luni, 4 februarie 2013

Ceasul biologic da tic-tacul dietei tale

Dacă ai de dat jos prea multe kilograme, strategia unei diete tinde să se complice pe măsura complexității metabolismului nostru.
Ultimele cercetări au găsit o legătură între celulele grase și ceasul biologic.

Acest ceas spune organismului când să doarmă și să metabolizeze mâncarea. Celulele grase stochează excesul de energie și semnalizează acest nivel creierului. Mănâncă aiurea, la ore nepotrivite și te vei îngrășa mult mai ușor.
O serie de cercetări par să conducă la concluzia că orice dereglare a ceasului biologic favorizează obezitatea. De altfel se știe că cei care lucrează în schimbul de noapte sau cei cu insomnie au mari șase să devină obezi.
Dar dacă ceasul biologic este dirijorul, poate fi influențat de ”membrii orchestrei”.

Lumina joacă desigur un rol în reglarea ceasului biologic dar, în mod surprinzător, și mâncarea.  Dr. Steven McKnight și colegii săi  de la University of Texas Southwest Medical Center din Dallas, au descoperit o serie de detalii surprinzătoare despre cum influențează mâncarea ritmurile circadiene.
Două coenzime, NADPH și NADP, fac legătura dintre nivelul de combustibil rezultat în urma meselor noastre și ceasul biologic. După ce mâncă, combustibilul stocat în organism determină o creștere a NADPH. Pe măsură ce combustibilul este ars, NADPH se transformă în NADP.
Ceasul biologic este capabil să distingă aceste niveluri de coenzime și să acționeze în consecință.
De exemplu, spre dimineață, nivelul de NADPH scade, pentru că noaptea în mod normal nu ne alimentăm, ardem ceva combustibil de întreținere. Când rata dintre NADP și NADPH a atins un anumit nivel, ceasul biologic dă semnalul de trezire.

Ca o concluzie a cercetării respective, cei care schimbă fusul orar, sunt sfătuiți ca, încă din avion, să înceapă să mănânce după fusul orar al țării de destinație.

Și alte cercetări schimbă masiv ceea ce știam despre ceasul biologic și cum orchestrează ciclurile somn-trezire, când mâncăm și când organismul metabolizează nutrienții.

O ultimă cercetare, realizată de o echipă de cercetători din Spania și de la Universitatea din Harvard a ajuns la concluzia că cei care mănâncă masa principală înainte de ora 15 au șanse mai mari de succes în dieta lor.

Studiul respectiv a implicat 420 de spanioli cu o dietă mediteraneană, în care 40% din calorii sunt consumate la masa de prânz. Cam jumătate din ei au mâncat masa de prânz înainte de ora 15 și cealaltă jumătate după ora 15. Toți au avut un program similar de mișcare fizică și o cantitate similară de mâncare. Au fost consiliați, măsurați, li s-au făcut tot felul de analize în încercarea de a limita alte influențe.
După 5 luni de zile, cei cu prânzul înainte de ora 15 au slăbit semnificativ mai mult în medie. În plus, cei care au mâncat după ora 15 au avut și sensibilitatea estimată la insulină mai mică, factor important de risc pentru diabet. Mesele mai mici, inclusiv gustările, nu au jucat nici-un rol.
În USA, unde masa principală este seara, aceasta poate desigur contribui la obezitate și la insuccesul dietelor.
Prea multă mâncare în stomac noaptea, când ar trebui ca organismul să se odihnească, creează un cerc vicios. Caloriile în exces nu pot fi consumate, începi să te îngrași, ceasul biologic se dereglează și poți să ajungi chiar să mănânci noaptea. O rețetă sigură pentru obezitate și diabet. 

Concluzia studiului este că momentul zilei când mănânci este foarte important.
Un studiu mai vechi, de prin 2007, spune chiar că o cină bogată seara perturbă serios ceasul biologic. 
Deci totuși este ceva legat de masa de seară. Dar nu faptul că mănânci seara te îngrașă ci cât de mult mănânci și cât de aproape de ora de culcare.
Indiferent de orele de masă, cercetătorii spun că este bine să mâncăm bine dimineața și la prânz  și mult mai ușor seara. Sunt prea multe cercetări deja care susțin aceasta.
Și uite așa, ajungem cu mulți dolari cheltuiți la înțelepciunea veche: ”Mănâncă masa de dimineață singur, împarte masa de prânz cu prietenii și dă masa de seară dușmanilor”.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu