joi, 3 ianuarie 2013

Meniul lunii Ianuarie și o rețetă verde inedită

O zi mai tristă, Cântaru s-a uitat urât la mine. Mă rog, nu chiar urât de tot, am pus totuși  un mic kilogram. Mic de tot :(
Așa că de azi, punct și de la capăt. Am scuturat praful de pe bicicleta ergonomică, am dezgropat manualul de utilizare și cronometrul. Încep cu 3 minute și cresc progresiv cu un minut zilnic. Încerc ghidușia cu mișcarea în rafale. Un minut pedalez relaxat, ca în melodia Valurile Dunării. Baaarca pe vaaaluri pluteeește ușoor, Dar ciiine îngâââână un câââântec de dor. Nuuu, nuuuu, nu e vâââântul , nici Duuunărea nu-i, E lopătaaarul și-i cââântecul luuuui.
Apoi, bag viteză maximă 1 minut pe ritm de Rock and Roll. Și din nou, barca e pe valuri.
Dacă nu ai bicicletă, dans și bune maniere. Sau o mică plimbare în parc, alternând minutul de mișcare  vioaie cu pași târșâiți.

Meniul lunii este cât se poate se simplu. Proteine, vegetale multe, boabe (alune, unt de arahide, migdale, nuci) și fructe, lichide multe. Foarte puțină pâine (sau echivalent orez integral, mămăliguță pripită, salată de cartofi, paste, quinoa).
Dacă ai de dat jos mult, încearcă o săptămână fără cereale sau făinoase.
O zi din Ianuarie ar putea arata așa (1600 - 1700 calorii)

Dimineața 8:00
Cafea, 1 ceașcă
Ou, fiert/ prăjit sau 50 g sau sardele sau jambon slab
Șvaiter
Suc de roșii 200 ml sau 1 roșie sau zacuscă
Boabe - câteva
Ceai
Gustare 10:30Iaurt sub 2%   140g
Boabe - câteva
Ceai
Prânz 14:00
Ciorbă 350 g
Carne slabă, 100 g sote, grătar
Murătură, 50 g sau o salată
Ceai
Gustare 17:00Brânză albă 50 g
Zacuscă, 3 linguri, 100 g sau o salată
Pâine integrală 1 felie 25 g 
Kiwi - 1
Mandarine - 1 medie 100 g
Ceai
Cina 19:00Pește
Linte/ mazăre/ fasole/ năut/ spanac cu roșii, 1 bol 350 g
Pâine integrală 2 felii 50 g
Șpriț din  vin 100 ml + 300 ml apă minerală
Măr, 1 mediu, 180 g
După 20:00
Numai dacă îmi mai este foame
Kefir  1.5 % 200 g
Pâine integrală 1 felie 25 g


Desigur poți varia. De exemplu, în loc de carne și salată poate fi varză călită cu carne. Proteină să fie și însoțită musai de legume.
La prânz orice fel de ciorbă este bună, inclusiv de carne. Orice carne, numai slabă sa fie.
Poți manca orice fructe, 3 pe zi, dar un măr pe zi este obligatoriu. O banană mică/ medie contează ca două porții de fructe la gustarea de la ora 5.
Orice fel de pește. Chiar și conservat.

Poți inversa prânzul cu cina dar fructele,  pâinea sau echivalentul în cereale și făinoase, numai după ora 17.
Vineri este zi de post, se mănâncă fasole, linte, mazăre, năut.
Seara se poate o salată de cartofi nemțească (încercați combinația cartofi fierți și răciți, ceapă, pește marinat, ouă, gogoșari murați, un pic de ulei, un pic de oțet de la gooșari sau oțet balsamic). Dar, nu mai mult de un cartof mediu și neapărat cu oțet ca să-i scadă indicele glicemic.
După ce devorezi porțiile, mai stai 10-15 minute și numai dacă mai simți nevoia suplimentează.

Dacă ți se face foame (și nu  am ai voie să-ți fie foame), mai ia o proteină, o legumă, o măslină.... :)

Luna aceasta mai ușor cu dulciurile dar dacă sunt cuminte și dau din pedale, pot mânca din când în când o porție de ciocolată neagră sau o lingură de magiun (fără zahăr).
Dacă vrei să mă urmezi, atenție la porții. Și nu uita, nu este voie să faci foame!

O rețetă verde inedită
Sparanghel la grătar
Sparanghelul este leguma regilor. Din păcate și prețul este regal. Numai că este o legumă medicament, excelentă pentru inimă, hipertensiune, rinichi, diuretic etc etc
Dacă se întâmplă să îți iasă în cale și nu te ruinează, iată cum se poate prepara rapid cu rețeta lui Jamie Oliver. Cumpără sparanghel proaspăt (am văzut pe la supermarket), cel la conservă este oribil.
Spală-l și pune-l pe o tigaie-grătar bine încinsă (de ceramică sau teflon).
Când s-a rumenit ușor pe ambele părți, stoarce o jumătate de lămâie deasupra și stropește cu ulei de măsline. Amestecă.
Scoate pe o farfurie și presără niște parmezan deasupra. Eu prefer cașcaval sau șvaițer pentru că este mai puțin sărat. Nu este o rețetă ieftină dar nu o faci în fiecare zi.
O combinație grozavă este sparanghelul cu ciuperci la grătar.

Nu te mai frământa cu arderea caloriilor - s-a făcut deja.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu