joi, 7 februarie 2013

O rețetă ușoară de humus

Poți găsi la prăvăliile arabe humus (năut cu pastă de susan) dar nu prea știi întotdeauna ce au băgat în el. Dar dacă reușești să faci rost de Tahini adică  pastă de susan (se mai găsește la Plafar sau la super-marketuri) și dacă ai un blender, humusul se face foarte ușor.

O rețetă ușoară de humus


Ingrediente:

1 cană de boabe uscate de năut (de la super-market)
2 căței de usturoi
1/2 cană pastă de susan (tahini)
optional 1/2 cană de iaurt sub 2% grăsime
2 linguri de zeamă de lămâie
2 lingurițe ulei de susan sau de măsline
optional 1 vârf de cuțit de boia dulce
optional un pic de pătrunjel verde
1 vârf de cuțit sare

Preparare:

Puneți năutul la fiert cu 4 căni de apă și când clocotește, stingeți focul și lăsați-l cam o oră.
Sau, și mai bine, lăsați-l cu apă o noapte (cam 12 ore) la înmuiat.
Scurgeți apa și puneți năutul la fiert cu 4 căni de apă proaspătă.  O variantă gustoasă ar fi să-l fierbeți în lapte. Nu am încercat încă dar sună bine.
Când clocotește, dați focul mic, puneți capacul și lăsați să fiarbă 45 min - 1 oră, până se înmoaie bine boabele.
Puteți fierbe năutul și la oala minune, cam 30 min.
Puteți folosi și năut conservat.
Scurgeți năutul de lichid dar nu aruncați apa în care a fiert. Este foarte sănătoasă și puteți să o folosiți la o supă sau pilaf.

Amestecați câteva secunde în blender tahini, usturoiul, zeama de lămâie  și uleiul.
Puneți năutul cu celelalte ingrediente în blender și făceți-l piure.
Mai găsiți o rețetă cu imagini video aici http://allrecipes.com/recipe/hummus-iii/

Se poate adăuga mai mult ulei. Iese mai bun dar va avea desigur mai multe calorii.

Servire:

Când îl serviți, aranjați-l frumos pe farfurie și stropiți cu ulei de măsline,

Este excelent cu pâine integrală prăjită sau pâine arăbească, măsline și ceva murături.



Nutrienți 

Atenție la calorii. 2 linguri cu vârf, 50 g,  îți aduc 90 kcal.
Este de altfel foarte sățios. Este o sursă bună de fibre, vitamina B9, zinc și fosfor.



Poftă bună!



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu