sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Dieta franceză - Un mic supliment de weekend

Am mai săpat un pic la ”paradoxul francez” și am dat peste lucruri foarte interesante.

Ce mai zic invidioșii de americani despre francezi.
Francezii își iau 80 % din grăsimi din lactate și plante, inclusiv din lapte integral, unt, brânză.
Ori sunt cercetări la zi că lactatele nu îngrașe așa cum se credea până recent. Cu condiția să nu mănânci mai multe calorii decât îți este necesar.
Mai zic americanii că francezul obișnuit mănâncă pește de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Porțiile lor sunt mici și dispersate în mai multe feluri. Mănâncă încet, fac pauze între feluri și astfel lasă timp să se digere ce au mâncat înainte de a mai băga ceva în stomac.
Cantitatea de zahăr este mai mică. Alimentele americane cu conținut redus de grăsimi au destul de des o concentrație mare de zahăr. Francezii preferă versiunile cu grăsime integrală și fără zahăr adăugat.
În general, francezii evită produsele alimentare de tip american, cum ar fi cola, alimente prăjite prin imersiune în ulei, snack-uri, chips-uri etc
Americanii, aflați în vizită în Franța, slăbesc, chiar dacă nu beau vin!
Mâncarea franțuzească tradițională poate fi caracterizată ca ”puțin dar bun” mai degrabă decât ”mult dar ieftin”.
Francezii nu consumă grăsimi hidrogenate și trans. Dieta franceză se bazează pe grăsimi saturate naturale cum ar fi untul, brânza și smântâna, mai ușor de metabolizat de către organismul uman. Grăsimile trans sunt asociate în plus cu riscuri serioase pentru sănătate.

Bon, bon dar ce zic francezii despre dieta lor de acum, din zilele noastre.

Așa cum mă așteptam, viața modernă le-a scuturat și lor tradițiile. Nu prea mai mănâncă la prânz acasă decât dacă sunt provinciali. Au adoptat și ei unele obiceiuri americane.
Micul dejun tradițional era din ceai sau cafea și pâine cu unt și gem, eventual un fruct. Din când în când, de sărbători sau Duminica, un croissant (aha, deci nu în fiecare zi!). Micul dejun american cu cereale, iaurt și suc de fructe a pătruns și la francezi.

Prânzul a devenit o masă rapidă la un restaurant, fast food, cantină etc. Ceva de genul o bucată mică de carne sau pește, sau poate o omletă, ceva legume cu sos, o salată.   La desert un pic de brânză, un fruct. Un pahar de vin este pe masă chiar și la cantina școlii, numai pentru profesori desigur. Dar mai mănâncă și un simplu sanviș sau un hamburger sau pizza. Nimic exotic, ca pe la noi.

Seara, familiile care încă păstrează tradițiile, se adună la cină cam o oră. Supa de seară, apoi felul principal, carne cu ceva pe lângă ea. Chiar o mână modestă de cartofi prăjiți. Apoi o salată cu brânză. În mod tradițional, la cină se mânca mai ușor ca la prânz dar acum cina a devenit masa principală. 
Uneori, le place să mănânce la câte un restaurant, de preferință exotic (chinez, marocan, italian - cele mai ieftine, pariez). La restaurantele tradiționale franțuzești, mănâncă se pare turiștii pentru că toate meniurile pe web sunt și în l. engleză.

Duminica se străduie să mănânce ca lumea la prânz, un bon dejeuner. Își invită uneori și prietenii.
Încep cu niște antreuri precum o salată, ceva mezelicuri sau patiserie.
Apoi urmează felul principal, carne, în special de pasăre,  sau pește sau ouă cu legume.
La urmă, brânză și fructe. Beau vin, apă minerală și diverse băuturi acidulate. Adoră prăjiturile, clătitele, tartele dar nu le mănâncă decât la ocazii speciale!

Gustările dintre mese sunt pentru cei care muncesc fizic, studenți și copii. Copii când vin de la școală, pe la ora 4, iau un sanviș cu unt și dulceață sau miere. Deja au apărut și la ei dolofăneii și pentru aceștia gustarea este un iaurt sau fructe.
Exact, ați citit bine, dolofănei. Dacă dai o căutare pe régime sau maigrir (a slăbi), te umpli de sfaturi în franțuzește. 
Cum să slăbești fără să-ți faci viața imposibilă, care sunt cauzele îngrășării, de ce e bine să mănânci cu familia și prietenii etc etc
Trist dar adevărat, și francezii au început să se îngrașe.

Și au mai inventat și ”la nouvelle cuisine”, ”noua bucătărie”. O urăsc la București, poate o fi mai bună la Paris. 
Așa că dieta franțuzească tradițională va mai există în curând doar în amintiri, în cărți și pe saiturile americanilor. Bon appetit!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu