vineri, 18 ianuarie 2013

Dieta și războiul cu virușii, bacteriile și alți dușmani

Merită să pierdeți o seară citind despre sistemul nostru imunitar. Este absolut fascinant.
De exemplu, virușii sunt o minune de simplitate biologică. Un fir de cod genetic cu un înveliș protector, nimic mai mult. Aerul rece îi ajută să călătorească și de aceia răcim mai mult iarna.
Odată ajunși în organism, dacă reușesc să treacă de soldățeii invizibili ai sistemului nostru imunitar, virușii pătrund în celule. Preiau în mod parșiv comanda funcțiilor biologice ale bietelor celule și le determină să lucreze în favoarea înmulțirii lor.
Virușii virozelor și gripei sunt și artiști desăvârșiți. Se deghizează mereu altfel și derutează sistemul nostru de apărare. Ceea ce explică de ce nu este posibil un vaccin eficient pentru orice viroză sau gripă.
Oricum, virușii se adaptează uluitor și, din păcate, omenirea a descoperit că apar viruși rezistenți la antibiotice sau vaccinuri.

O altă constatare fascinantă este că organismul nostru are în el o infinitate de viruși și bacterii. Câteva trilioane își duc veacul de exemplu în sistemul nostru digestiv și ne ajută incredibil să supraviețuim.
fac parte din zestrea noastră încă de la naștere. Există chiar o teorie că un dezechilibru în lumea aceasta invizibilă ar juca un rol în îngrășarea unora dintre noi sau că anumite ființe minuscule din stomacul francezilor ar explică de ce aceștia nu se îngrașe cu dieta lor incorectă politic. Deocamdată, numai niște experiențe cu șoricei ar sprijini teoria dar cum noi nu suntem șoareci, știința este prudentă în a confirma sau infirma povestea.

Teoria este interesantă dar și mai interesant pentru noi ar fi să știm cum putem să ne întărim sistemul imunitar. Ca și în cazul dietei, nu există însă pilula magică. Cel puțin mesajul celor de la Universitatea Harvard este clar: nu mai dați banii pe prostii cu eticheta ”întărește sistemul imunitar”, nu sunt eficiente, sunt găselnițe ale marilor firme ca să-și vândă suplimentele alimentare sau alte produse. Uniunea Europeană de asemenea se străduie să introducă un control riguros al afirmațiilor de genul ”dă avânt sistemului imunitar”.

Până la urmă, o dietă echilibrată cu suficiente cereale integrale, fructe, legume, proteine de calitate (carne, ouă și pește dar și fasole sau linte), lactate și grăsimi bune (uleiuri vegetale, grăsimea din pește) este prima condiție pentru un organism sănătos, capabil să lupte.
”Un măr pe zi ține doctorul departe” nu este numai o vorbă spusă în vânt.
Plus mișcare fizică moderată. 45 de minute de mers vioi pe zi fac diferența dintre un organism rezistent la răceli și unul blegit care ia din zbor și el mai prăpădit virus. Interesant, mișcarea prea multă nu ajută, dimpotrivă.

Alte ierburi, suplimente alimentare, vitamine, minerale?
Cercetătorii le studiază de mult, în disperare în lupta cu bolile urâte ale omenirii.

Echinacea
S-au consumat tone de cerneală pe seama efectelor magice ale echinaceei pentru prevenirea și vindecarea virozelor. Ultimele studii arată că din păcate nu ajută, nici măcar la reducerea simptomelor.
Mulți doctori nici nu o mai recomandă, nici preventiv nici ca tratament pentru viroze, mai ales că are prostul obicei să provoace stări alergice la unii oameni. Citind prospectul am fost uluită să aflu că poate modifica rezultatul uneia din analizele de ficat, ceea ce tocmai constatasem. Am abandonat cura de echinacee și analizele au revenit la normal.

Usturoiul și ceapa
Ceva, ceva este adevărat în privința calităților antivirale și anti bacteriene. Sunt statistici care ar arăta că un consum constant de ceapă și usturoi poate ajuta chiar în prevenirea unor forme de cancer.
În laborator, cercetătorii au fost martori la capacitatea usturoiului de a distruge unele bacterii, virușii și unele ciuperci.
Deci,  nici-o rețetă sau salată fără ceapă și usturoi! Dar nu vă bazați numai pe așa ceva.

Chinezii susțin că și rădăcina de ginseng ar avea proprietăți de protecție contra virușilor și bacteriilor dar deocamdată, cercetările sunt în curs. Oricum, ginsengul de pe piață are origini dubioase. Nu știi cât ginseng este sub ambalaj, mai mult ca sigur este cultivat nu sălbatic. Ce știu sigur este că îți mărește tensiunea.

Mai sunt și alte plante cu pretenții de întărire a sistemului imunitar, de exemplu extractul de rădădcină de gențiană (se găsește și în combinația sinupret  de plante pentru probleme respiratorii, sinuzită și bronșită). Cred că ajută, puteți încerca și voi.

Aș mai recomanda propolisul, cel puțin în ce mă privește a avut efect clar, verificat.
Unii zic și de miere. Tind să-i cred dar cu condiția ca mierea să fie miere și nu făcătură cu zahăr și fructoză. Un pic de miere din când în când nu te îngrașe. Copii ar trebui să lingă zilnic 1-2 linguri de miere bună.

Iaurtul și alte probiotice
Studiile arată clar că probioticele ajută în cazul problemelor digestive, inclusiv cele cauzate de antibiotice. Mai departe de atât, nu prea sunt dovezi că ar fi de  ajutor și pentru sistemul imunitar.
Ceea ce nu înseamnă că așa și este. Cercetările oricum continuă.
Balanța mea parcă, parcă atârnă în favoarea probioticelor.

Atenție la cel fel de iaurt sau kefir mâncați. Multe nu ar trebui să mai aibă nici cea mai mică pretenție că au în ele probiotice.
Din păcate etichetarea iaurturilor la noi este aiurea, practic nu poți avea siguranța că au în ele culturi active de bacterii bune.
Alegeți cele mai simple iaurturi, fără zahăr sau îndulcitori, cele care conțin ”fructe”, amidon, omega 3 (asta chiar este o gogoriță de marketing) sau alte minuni prin ele. Cel mai bun test este reacția stomacului. Dacă pică bine și stomacul toarce, sunt șanse să fie ce trebuie.
Alte probiotice? Varza murată și murăturile! Iarna, mâncați cel puțin odată pe săptămână o salată de varză murată cu ulei, ceapă și piper.

Mai avem de lămurit o cestiune, și anume cea a stresului. 

Stress = Confuzia creată când mintea cuiva
trece peste dorința firească
de a strânge de gât pe cineva care
 în mod clar are nevoie disperată de asta.


Aici părerile cercetătorilor chiar diferă de înțelepciunea populară. Au constatat că orice supărare mare modifică parametrii sistemului imunitar dar că asta nu înseamnă musai că ești mai vulnerabil la boli. Logica lor mă depășește un pic.

Eu  una știu că de câte ori aveam un balamuc mare la serviciu sau o supărare în familie, făceam urgent și o viroză. Că vorba aia, un necaz nu vine niciodată singur.

Așa că, încercați măcar un sfert de oră de relaxare pe zi. Un ceai sau o cafea bună, un gând bun. Faceți măcar o plimbare pe zi în aer liber, de preferință în aerul din parc.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu