duminică, 24 februarie 2013

Pricomigdale

Dacă vrei musai un dulce la cafea ta de dimineață sau la ceaiul de la ora 5, poți încerca această rețetă dietetică de pricomigdale.
Notă. Dietetică nu înseamnă că poți mânca toată tava.

Ingrediente
3 albușuri de ou
3 linguri de zahăr pudră
1 lingură de pesmet sau de tărâțe de ovăz (măcinate în blender)
Pentru fiecare albuș, 2-3 linguri  nuci sau migdale măcinate bine sau  fulgi de cocos (cam 100 g)
O bucățică de baton de vanilie, mărunțit.

Preparare

Bate cu ură albușurile și zahărul. Până se face o spumă deasă care nu curge.
Nu te stresa totuși, ies oricum, poate mai puțin pufoase și dacă nu le-ai bătut suficient.
Adaugă nucile sau migdalele sfărâmate bine (în blender sau pisălog), vanilia și pesmetul sau tărâțele de ovăz, amestecând foarte, foarte ușor, ca să rămână un aluat pufos.
Pune o foaie de copt într-o tavă, presară un pic de pesmet sau făină.
Ia cu lingura din aluat și pune pe tavă, lăsând un spațiu de 1 cm între pricomigdale.
Poți utiliza și un cornet cu șpriț pentru a forma pricomigdalele mai ”artistic”.
Dă la cuptor tava, la foc foarte mic 20 - 25 de minute sau până se rumenesc ușor pe margini. Se scot cu grijă din tavă,  cât sunt încă fierbinți. Trebuie să fie moi la mijloc.
Dacă s-au lipit de hârtie, umezește-le ușor pe spate.

4 pricomigdale aduc cam 100 calorii.
Nu te chinui să înlocuiești zahărul cu alte chimicale dulci, câștigul este nesemnificativ. Caloriile multe vin de la nuci.
Varianta cea mai puțin calorică este cu migdale, nu mai mult de 2 linguri rase dar nu este la fel de miam miam.

Un pont: pune o migdală sau nucă în mijlocul pricomigdalei.
Alt pont: topește un pic de ciocolată neagră și prelinge un pic peste pricomigdală (după ce le scoți din tavă și se răcesc).

Pricomigdalele cu nuci și xylitol (un îndulcitor natural, extras din lemn de mesteacăn) sunt vândute mai nou și prin farmacii (la Catena de ex) cu numele de Nucita. Nu sunt rele, poți încerca.

Avertisment. Nu da pricomigdale cu xylitol câinilor și pisicilor, este otrăvitor pentru ele.

ps. Dacă nu faci maioneză cu gălbenușurile rămase, mai adaugă un ou întreg și bate totul bine cu un pic de lapte. Adaugă făină și bate în continuare până obții un aluat un pic mai mai des decât cel pentru clătite.
Opărește niște ciuperci de fag (partea moale) sau ciuperci albe mari tăiate transversal în 2-3 felii mari.
Dă-le prin aluat și prăjește-le în tigaia unsă ușor cu ulei, la foc viu (exact ca la clătite).
Poți să nu mai adaugi făină, dacă ești la o dietă mai severă.
Scoate-le pe un platou și presară deasupra parmezan sau cașcaval ras și un praf de piper.

Poftă bună!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu