joi, 28 februarie 2013

O varianta a Dietei Mediteraneene cu ingrediente românești


Mult timp am fost convinsă că este practic imposibil să urmezi Dieta Mediteraneană în România.
Pentru o dietă 100% mediteraneană, ingredientele sunt greu de procurat și scumpe.
Unele ingrediente nu le-am văzut măcar cum arată. Anghinare? Fenel? Limba mielului, sau așa se traduce borraja, ce-o fi?
În plus, dieta Mediteraneană nu înseamnă numai mâncare, este alt stil de viață, imposibil de urmat în lumea modernă.

Dar varianta utilizată în studiul Predimed nu este chiar ce credeam eu despre dietele mediteraneene.
În plus, poate fi adaptată.

De exemplu, 4-5  linguri de ulei de măsline pe zi de persoană te pot aduce la sapă de lemn în România.
Dar care este în definitiv diferența dintre uleiul de floarea soarelui și cel de măsline?
Amândouă au beneficii similare pentru sănătate, în special pentru inimă. Uleiul de floarea soarelui este mai bogat în vitamina E, uleiul de măsline mai bogat în alți antioxidanți.
La noi nu cresc măslini, la spanioli uleiul de măsline este poate mai la îndemână decât cel de floarea soarelui.
De fapt, ce este important cu adevărat la această dietă, relativ la ulei?
- Gătitul cu ulei și nu cu unt sau untură sau margarină, pare să fie una din condiții.
- Salate, cât mai multe salate cu ulei, ar fi a doua condiție esențială pentru aderența la dietă.

Așa că nu văd de ce să nu folosim uleiul de floarea soarelui la gătit și salate.
Ambele uleiuri sunt benefice pentru inimă. Merită totuși un mic efort financiar de a cumpăra ulei de măsline de calitate pentru salatele tale. Gustul este de neegalat.

Peștele este alt semn de întrebare pentru punga ta. Dar nu trebuie să cumperi neapărat somon, care nici măcar nu știi în ce bazine și cum a fost crescut. Iată cum poți acoperi 2-3 porții de pește pe săptămână:
- Mănâncă o dată pe săptămână sardele sau hering la cutie.
- Declară o zi pe săptămână, zi de pește de apă dulce. Crap Novac, păstrăv, știucă, țâri, orice pește merge, alegerea depinzând de preferințe și desigur de pungă.
- Dacă îți place, cumpără o dată pe săptămână pește congelat.
- În fine, o idee excelentă este să cumperi pește marinat. Pune-l într-un borcan cu straturi de ceapă, ceva piper și de ulei de floarea soarelui (exclus de măsline, pentru că la rece acesta se solidifică). Lasă-l cam o săptămână. Uleiul și ceapa mai trag din oțet și sare. Este excelent ca aperitiv sau la o salată orientală.

Mirodeniile nu mai sunt o problema, piața este plină de tot felul de minuni. Dar nu e obligatoriu să înlocuiești mirodeniile tale preferate deși uneori chiar merită. O notă specială merită coriandrul.

Legumele cel mai des întâlnite în varianta spaniolă sunt roșiile, ardeii, ceapa, morcovi, usturoiul, vinetele etc Ca pe la noi.

Bun, și cum rămâne cu stilul de viață?  Aici ar fi multe de zis dar fiecare are propriile probleme.
Merită să faci efortul de a lua masa principală cu familia și prietenii în weekend.
Fă tot efortul din lume să ai o masă ca lumea dimineața.
Încearcă să strecori măcar o gustare sănătoasă la prânz iar după ora 8 seara, cel mult o gustare ușoară.
Un pahar de vin roșu la masă e bun dar nu este obligatoriu.

Acestea fiind zise, iată câteva mâncăruri ”mediteraneene” ușor de făcut, rapide pe care le-ai putea savura primăvara asta la tine acasă.
- tocăniță de pui cu ceapă, usturoi verde, morcov nou, roșii, un pic de vin, pătrunjel și coriandru. Excelentă și cu un pic de mămăliguță.
- tocăniță de pui cu dovlecei prăjiți
- salată de dovlecei prăjiți cu usturoi verde
- salată de dovlecei sote cu ceapă verde
- ciorbă cu verdețuri de primăvară: urzici, untișor, salată, lobodă, ștevie, măcriș
- ciorbă de salată cu orez,  iaurt și ouă
- ciorbă de dovlecei, ceapă verde, morcovi tineri
- ouă sau friptură cu spanac sau cu lobodă verde (gătită ca spanacul)
- super salata de primăvară: salată verde (caută salată de grădină, din cea mică, prăpădită, murdară de pământ și nu prea fragilă), măcriș, pătrunjel, ceapă verde, usturoi verde, un gogoșar murat tăiat julien, ulei de măsline, câteva măsline, 1-2 roșii sau câteva ridichi, câteva frunze de spanac tânăr.
- omletă cu spanac sau lobodă verde.
- iahnie de cartofi noi, cu pui, ceapă verde și usturoi verde
- pui la grătar cu cartofi noi prăjiți
- salată orientală cu cartofi noi, ceapă verde, ciuperci marinate și hering marinat
- piept de pui cu usturoi verde, vin alb și ghimbir
- pilaf de post (cu usturoi verde, dovlecei, morcov nou, ceapă verde date prin ulei 1 minut!)
- piure de urzici cu ulei de măsline, pătrunjel verde și usturoi verde. mai bun ca orice pateu vegetal.
- pește la capac (sote) cu usturoi verde, lămâie, piper și rozmarin
- cuș cuș cu creveți și usturoi verde
- mazăre verde cu mărar, ulei și lămâie
- paste al dento cu ulei de măsline, brânză, ou fiert moale, măsline și usturoi verde
- desigur, fasolea, lintea și năutul rămân la mare cinste! Gătește-le cu ceapă verde, morcov nou și verdeață proaspătă.
- humus cu usturoi verde.

Nu știu ce mâncați voi în lunile următoare, dar cam asta e dieta mea de-o viață primăvara.
Și dau jos fără greș câteva kilograme bune.
Țineam Dieta mediteraneană și nu știam :)







Un comentariu:

  1. Am uitata să scriu. Nu se poate o Dietă Mediteraneană corectă fără mișcare. A venit primăvara, puneți adidașii în picioare și hai la plimbare!

    RăspundețiȘtergere