luni, 28 ianuarie 2013

Microbii ”buni” și obezitatea


Fiecare moștenește de la părinții săi, pe lângă  colecția de gene, sute de trilioane de microbi. Microbii noștrii sunt de 10 ori mai mulți decât celulele din organism. Mai sunt denumiți și ”organul uitat”. Desigur genele joacă un rol în tendința unora de a se îngrășa. Dar cercetări recente susțin că bacteriile din  sistemul nostru digestiv ar putea fi mai importante. 
Deocamdată cercetările sunt la început și încă sunt dezbateri dacă obezitatea modifică microbiomul sau un microbiom defect contribuie la obezitate.
Până ce oamenii de știință se pun de acord, trebuie să avem mai multă grijă și de micile ființe care ne ajută la digestie și nu numai.

propune 5 modalități de a ne proteja și îmbunătăți zestrea de microbi utili organismului.

Trec în revistă 4 dintre ele și le completez cu ce mai știu din alte surse. A cincea, să-ți faci și să-ți îngijești propria grădină de zarzavat, poate numai în vis :(

Limitează antibioticele la strictul necesar. Nu ne dorim să ajungem în situația în care viața noastră depinde de antibiotice. Numai că mulți dintre noi au ajuns să ia antibiotice pentru te miri ce. Antibioticele nu au nici-un efect în cazul virozelor banale. Dacă nu ai motive serioase să le ei, și asta numai doctorul îți poate spune, nu te repezi la acest remediu inutil pentru guturaiul de sezon. 
După o cură de antibiotice,  comunității de microbi din intestinele tale îi ia săptămâni, luni, ani de zile să se refacă și uneori nici că mai reușește. 

Ai grijă de ”sistemul ecologic intern”
Nu este neapărat nevoie să cumperi un probiotic scump, poți să ajuți microbii tăi utili cu o cură de iaurt, murături, varză murată, salate și fructe.
Dar pe lângă microbi buni, mai sunt și dușmanii invizibili ai organismului și pentru a menține în echilibru ecosistemul tău, trebuie să-ți întărești imunitatea. Un sistem imunitar bun înseamnă și mai puține antibiotice, printre altele.
Mișcarea fizică în aer liber și o dietă cât mai variată, sunt cele mai bune idei.
Altă idee este să încerci să reduci stresul negativ. Ca în ”dacă s-au adunat prea multe în viața ta, începe și dă-le afară.” :) 
Dacă într-o dietă de slăbire este mai important ce bagi în alimentație decât ce scoți, în lupta cu stresul simplificarea vieții poate fi uneori cheia. 

Deschide larg ferestrele. Când eram copii petreceam foarte mult timp în aer liber. Acum stăm mai mult în spații închise. Aerul condiționat din multe clădiri plimbă de cele mai multe ori microbii nocivi.
O idee foarte bună este să aerisești zilnic bine casa și spațiul de la serviciu unde lucrezi.
O plimbare zilnică de cel puțin o jumătate de oră este mai mult decât de dorit.
Petrece cât de mult timp poți în natură.

Mănâncă multe plante. Microbii din intestine adoră fibrele din plante. Dar fiecare soi de microb are dieta proprie, conținând anumite fibre. Așa că o idee bună este să mâncați cât mai variat, cât mai colorat. 

Autorul articolului menționat mai sus propune o dietă de 30 - 40 de plante diferite pe săptămână.

M-am uitat cam cruciș la cifra asta.
Dar încearcă și tu să numeri ce legume și fructe 
ai mâncat săptămâna trecută.

Ciorba zilei, zacusca, salatele, murăturile și pâinea cea de toate zilele au adus cam 25 de plante la dieta mea.
Ceva fructe, ciuperci, spanacul cel nelipsit și, desigur, fasolea și iată că am trecut de 30. Fain de tot!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu