, te fac mai frumos, mai deștept etc Și a creat o bază de date cu afirmații ale producătorilor, verificate și autorizate de EU. Luna viitoare, baza de date va fi analizata de Parlamentul european și devine posibil lege. Nu ești în baza de date, nu ai voie să-ți faci reclamă cu afirmațiile tale în țările UE.

Ca să obțină statusul ”autorizat” pentru afirmațiile sale, orice producător trebuie să furnizeze studii științifice.
Conform unui articol din revista Nature, Cultural Shock (Șoc cultural), examenul este foarte dur și din aproximativ 2900 de cereri examinate până acum, au fost autorizate numai 241. EFSA a mai dat o sansă la 291 dintre cele respinse, dar le-a respins și a doua oară, cu excepția  prunelor ca reglator al digestiei și unei fibre solubile naturale, polysaccharide α-cyclodextrin. Aceasta din urmă,  comercializată în SUA sub numele FBCx, reglează cică nivelul glucozei după masă. Nu am întâlnit-o încă pe piața noastră, dar mi-ar fi drag pentru că, din ce scrie în wikipedia,  scade colesterolul, trigliceridele, reglează insulina și leptina, și adăugată la mâncare,  scade indicele glicemic.

EFSA are deja o coadă imensă de așteptare, mai ales pentru 2000 de diverse ierburi miraculoase. Bineînțeles EFSA are parte și de scandal, pentru că nici-un producător nu este entuziasmat de ideea de a băga alți bani în cercetări. Deocamdată mulți dintre ei și-au domolit reclamele iar producătorii de iaurt și-au reunit forțele pentru a demonstra științific că iaurtul întărește imunitatea.
Noi, consumatorii, nu putem decât să ne bucurăm.

Tropăind prin baza de date EFSA, am mai descoperit așa:
- Consumul de pectine reduce glucoza din sânge,  dar numai dacă produsul respectiv conține 10 g pectine.
De asemenea reduce colesterolul, dar numai dacă produsul respectiv conține 6 g de pectine.
În mod natural, pectinele se găsesc în mere, piersici, portocale, gutui (mai ales în coji și semințe).
Un măr pe zi, mâncat cu coajă cu tot, îți aduce cam 2 g. Ar trebui să mănânci 3 mere pe zi :( ca să aibă efect asupra colesterolului din sânge și 5 mere pentru glucoză.
Oricum voi mânca mere, în primul rând pentru că îmi plac și mai apoi pentru acidul ursolic din coaja lor, care ajută la dietă. Dar numai 1-2 mere pe zi. Mai multe nici nu-mi pot imagina ce fac prin stomacul meu.
Așa că, un supliment alimentar conținând pectină ar putea fi interesant dacă ai probleme cu glucoza sau colesterolul. Aveți numai grijă să scrie pe etichetă ce trebuie.
- Melatonină. Produsul trebuie să conțină 1 mg de melatonină pentru a te adormi. Comecianții vor trebui să menționeze pe ambalaj că pentru a te ajuta să adormi, trebuie să înghiți 1 mg de melatonină, aproape de ora de culcare. Iată și un articol foarte interesant, pe saitul www.medicalstudent.ro, Melatonina un hormon controversat. De altfel, ar trebui să ne punem acest site la Favorite, excelente articole și multe noutăți.
În mod natural, melatonina se găsește și în unele plante, de exemplu cireșe, banane, struguri, orez. Îl mai găsiți în uleiul de măsline, vin și bere. Ceaiul de sunătoare conține de asemenea melatonină dar nu vă apucați să-l  beți în fiecare seară, chiar dacă aveți insomnii. Sunătoarea este totuși o plantă medicinală, nu ceai de adormit copii. În plus se calcă în picioare cu diverse doftorii, de exemplu cele pentru hipertensiune.
Din experiența mea, melatonina din pilule nu îți asigură neapărat cel mai liniștit somn (poate da coșmaruri) și nu are efect mai mult de câteva zile, dacă suferi de insomnii. Dar dacă schimbi fusul orar, chiar te ajută să reintri mai ușor în ritmul normal.
- Nucile contribuie la elasticitatea vaselor. Dar numai dacă mănânci 30 g pe zi, adică miezul de la 7 nuci.
Comerciantul este obligat să scrie pe etichetă că produsul are efect dacă înghiți o porție conținând 7 nuci pe zi - o mână de miez de nucă. Cam bizară idee. Din proprie experiență, începi să-ți cam simți ficatul dacă bagi zi de zi 7 nuci în tine. Au 20 de g de lipide (cam o treime din necesarul zilei), printre altele, așa că trebuie să fii atent ce grăsimi mai înghiți. Altfel, vasele ar putea deveni elastice dar te vei umfla ca un balon elastic.
Dar 2-3 zile pe săptămână poți să bagi o mână de nuci în salate, iaurt, biscuiți și alte bunătăți.
Sunt foarte sățioase, printre altele.
- Poate cea mai haioasă prevedere din baza EFSA, este cea referitoare la apă. Afirmația este ”apa contribuie la menținerea funcțiilor congnitive și fizice normale”. Pentru ca producătorul să pretindă așa ceva despre produsul său, apa respectivă trebuie să fie conformă cu niște  directive UE și eticheta să conțină informația că trebuie consumați 2 l de apă, din orice sursă,  zilnic.
Conform Wikipedia, ultimele cercetări americane zic de o rație recomandată de 3.7 l pe zi pentru bărbați și 2.7 l  pentru femei (incluzând lichidele din mâncare).
Nici apă prea multă, mai ales deodată,  nu este de dorit. Dacă ați făcut efort fizic intens și beți subit o vadră de apă, puteți face un fel de intoxicație cu apă. Nu este glumă! Chiar dacă muriți de sete, beți încet, câte puțin.
Pretențiile că apa ajută la constipație, apa înainte de masă ajută la slăbi sau, în general, că apa ajută la slăbit nu au nici cea mai mică bază științifică, zice Wikipedia
Din experiența mea, luăm destul de multă apă din alimente (desigur, dacă mâncăm supe, legume, fructe, lactate). Dacă mai bei 1 l de lichid pe zi (4 căni), cam este de ajuns. Normal, dacă ți se face sete, bei.


Un sfert de pahar de vin pe zi :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu