sâmbătă, 23 februarie 2013

Comunitatea științifică și politica alimentară

S-a cam terminat epoca de aur pentru cercetătorii și ziariștii nutriționiști din USA și aiurea.

Un grup vesel de cercetători și-a suflecat mânecile și a purces să demoleze ceea ce au numit ei ”miturile” dietelor. Rezultatul a fost publicat în The New England Journal of Medicine, cu titlul ”Mituri, presupuneri și certitudini despre obezitate”.

Poate o parte din ce spun ei este corect dar articolul este confuz și în mod sigur incomplet.
Când presa duduie de informații contra băuturilor tip cola, articolul nu zice nimic de această certitudine. Așa cum nu zice nici de lactate. Un consum regulat de lactate nu te ajută să slăbești, spun diverse cercetări. Mare parte din miturile și presupunerile citate sunt apă de ploaie, nu au importanță pentru dieta mea cel puțin.
Este însă sugerată ca o certitudine faptul că pilulele de slăbit și operațiile ar fi soluția cea bună.
Unele din afirmații sunt chiar ridicole. Ar fi cică un mit că ”este mai sănătos să-ți stabilești obiective realiste pentru dieta ta” și că un obiectiv extrem ”să slăbim repede și mult” ar fi de preferat. Numai că cel care propune ghidușia asta lucrează cu popularul program TV The Biggest Loser (Cel care pierde cel mai mult). Uff, m-am liniștit.

Reacția comunității a fost rapidă.
Cum a rezumat Marion Nestle,  un specialist în nutriție din New York:
”Ce înțeleg din acest articol ar fi că singurele opțiuni valabile pentru a slăbi sunt medicamentele, chirurgia și substituienții alimentari, toate fiind promovate de companii cu legături fnanciare strânse cu autorii”.
De exemplu, unul din doctorii autori este membru în consiliile de administrație ale Kraft Foods, Global Dairy Platform, McDonald, Arena Pharmaceuticals, Jenny Craig, Vivus. A susținut conferințe,  plătit fiind de Fundația internațională pentru lactate, Asociația daneză pentru lactate etc. Are câteva patente pentru diverse produse dietetice.
În general, comunitatea științifică actuală nu prea mai este dispusă să înghită ușor concluziile studiilor sponsorizate de marile companii sau ale unor medici și nutriționiști cu interese financiare legate de studiul realizat.

Așa că, data viitoare când mai citiți undeva un sfat minunat despre un leac sau aliment minune sau dimpotrivă, verificați cine este autorul și ce interes ar avea să bată câmpii respectivi.
Sper din toată inima să nu-l aud și pe Mencinicopschi sporovăind despre miturile dietelor.

Până una alta, nu uitați certitudinile unei diete adevărate:
Mâncați bine, consistent, mâncare de calitate. Mâncați cât mai variat. Nu mâncați mult. Respectați orele de masă și de somn. Mișcați-vă cât mai mult posibil.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu