marți, 22 ianuarie 2013

Super alimente: varza, peștele, roșiile

Există unele alimente pe care ar trebui să le ai în meniul tău cât mai des. Sunt un mic pachet de vitamine, minerale și fito-chimicale, nu ai nevoie de alt supliment de la farmacie dacă le mănânci frecvent.

Iată o listă recomandată de saitul dietei South Beach:

Varza, cu surorile ei  brocolli, conopida și varza de Bruxelles.
Hreanul este neam cu ele, surprinzător nu? Conopida este ruda mai săracă pentru că e cam albă.
Varza este sursă de beta-caroten, vitamina C și, foarte important pentru dieta ta, de fibre.
Din meniul săptămânii nu ar trebui să lipsească o salată de varză cu ulei, piper și eventual un pic de ceapă, morcov, ardei roșii sau boia. Varza roșie mai are niște substanțe interesante, cele care îi dau culoarea mov și de care se spune că ar fi și mai și pentru a te proteja contra bolilor urâte ale omenirii.



Am găsit o salată interesantă de salată de varză roșie pe blogul http://blog.petaasiapacific.com/vegetarianism/foodie-friday-asian-coleslaw
Adaptată la piața noastră și simplificată, se poate face convenabil cu varză roșie și/ sau albă tăiată fin, pătrunjel, praz și o mână de alune, oțet de calitate, o jumătate de lămâie, un pic de sare. Mai puteți adăuga ceva ardei.
Dacă o vrei mai chinezească, un pic de ghimbir praf sau proaspăt.
Un pont: este delicioasă cu oțetul de la gogoșarii murați.
Poți face mai multă salată odată, pe mai multe zile. O îndeși într-un borcan bine, bine și servești când și cât dorești. Poți face varză roșie tocată pentru toată iarna cu un amestec de oțet, sare și ceva miere - exact ca la gogoșarii murați dar fără să opărești varza.

Peștele de apă rece, peștele oceanic - macrou, hering, sardele la cutie, somon
Cine nu  a auzit de omega-3? Desigur somonul de crescătorie care ajunge la noi nu mai are chiar așa de mult omega-3 prin el. Este și scump iar cel afumat are cam multă sare.
Este de preferat să mânânci macrou sau hering congelat sau conserve de sardele sau macrou și hering marinat.
Peștele marinat de la noi nu este prea grozav preparat, are foarte multă sare și oțet. Dar iată o rețetă care îl îmbunătățește. Pune într-un borcan mare pește marinat în straturi cu ceapă, morcov, piper, dafin, câteva boabe de ienibahar sau ce alte mirodenii vă surâd. Nu-l îndesa. Toarnă deasupra ulei de floarea soarelui (nu de măsline, pentru că acesta solidifică la temperatura frigiderului!), să-l acopere bine. Dă-l la rece și uită de el 1-2 săptămâni. Servește eventual cu cartofi fierți în coajă, un pic de pătrunjel verde și praz sau ceapă verde.



Roșiile
Au atâtea calități și în special anti-cancerigene că ar trebui să nu lipsească de pe masa zilei.
Tocănița noastră de roșii este poate mai sănătoasă decât orice altă mâncare exotică. Nu prăjiți însă ceapa, înăbușiți-o cu un pic de apă și ulei, pentru a vă proteja stomacul.
Tocănița de pește este o nebunie. Faceți un sos de roșii obișnuit cu ceapă, morcov, ienibahar, piper, dafin, oțet, vin alb, ulei, vin și când este gata, scufundați 5-10 minute peștele prăjit. 

Un alt sos interesant este salsa rossa, dacă vă place să mâncați un pic mai picant: roșii, ceva ardei verde iute sau boia iute, ceapă, usturoi, eventual lămâie, sare, piper, ulei de măsline și coriandru.
Puneți roșiile tăiate pe jumătate cu fața în sus, ceapa, usturoiul și ardeiul iute la cuptor, într-o tavă întinsă. Lăsați cam 20 - 25 de minute sau până se înmoaie ceapa și se bronzează ardeiul.
Băgați totul într-un blender, adăugați și celelate ingrediente și gata sosul.

Am o variantă de iarnă mai rapidă și mai suportabilă pentru stomacul meu: roșii întregi la cutie, ceapă înăbușită, un pic de tot de boia iute sau un pic de ardei iute murat, ceapă înăbușită în ulei și apă.
Le pun la fiert la foc mic (sau la cuptor) cu un pic de coriandru uscat, mult usturoi, piper și apoi le pasez. 
Excelent cu cartofi fierți în coajă și pulpe de pui prăjite.

Și un pont: ciorba de roșii (ceapă, morcov, țelină, mult suc de roșii și un pic de orez sau paste) este mai interesantă dacă o serviți cu un pic de brânză (brânza albă, parmezan sau mozarella) în farfurie.





Continuă și mâine :)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu