sâmbătă, 16 februarie 2013

Metoda nu e totul dar face mâncarea sănătoasă și gustoasă

Ai în față un morman de bunătăți. Legume, un pic de carne sau pește, o țâră de brânză, nenumărate mirodenii...Ce mâncare faci astăzi?

Salată de crudități, desigur. Vitamine și minerale, miam miam. Dar ai grijă să fie toate proaspete. Un pic de lămâie nu strică pentru mai multă vitamină C.
Mai nou s-a constatat că o supradoză zilnică de vitamina C previne gripa și te ajută să treci mai ușor peste viroze. Așa că, dacă ai în familie gripați sau ai o sensibilitate la răceli, nu pierde nici-o ocazie să ”lingi” vitamina C.

Dar nu putem trăi numai cu salate, nu? Prea multe crudități pun la încercare sistemul nostru digestiv, orice ar zice adepții măncării crude, neprelucrate de loc.
Iar carnea crudă... să fim serioși, nu așa a evoluat omul.

Cum e mai bine să gătim carnea? 
O metodă foarte sănătoasă și foaaaarte gustoaaaasă este s-o frigem pe grătar. Dar, cu câteva mici amendamente. Căldura mare și mai ales expunerea directă la flacără deschisă poate produce unele substanțe carcinogene. Poți evita aceasta cu câteva trucuri simple.
Ține mai întâi carnea la marinat, înainte de a o găti. Pune carnea la rece cel puțin o oră cu vin alb, ulei, usturoi și ceva ierburi (busuioc, măghiran, oregano, cimbru, boia etc). Marinarea o va face și mult mai aromată și mai fragedă.
Înainte de a o pune pe grătar, scurge ușor carnea, să nu fie umedă. Cu zeama de la marinată poți încropi un sos.
Să ai o cană de apă la îndemână,  lângă grătar,  ca să stingi rapid orice flacără.
Însoțește carnea cu ceva feluri de mâncare foarte bogate în antioxidanți, de exemplu o salată colorată. 

O altă metodă este desigur frigerea în ulei. Excelent, gustos dar trebuie să respecți câteva reguli esențiale dacă nu vrei să ”îmbogățești ” mâncarea ta cu tot felul de chimicale dăunătoare.

Dacă frigi alimente la tigaie, taie carnea sau legumele în bucățele mici. Nu folosi multă grăsime și încearcă să frigi totul în mai puțin de 2 minute, amestecând continuu. Mai bine frigi carnea sau legumele în câteva tranșe. Este metoda preferată a bucătăriilor orientale și mâncarea lor, gătită corect, pică tare bine la burtică.

Dacă frigi alimente în ulei mult, prin scufundare, ai mare grijă să nu refolosești uleiul de nenumărate ori.
De 2-3 ori e prea destul. Mai bine fă economii în altă parte, nu la ulei.
Este unul din motivele pentru care, de prea multe ori,  mâncarea fast food ne pică în stomac ca plumbul.
După ce frigi șnițele, chiftele sau pește pane, scoate-le pe un șervet de hârtie,  să se scurgă bine de grăsime.

O metodă excelentă este carnea înăbușită. Pune un pic de ulei în tigaie, frigei ușor și rapid pe ambele părți carnea până se rumenește un pic. Adaugă o jumătate de cană de vin alb, usturoi, ghimbir sau un pic de sos de soia diluat în apă, sau pur și simplu un pic de supă sau apă și câteva fire de cimbru. Lasă la foc foarte mic, cu capacul pus, cam 5-150 minute, în funcție de cât de groasă este carnea. Dacă zeama scade prea mult, mai adaugăi încet un pic de lichid. 
Un pont. Fierbe separat la foc foarte mic niște cartofi, tăiați cuburi, în foarte putin lichid. Sau fierbe 2-3 cartofi mici întregi, cu coajă. Nu mai mult de 20-25 de minute la foc mic, cât să poți să-i înțepi cu furculița. Curăță-i de coajă sub jet de apă rece. 
Adăugați cartofii tăiați bucăți și câteva boabe de piper la carnea înăbușită și mai lăsați câteva minute la foc mic.
Mâncărica iese o nebunie de bună cu cartofi noi. În plus, aceștia chiar nu trebuie să fie curățați de coajă că mai adăugi ceva vitamine și minerale prețioase primăvara.

O supă sau o ciorbă fierbinte, cu un ardei iute lângă.... îi faină, de tot!
Dar respectă următoarele reguli, pentru ca ciorba să fie mai gustoasă și să nu pierzi pe drum vitaminele:
- nu tăia legumele în bucăți prea mici. Pune cel puțin o parte din morcov și țelină întregi. Pune un ardei întreg, cu tot cu sâmburi. Dacă faci un borș cu varză, pune varza în bucăți întregi. O să-mi dai dreptate, iese o mâncare mai mult decât delicioasă.
- când speli legumele, nu le ține în apă
- dacă folosești legume congelate, pune-le în apă clocotită, nu rece.
- fierbe cât trebuie, până se înmoaie legumele suficient să le înțepi ușor cu furculița. Nu lăsa să se facă fleașcă.
- fierbe cu oala acoperită cu un capac, măcar parțial.
- adaugă la urmă zeama de la o jumătate de lămâie, o legătură de verdeață, dă un clocot scurt, pune capacul și stinge focul. 

Mediul acid este cel mai bun pentru conservarea vitaminelor. Aerul și lumina le distruge. 
Căldura excesivă le distruge de aceea mâncarea la cuptor, deși foarte gustoasă, nu este cea mai bună metodă de a găti. Rezervă mai bine cuptorul pentru pâine, patiserie, prăjituri.

Mâncare la microunde? Și da, și nu.
Dând la o parte gogorița că microundele ar fi dăunătoare, singurele alimente care câștigă, după părerea mea, prin gătit la microunde sunt cele foarte bogate în apă. Dar nu în cantitate mare!
Gătitul la microunde conservă cel mai bine vitaminele.
Peștele, ciupercile, brocolli, conopida, prazul sunt preferatele mele.
Cea mai bună metodă de a găti brocolli astfel încât să nu-și piardă calitățile este la microunde, zice Nestle cel puțin.

În sfârșit, tocănița este o colecție de metode de gătit excelentă.
Mai întâi, prăjitul rapid al morcovilor și cepei în ceva ulei eliberează vitamina A. Apoi gătitul roșiilor la foc mic, până scade sosul, face mâncarea mai bună dar o și îmbogățește cu licopen despre care se știe că previne cancerul de prostată și atacurile cerebrale.
Gătitul la foc mic conservă vitaminele.
Adăugând un pic de vin sau de oțet, sosul  devine ușor acid și deci vitaminele sunt bine conservate.

Poftă bună!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu