vineri, 22 februarie 2013

Ce știm de fapt despre nutriție

Mi-a căzut sub ochi un articol interesant dintr-un ziar al unui orășel din USA. 
Doctorul Michael Noonan încearcă să explice de ce sunt atât de multe studii științifice care se bat cap în cap. Explicația mea simplistă a fost că aceste studii sunt puternic influențate de sponsori, politică, interese economice și naiba mai știe ce interese.

Explicațiile Dr Noonan însă lămuresc cum se poate totuși ca mai multe studii științifice, studii revizuite și acceptate de toată comunitatea medicală, să greșească uluitor de mult cu consecințe oribile asupra comunității umane.

Vitamina E previne cancerul. Ba nu, de fapt nu previne.
Calciul supliment  previne osteoporoza... da, dar calciul supliment demolează inima.
Grăsimile saturate sunt rele pentru inimă, mâncați margarină (aka grăsimi trans hidrogenate). Ba nu, grăsimile trans sunt o cauză majoră a bolilor de inimă. Errr, stai așa, numai grăsimile trans obținute prin hidrogenare sunt rele.
Un aliment declarat ”salvatorul omenirii” devine cauza tuturor relelor. Cum este posibil?
Cum a putut comunitatea medicală să se înșele în halul asta?

Gândirea modernă medicală are o abordare ”reducționistă”, spune doctorul Noonan. În această gândire, valoarea pentru sănătate a unui aliment este dată de nutrienții izolați. Detectează acești nutrienți,
purifică-i și concentrează-i și, pa, pa, pa, pam! Obții o pilulă puternică care poate suplimenta alimentația ca să ne facă mai sănătoși.
Nutriționișții adevărați consideră că este adevărat că alimentele pot avea proprietăți diferite pentru sănătate (lămâile sunt bune contra scorbutului, peștele are grăsimi sănătoase pentru inimă, ficatul conține mult fier și este bun contra anemiei etc). Dar,valoarea alimentului intact este mult mai mare decât a pilulei ultrarafinate și concentrate.

Primul principiu al nutriției corecte este foarte simplu: cu cât este un aliment mai procesat, cu atât valoarea sa nutritivă scade. Dacă este super-procesat devine chiar dăunător. Gândiți-vă de exemplu la zaharuri, bune în fructe, nocive în stare super purificată.
Acest principiu a fost uitat se pare de comunitatea științifică deși face parte din lecțiile de bază.

În mintea mea, gândirea reducționistă a influențat și altfel cercetările, ajutată și de resursele limitate.
Mai toate cercetările s-au axat pe un număr izolat de nutrienți și nu au abordat dieta în ansamblul ei. Înțelegând prin dietă, stilul de viață. S-a ajuns la concluzii de genul ”un pahar de vin roșu pe zi previne bolile cardiace”. Da, ajută, dar dacă îl bei la pachet cu stilul de viață mediteranean, în întregime.

Al doilea principiu de bază al nutriției este influența condițiilor de creștere a plantelor și animalelor asupra calității  alimentelor noastre.
În acest moment, chiar nu mai avem control asupra substanțelor chimic care au pătruns hrana noastră zilnică.
Nu văd în acest moment o soluție pentru cei care nu au casă și grădină la țară. Putem încerca să cumpărăm legumele și fructele mai degrabă de la piață decât de la super-market.  Din păcate și țăranii, câți or mai fi,   nu prea mai practică agricultura ecologică.


Așa că, tăiați cât se poate de mult tot ce conține ”zahăr liber” sau îndulcitori artificiali.
Mâncați în fiecare zi fructe și salate cu legume de la piață. Preferați carnea proaspătă mezelurilor și cumpărați-o direct de la măcelari dacă puteți.
Nu gătiți mâncăruri complicate, care necesită ore în șir de prelucrare a alimentelor. Mâncați de toate, cât mai variat și mai simplu. Preferați alimentele integrale unor pilule magice.

Și nu vă impacientați dacă următorul studiu zice de nu știu care legumă sau carne sau brânză că este dăunătoare. Următorul studiu va demonstra altceva.
Ca în gluma. ”Pe malul lacului o fată mulge vaca. În lac se vede invers”.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu