sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Dieta franceză


Ce îi enervează teribil pe americani este că francezii calcă aparent în picioare toate regulile lor mărețe pentru o dietă sănătoasă și totuși nu vezi oameni grași printre ei. Dar Michael Pollan are o explicație foarte simplă. Francezii tradiționaliști nu mănâncă așa de mult ca americanii. Farfuriile lor sunt mult mai mici și de regulă nu mănâncă mai multe porții.
Un grup de specialiști de la Universitatea din Pennsylvania a constatat că un pahar obișnuit de iaurt este cu 80% mai mare la americani decât la francezi, un hotdog cu 60% mai mare și o bară de ciocolată cu 40% mai mare.
Cercetarea lor a ajuns la concluzia că tindem să mâncăm același număr de porții, indiferent de mărimea lor.
Așa că evident, mărimea unei porții contează.

Francezii tradiționaliști mănâncă produse consistente, de calitate, cât mai naturale, mâncare gătită acasă, respectă cu sfințenie cele 3 mese zilnice, nu obișnuiesc gustări între mese.
Cam 2/3 din francezi mănâncă cu familia. Cum mai sunt și vorbăreți, au mereu gura ocupată și asta le ajută creierul să atingă nivelul de sațietate înainte de a termina masa.

Francezii adoră mâncarea, americanii mănâncă mult.
O statistică interesantă arată că 90% din francezii chestionați au spus că mâncarea este o plăcere mare pentru ei  comparativ cu 39% din americani.

Francezii mănâncă încet și savurează mâncarea, americanii cam sunt pe fugă. De exemplu, cineva a avut curiozitatea să măsoare că masa unui francez la McDonald durează în medie 22 minute în timp ce în Philadelphia 14 minute. Pariul meu este că la New York durează 3 minute și alea peste claviatură.
Cultura americană încurajează mâncatul în grabă, așa cum încurajează rapiditatea în orice altă activitate.
Problema este că, mâncând rapid, tinzi să mănânci mai mult. creierul nostru are o întârziere de aproximativ 15 minute, poate chiar 20 până prelucrează toate informațiile venite de la sistemul digestiv și se declară mulțumit de cât ai mâncat.

Pe urmă, depinde și cum citești statisticile. Francezii mănâncă 500 de g de brânză în medie pe săptămână, ce-a mai  mare cantitate din lume. Ar însemna că mănâncă la fiecare masă principală o bucățică cât un deget de brânză. Chiar nici nu mi se pare așa de mult.
Depinde ce mai mănânci. Deci, ce mai mănâncă acești francezi enervanți?
Dimineața poate mănâncă un iaurt, un fruct, ceva pâine sau un croissant cu cafea. Deci destul de puțin.
Prânzul și cina includ ceva porții mici de carne (pește și pui mai des decât carne roșie), legume multe, ceva cereale sau făinoase. Termină cu o bucățică de brânză și cafea. Ciocolata preferată în Franța este cea neagră.
Francezii beau și un pahar de vin, nu mai mult la masă și se pare că și asta ajută.
Așa, tangențial, cartofii prăjiți nu sunt de origine franceză deși americanii le zic Cartofi franțuzești (cred ca Belgia este țara lor de origine).
Una peste alta, nu mi se pare că dieta francezilor este bogată în grăsimi saturate. Mai degrabă este o variantă a Dietei mediteraneene. Așa numitul paradox francez pare deci o făcătură a presei americane și nu numai.

Francezii fac mai multă mișcare fizică decât americanii, dar fără să tabere pe sălile de fitness. Pur și simplu merg mai mult și pe jos și cu bicicleta. Se plimbă de plăcere, ceea ce nu prea o să vezi la americani. A fost una din ghidușiile care m-a șocat în SUA. Cel puțin în Orlando nu aveau prin anul 2000 nici măcar trotuare.

Francezii mai au un avantaj față de americani. Nu sunt așa de bombardați de articole contradictorii în mass media și oricum sunt mai sceptici. Tradițiile lor culinare au prioritate oricum. Mănâncă așa cum au învățat și pentru că silueta lor este suplă, râd de americani și de teoriile lor.

Cumva saiturile din care am citit minunățiile astea, exagerează și generalizează poate cam mult.
Pe undeva cred că și genele îi ajută pe francezi. Pe de altă parte, mulți francezi nu mai sunt așa de tradiționaliști și mă întreb dacă nu cumva au început și ei să aibă probleme serioase de sănătate sau chiar de obezitate. În definitiv Dukan și Montignac sunt francezi, nu?

Noi semănăm mult în tradiții cu francezii. În copilăria mea nu prea vedeai copii și tineri  grași în București. Acum încet, încet se răspândește epidemia americană. Nenorocirea la noi însă se trage și  din epoca de aur, când alimentația s-a bramburit și multe tradiții și rețete s-au pierdut în bălăriile epocii. Pune peste astea sărăcia actuală, noul stil de viață, copiat de la americani, incultura supărătoare privind nutriția, mass-media de zeci de ori mai năroadă și mai bramburită decât oriunde și este gata cocktail-ul Molotov pentru o epidemie de obezitate de proporții.

Una peste alta, cu ce reguli interesante rămânem de la dieta franceză?
Vorba lui Pollan: ”Mâncați. Mâncare bună, consistentă. Mai ales de origine vegetală. Și nu mâncați mult.”
Și nu uitați zicerea românească: francezii sfârșesc întotdeauna cu brânză :)

- Vinul roșu îi ajută să trăiască mai mult dar devin enervanți.
- Are o aromă timidă cu nota obișnuită de stejar și vanilie.
- Nu pot să cred că bei Merlot.

Ceva nu este tocmai înregulă - aerul nostru este curat, apa este pură, facem destulă mișcare, tot ce mâncăm este organic, și totuși nimeni nu trăiește mai mult de 30 de ani.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu