vineri, 1 februarie 2013

Diete de detoxificare

Ideea  că putem curăța organismul de toxinele cele rele printr-o dietă specială, de detoxifiere,  de scurtă durată și astfel putem reduce pericolul unor boli urâte este tentantă.

Am zis să abordez subiectul cu mintea limpede și să ajung singură la o concluzie clară: merită sau nu să țin o cură de detoxifiere și care din ele?

Din punct de vedere științific nici-o dietă de detoxifiere nu are la bază un studiu, cât de mic. Toate dietele de detoxifiere se bazează pe spusele unor persoane, uneori bine intenționate, alteori excroci pur și simplu care încearcă să facă bani pe seama amărâților cu probleme de sănătate. Nimic nou sub soare.
Pe de altă parte, nici oamenii de știință nu le știu pe toate.

Poate o proastă funcționare a unui organ să determine acumularea de toxine în organism? Unde? Rămân în ficat? În mușchi? În toate celulele organismului?
Ce spune știința? Organismele noastre au propriile mecanisme de eliminare toxine, cu ajutorul ficatului, rinichilor și colonului. Dacă acestea nu ar funcționa, ne-am duce urgent pe lumea cealaltă. 
Organul care are sarcina principală să se ocupe de substanțele toxice este ficatul, mica noastră uzină chimică. Ficatul în mod normal descompune toxinele  printr-un proces foarte complicat și le elimină din organism via bilă sau urină.
Unul din mecanismele interesante este stocarea temporară a unora din  toxine în depozite de grăsime până când ficatul are timp să se ocupe de ele. 
Bineînțeles că și ficatul poate funcționa aiurea. Dacă nu mai face față exceselor noastre, începem să ne simțim rău. Un prim simptom este oboseala excesivă pentru că ficatul nu ne mai ajută să asimilăm nutrienții, mineralele și vitaminele.

Dacă organismul este copleșit de prea multe toxine, intervine intoxicarea, otrăvirea sau cum vreți să-i ziceți. 
Încă nu am citit destul ca să vă spun ce se întâmplă cu toate substanțele toxice prin organismul nostru.
Știu că unele pot ataca chiar ADN-ul. 
În mod sigur nici oamenii de știință nu stăpânesc încă acest metabolism al chimicalelor toxice, super complicat. 

Putem ajuta ficatul, rinichii, colonul cu o dietă de detoxifiere? 
Dacă mănânci aiurea zi de zi, bagi tot felul de alimente procesate, alcool, suplimente alimentare ciudate suprasoliciți puterea organismului de a face ordine.
Mai rău este că nu prea poți evita răul modern: chimicalele din aer și mâncare. 
Mi se pare o naivitate să crezi că o mică dietă de câteva zile cu nu știu ce zeamă sau plantă sau restricții severe alimentare poate face minuni. 

Până în prezent, nu s-a găsit nici-o bază științifică pentru ideea de detoxifiere prin dietă. 
Prin 2008, o femeie din Marea Britanie a rămas cu probleme severe pe creier (epilepsie) după o cură de detoxifiere cu multă apă și sare mai de loc.
Alte efecte ale dietelor de detoxifiere pot fi pierderea bruscă a părului, slăbirea mușchilor, depresie nervoasă, anemie, slăbirea sistemului imunitar  din lipsa unor nutrienți, vitamine și minerale esențiale.
Slăbirea bruscă în cazul unor cure de detoxifiere a dus la  probleme grave ale inimii, aritmii și chiar moarte. Poți face pietre la bilă după o cură de detoxifiere.
O detoxifiere cu laxative poate duce la o dehidratare atât de rapidă că este necesară o intervenție medicală urgentă ca să nu rămâi cu rinichii demolați pe viață sau și mai rău.

O altă dietă ciudată, cea numai cu fructe și alune a lui Steve Jobs a băgat luna trecută în spital pe un alt actor, cu pancreasul dat total peste cap.
Ultima cură de detoxifiere care a sărit în aer a fost dieta cu limonadă ținută de Beyonce. Tipa a băut vreo 10 zile o  licoare din apă, sirop de arțar și de palmier, suc de lămâie și piper de Cayenne. Nu a înghițit nimic altceva. 
A slăbit enorm dar...A pus la loc rapid de îndată de a terminat cura și a avertizat lumea să stea departe de aiureala asta. O altă tipă care a urmat dieta a declarat că nu o mai ține niciodată din cauza efectelor oribile. A mai zis că a avut stări de amețeală severe și  nu recomandă nimănui care are copii sau conduce o mașină să urmeze o astfel de cură.

În final, concluzia mea este că nu-ți ajuți organismul cu ”hei-rup, hei-rup cad munți de fier în lupta noastră de brigadieri”. Ba s-ar putea să te nenorocești de-a dreptul și chiar pe viață.
Întărește-ți organismul să poată lupta cu toxinele și elimină cât poți toxinele înainte de ale băga pe gură.

Poți să ajuți organismul numai cu o dietă sănătoasă, pe viață.
Mănâncă bine, mănâncă cât mai variat, mănâncă mai puțin și fă mișcare fizică mai multă.
Stai cât poți de mult în aer liber, curat. Mănâncă salate cât de multe și 2-3 fructe pe zi.
Mănâncă alimente proaspete și mai puțin mezeluri, conserve, alimente congelate.
Mănâncă ciorbe și supe. Ai grijă să bei suficiente lichide.
Încearcă pe cât posibil să mănânci alimente crescute în grădină, curte, pe câmp, cu cât mai puține îngrășăminte și pesticide. Dar nu da bani aiurea pe alimente așa zis ”organice”, mai ales la noi când nu poți verifica originea lor.

Te simți prea plin? Simți nevoia să mănânci o perioadă mai ușor, mai fără carne?
Care este problema, fă-o dacă asta te face să te simți mai bine. Mai ascultă și ce zice organismul tău.

Uită-te un pic și la tradiții. Postul pe termen limitat este o idee foarte bună. Dar nu pentru ”detoxifiere”.
Sunt cercetări științifice numeroase cu concluzia clară: prea multă carne dăunează organismului.
Cum putem limita consumul de carne?
Tradiția noastră ne învață să avem în fiecare săptămână o zi de pește și o zi fără nici-un produs de origine animală. Personal m-am simțit chiar bine când am respectat această tradiție.
Nu prea sunt însă de acord cu postul de lungă durată, mai ales dacă lipsește cealaltă tradiție: un porc de curte mâncat în lunile de iarnă.

Îți mai ajuți ficatul dacă nu bei de loc alcool măcar 1-2 zile pe săptămână și limitezi medicamentele la strictul necesar. Mai încet și cu pilulele, ceaiurile și alte ghidușii Plafar. Informează-te foarte bine pentru că și o simplă vitamină poate dăuna uneori. Citește măcar în Wikipedia, înainte de a te arunca spre nu știu ce  dietă minune. Fie ea și de ”detoxifiere”. Nu te juca cu sanatatea ta.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu