marți, 19 februarie 2013

Fast Food la tine acasă

Să recunoaștem cinstit, sunt zile când nu ai nici timp și nici chef să gătești.
Sunt seri când vii târziu și nu știi ce să improvizezi mai ușor și mai repede.
Fast Food să fie atunci, dar gătită de tine.
Iată  3 rețete super sănătoase, de prim ajutor.

Ca în orice bucătărie Fast Food, aprovizionarea și semi-preparatele sunt esențiale.
Pentru cele 3 rețete trebuie să ai în casă:
- ciuperci congelate
- spanac congelat,  la borcan sau spanac baby
- ardei roșii proaspeți sau congelați
- piept de pui sau altă carne foarte slabă
- ouă
- ceva brânză galbenă:  cașcaval, șvațer, parmezan
- lămâi
- câteva borcane de sos de roșii și/ sau ceapă, morcovi și suc de roșii. Ai grijă să nu conțină conservanți sau alte minuni de chimicale.
- usturoi
- mirodenii, piper, ghimbir, nucșoară, ienibahar
- paste integrale


Spanac cu ou, ciuperci și ardei roșu

Pentru o porție ai nevoie de 1 ou, câteva ciuperci, un ardei, 1/2 lămâie și 150 g spanac.

Pune într-o tigaie 1-2 linguri de ulei. Aruncă în tigaie ciupercile feliate, un ardei tăiat julien și amestecă energic la foc viu cam 2 minute. Adaugă o mână de spanac și stoarce ceva lămâie deasupra. Dă focul mic și amestecă din când în când.

După câteva minute, cât să se înmoaie/ dezghețe spanacul, adaugă  un ou, întreg sau bătut bine. Dă focul mic și acoperă cu un capac. În 2 minute ar trebui să fie gata.

Este delicios și împachetează o bogăție de nutrienți, vitamine și minerale în numai 180 kcal.

Dacă vrei, presară un pic de parmezan, șvaițer sau cașcaval  ras sau bucățele.

Se poate face o cantitate mai mare. După ce adaugi ouăle bătute bine, dă 10 minute la cuptor și poți servi ”pseudo-pizza” musafirilor :)


Carne cu sos de roșii și paste

Pentru această rețetă ai nevoie de un sos de roșii. Există borcane cu sos de roșii de-a gata dar ai grijă să nu conțină conservanți sau alte minuni chimice. Poți să faceți rapid și propriul sos, ca mai jos.

Pune în blender carnea, câteva secunde.
Pune carnea într-o tigaie cu 1 lingură de ulei și amestecă câteva minute, până nu se mai vede carne crudă. Adaugă sosul, amestecă și dă focul mic. Lasă cam 10 minute cu capacul pus.

Separat fierbe o mână de spaghetti, al dento.
Servește bunătatea ca în poza de alături sau aruncă spaghetti în tigaie și amestecă pe foc încă 1-2 minute.

Dacă nu ai sos sau preferi să-ți faci propriul sos, iată cum procedezi:

Pune în blender un morcov curățat, un ardei și o ceapă, câteva secunde.
Adaugă-le  în tigaie peste carne și amestecă continuu cam 2 minute. Adaugă 1/2 cană de suc de roșii, mirodeniile preferate ( de ex piper și nucșoară), 1/2 pahar de vin și lasă la foc mic în jur de 10 minute, cu capacul pus. Merge și un cățel de usturoi.

O rețetă excelentă, o bogăție de proteine de calitate, vitamine și minerale în 250 kcal (nu am pus pastele la socoteală). Merge bine cu un pahar de vin roșu. Pont: încearcă combinația cu mămăligă pripită, e o nebunie.

Rețetă chinezească cu pui, usturoi și vin alb

Următoarea rețetă se face cu piept de pui sau curcă și usturoi verde sau praz sau ceapă verde.

Taie pieptul de pui cuburi mici sau julien. Taie usturoiul verde, ceapa verde sau prazul în bucăți de dimensiunea bucățelelor de pui.
Trebuie să ai cantități egale de pui și usturoi verde/ ceapă verde/ praz.

Pune 2 linguri de ulei în tigaie și frige carnea  2 minute la foc iute. Adaugă ceapa/ usturoiul sau prazul și mai învârte iute lingura încă 2 minute.

Adaugă un vârf de linguriță de ghimbir praf, ceva praf de piper și o jumătate de pahar de vin alb îndoit cu apă sau supă.
Dacă faci mâncărica cu praz, poți arunca și 1-2 căței de usturoi zdrobiți. Dă focul mic și lasă câteva minute cu capacul pus.
Poți mânca minunăția asta cu pâine integrală prăjită, o mână de orez sau de paste. Sau chiar cu mămăliguță pripită. Nu strică o salată verde cu mult usturoi pe lână ea.

Are ceva calorii, cam 250 kcal,  dar este foarte gustoasă și ține bine de foame. Varianta de primăvară cu usturoi aduce și ceva vitamine.

Poftă bună!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu