joi, 21 februarie 2013

Un dulce natural

Nu știu dacă viroza din capul meu e de vină, dar am sentimentul penibil că presa și blogurile americane de nutriție, dietă și sănătate s-au încurcat iremediabil tot încercând să facă echilibristică printre multele studii ”științifice” sponsorizate de o corporație sau alta, directivele agențiilor guvernamentale și bunul simț al fiecăruia.

A ajuns aproape imposibil să găsești un răspuns documentat la o întrebare simplă, de genul: îndulcitorii care înlocuiesc zahărul sunt sănătoși au ba?

Să luăm, de exemplu, stevia, un îndulcitor natural extras dintr-o plantă sud-americană din aceeași familie cu floarea soarelui. A nu se confunda cu banala noastră ștevie. Acum mai bine de 20 de ani, stevia a fost declarată periculoasă pentru sănătate de oficialii SUA pe baza unui studiu sponsorizat de companiile care distribuiau la acea vreme aspartame.
Recent, studiile au fost reluate și concluziile se bat uneori cap în cap. Normal, în funcție de cine plătește studiul.
Oficial totuși extractul de stevia a fost declarat ”sigur”. Nu și frunzele uscate de stevia.
Planta a fost utilizată ca îndulcitor sute de ani în America de Sud.  Este utilizată deja de mult timp în Japonia și Canada și nu s-au raportat probleme.
Ceea ce nu înseamnă că nu există probleme. 
În Brazilia și Paraguay, stevia este utilizată în tratamentul obezității, hipertensiunii, depresiei nervoase și oboselii. 
Dacă ești hipotensiv nu e o idee bună să iei stevia. Dacă ești ușor hipertensiv, este o opțiune interesantă. Dar dacă ai trecut pragul 14:9,  nu te mai juca cu prafuri și bombonele de Plafar, mergi urgent la doctor.
În rest, până la următorul studiu științific, poți consuma acest îndulcitor,  în cantități moderate chiar dacă practic nu aduce calorii în organism. 
Extractul de stevia este foarte puternic. Iată cum poți echivala zahărul cu extractul picături sau extractul granulat:
1 linguriță de zahăr este echivalentă cu 2-3 picături de stevia.
1 cană de zahăr este echivalentă cu 1/3 linguriță de stevia granulată.
Ai grijă să nu greșești doza pentru că prea multă stevia dă un gust amar neplăcut și strici bunătate de prăjitură.

Un alt îndulcitor natural interesant pentru dieta ta este xylitol. Este un extract din mesteacăn și diverse vegetale și fructe utilizat de mult timp de finlandezi. 
Oficial este considerat un îndulcitor sănătos. De fapt este fabricat și în organismul nostru. 
Nu avem nevoie de insulină pentru a metaboliza xylitolul,  ceea ce îl face interesant pentru diabetici. Dar dacă aveți așa ceva, consultați întâi doctorul pentru că lucrurile nu sunt tocmai limpezi.
Bacteriile din gură nu fermentează xylitolul și guma de mestecat sau bombonelele cu mentă și xylitol sunt considerate benefice pentru dantură. Se mai zice că este bun și contra infecțiilor nas-gât-urechi tot datorită faptului că bacteriile nu-l iubesc.

Xylitolul este la fel de dulce ca zahărul dar are jumătate din caloriile acestuia. Ceea ce desigur îl face recomandabil pentru diete, dar, atenție, are totuși ceva calorii.
Dar drojdia de bere nu se împacă cu xylitolul, așa că nu poate fi utilizat în rețetele cu aluat dospit.

ATENTIE! Xylitolul este toxic pentru câini și pisici. Înainte de a da biscuiți sau alte bunătăți animalelor, verificați să nu conțină xylitol că le distruge ficatul.

Cam aceștia sunt cei îndulcitori naturali acceptabili pe piața noastră în locul zahărului și mierii.

În privința  îndulcitorilor artificiali, aspartame, zaharină, splenda și care or mai fi, după primele 3-4 articole care se băteau cap în cap, am abandonat lectura. Oficial toate sunt declarate ok, inclusiv zaharina, neoficial un cor întreg cântă pe teme sinistre. Așa că pas, iei îndulcitori artificiali pe riscul tău.

Cercetătorii științifici susțin că îndulcitorii, indiferent că vorbim de zahăr sau înlocuitorii săi naturali și artificiali, trebuie consumați în cantități mici. Ba s-ar putea ca, în cantități mari, să fie chiar mai dăunători decât zahărul.
Și aceasta pentru că senzația de dulce ar duce totuși la secreția automată de insulină. 
Pentru că insulina respectivă nu găsește glucoza pentru care a fost mobilizată,  ni se face foame.
O gustărică cu zahăr sau miere nu ține oricum de foame prea mult timp dar cu înlocuitori, intrăm într-o buclă a foamei. De ce mâncăm de-aia am mai mânca.
Din acest motiv, suntem sfătuiți să nu înghițim îndulcitori decât în cantități moderate și numai ca desert, după ce ne-am mâncat ciorba, salata, proteinele, cerealele integrale etc.

Pericolul cel mai mare îl reprezintă băuturile ”răcoritoare”, fie ele sucuri cu ceva urme de fructe, fie băuturi acidulate gen cola. Dacă vrei să slăbești, acestea  trebuie să dispară din dieta ta zilnică.

A, da...și o cola dietetică, de asemenea







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu