miercuri, 9 ianuarie 2013

US News a publicat clasamentul anual al dietelor

În ultimii 3 ani, US News a publicat un clasament al dietelor, pe diverse criterii.
Anul trecut şi anul acesta, printre primele sunt desigur Weight Watchers, Mediteranean Diet (varianta Oldways de la Harvard University), Dieta Dash, Biggest Loser. Toate aceste diete sunt politically correct  adică sunt corecte din punct de vedere politic. În dietele corecte politic cel puţin 50% din calorii trebuie să provină din carbohidraţi şi ceilalţi nutrienţi să se încadreze în limitele recomandate de agenţiile guvernamentale.
Nu este de glumă cu aceste recomandări, armata SUA le respectă, spitalele le respectă.
Marea analiză a revistei US News, constă în principal, dacă, au ba dietele respectă recomandările oficiale. Eu însă am foarte mari rezerve privind aceste recomandări oficiale pentru că, cel puţin în ceea ce mă priveşte, nu au fost eficiente nici măcar pe termen scurt.
Nu sunt ignorate însă nici dietele incorecte  dar sunt aşezate mai la marginea mesei pe diverse motive, unele chiar stupide. De exemplu, dietele care îţi cer să găteşti acasă iau mai puţine puncte.

Din toate criteriile juriului care a făcut anul acestat clasificarea, m-am uitat cu interes la unul singur: cât de eficientă este dieta pe termen lung. Presupunând că au făcut analiza pe bune şi nu ca să fie corecţi politic.

Notele date sunt de la 1 la 5

Weight Watchers 3.5
Această dietă este foarte liberală. Mănânci ce vrei în limita unui punctaj. Au existat studii în trecut care au constatat că ar fi eficientă, nu există studii şi pe noul punctaj pe care l-au introdus relativ recent.
Jenny Craig 3.2
Dietă cu mîncare de-a gata adusă la uşă. Pe bani buni, desigur.
Chiar să fii în USA, poţi mânca, toată viaţa, aceaşi mâncare dietetică la comandă?
Juriul zice că poți, dacă eşti suficient motivat .... Răspuns ca la Oracolul din Delphi. Dacă eşti suficient motivat ţii orice dietă dar problema rămâne : este au ba eficientă pe termen lung?
Dieta Dash  3  
Juriul a presupus că slăbeşti dacă alegi opţiunea dietei Dash cu deficit de calorii zilnic. Meniul ţi-l faci singur pe baza unor reguli date. Dacă ţi se face foame, rabzi. Am ţinut câteva luni bune dieta aceasta, m-am oprit din îngrăşat dar tensiunea nu mi-a scăzut, dimpotrivă. Foamea chiar este o problemă.
Dieta Mediteraneană (varianta Oldways de la Harvard University) 2.9
Sunt cercetări care spun că te ajută să te menţii pe termen lung, dar sunt şi controverse. Oricum, cel puţin există unele studii ştiinţifice şi,  ca reţete, este dieta  cea mai apropiată de noi, europenii.
Biggest Looser 2.9
Juriul presupune că slăbeşti cu această dietă pentru că are restricţii de calorii şi program de exerciţii fizice. Nu-mi vine nici măcar să râd de prostia asta.
TLC 2.8
Dieta aceasta nici măcar nu pretinde că este pentru slăbit. Scopul ei este să-ţi scadă colesterolul. Juriul însă a tras concluzia că fiind cu conţinut redus de grăsimi, este bună şi pentru slăbit. Nimic mai greşit.
Ornish 2.8
Nici măcar juriul nu a putut fi sigur dacă slăbeşti cu această dietă. Poate numai dacă alegi unul din meniurile cu cereale integrale şi peşte.
South Beach Diet   2.3
Juriul s-a uitat în mod evident cu ochi de soacră la această dietă, care le cam încurcă politica nutriționistă  oficială. Interesant că în primul an au clasificat-o între primele!  Dieta nu s-a schimbat, s-a schimbat juriul.
Îi citez "puţinele cercetări arată că este eficientă cel puţin pe termen scurt dar nu ştim pe termen lung".
Deci cel puţin există cercetări,  ceea ce nu se prea poate spune despre alte diete la modă acum :)

Ce îmi place cel mai mult la această dietă, afară de faptul că 9 luni a funcţionat,  este că pot să-mi fac cum vreau meniul pe baza regulilor date, cu reţetele mele preferate. Nu faci foame, dimpotrivă.
Ceea ce pentru americani pare o problemă de netrecut la o dietă, să-ţi găteşti singur mâncarea, pentru noi este un avantaj.

Cele mai dezastruoase pe termen lung, şi ştiu asta din mai multe surse, sunt dieta Dukan şi Atkins.
Nu numai că te îngraşi la loc, mai te alegi şi cu alte belele.

Una peste alta, nici-o dietă nu funcţionează garantat pe termen lung.
Până în prezent,  nu există informaţii privind eficienţa unei diete pe termen lung. Nu sunt studii pe termen lung, pur şi simplu. Un astfel de studiu ar trebui să implice o populaţie largă şi ar costa enorm. ca să fie imparţial.
Studiul ar trebui realizat de organizaţii terţe, nu de furnizorul unei diete sau alta.
Sunt destui care nu s-au mai îngrăşat, îi vezi pe diversele forumuri, indiferent de dietă.
Sunt multe cazuri în care după cel mult 2 ani, subiecţii s-au îngraşat la loc. Dar nu ştim dacă în aceste cazuri s-au respectat recomandările pe viaţă. Pentru că,  majoritatea dietelor bune sunt pe viaţă.

Se pare deci că cea mai bună dietă este, până la urmă, cea de care te ţii  până la moarte şi 3 ani după.


Noile studii arată că toate alimentele sunt rele pentru tine...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu