duminică, 10 februarie 2013

Bacalbașa și cartea sa de bucate Dictatura Gastronomică

Scuturând praful din bibliotecă am dat peste o comoară. Cartea de bucate originală a lui Constantin Bacalbașa, Dictatura gastronomiei. Am cumpărat-o pe vremuri de la un anticariat, ruptă, incompletă, am legat-o și am uitat complet de ea.
Deschid și ce citesc:

Firește nimic nu e perfect pe lume. Iată de ce întâlnim la fiecare pas prăpastia dintre o mâncare gustoasă și un sfat medical salvator. Concluzia ar trebui să fie dezolantă: ”Nu trăește bine decât cine mănâncă rău”. Dar ... să nu ne descurajăm. Principiul ”alimentațiunii naturale” a pus podișcă peste prăpastie, a dat liniște îngrijoraților și a rezolvat controversa cu aceste câteva vorbe: ”Să profităm de toate dar să nu abuzăm de nimic”. În alimentațiune ca și în politică, abuzul este ... anticonstituțional!


Cartea de bază a bucătăriei românești, Dictatura Gastronomiei,  tipărită prima dată în 1935, a fost retipărită. O găsiți la librării, inclusiv cele online.  Bacalbașa era ziarist iar soția sa Ecaterina era bucătăreasa personală a Reginei Maria.
Este în cea mai mare parte bucătăria franceză de la începutul secolului trecut dar sunt și rețete autohtone, mai de pe vremea turcilor.
Desigur se gătea cu unt, rântaș și multe din rețete, idei și practici sunt considerate acum nesănătoase.
Dar rețetele pot fi adaptate și, pe lângă rețetele copilăriei, găsiți și rețete ”noi” sau uitate de mult.

Pe mine însă m-a uluit să constat că la 1935, ziaristul Bacalbașa era mai bine instruit și incomparabil mai mai conștiincios decât cei de azi, cel puțin în privința nutriției. Pentru această carte, Bacalbașa a citit foarte mult și s-a consultat cu doctorii mari ai vremii.
Iar principiile unei diete sănătoase, așa cum le prezintă, mi se par foarte interesante.
Nu mai zic, că și americanii ajung încet, încet la vechile principii ale ”alimentației naturale”. Poate ar trebui să ne întoarcem la antici.

Ni, ce scrie!
Cu 450 de ani înainte de Hristos, Hippocrat, cel mai mare medic al antichităței, a spus: ”Omul suportă bine mâncările și băuturile cu care este obicinuit chiar când calitatea lor nu este bună și suportă rău mâncările și beuturile cu care nu este obicinuit deși calitatea lor nu e rea”.
Acest adevăr ne spune că nu se pot impune oamenilor sănătoși sau cel puțin, nu serios bolnavi, regimuri extreme de alimentațiune. A suprima dintr'odată aproape toate alimentele cu care este obicinuit omul, nu însemnează a-l însănătoși, însemnează numai a-l plictisi. Un regim mitijat din care să nu lipsească legumele, carnea, peștele, vinul este singurul recomandat oamenilor normali. Știința stă în porționarea acestor alimente și în organizarea celor trei mese ale zilei.
....
Să ne dezinfectăm intestinele, să amestecăm bine alimentele, mâncând încet, să ingerăm alimente alcaline, adică multe legume neacide, să variem cât mai mult mâncările și să nu le reducem de la o zi la alta, numai câteva feluri, să mâncăm carne și să bem vin, dar să nu abuzăm de acestea.
Antisepsia gastro-intestinală se obține, mâncând de pildă, de șase ori mai puțină carne de cât celelalte alimente:   fructe, legume, pâine, făinoase, iaurt.
...




Cartea este fermecătoare, respiră atmosfera vremurile bune, atât cât a mai prins și țara asta.
Îmi place la nebunie Lista de mâncări, ar trebui reînviată.



Iată și rețeta de mici!
Vorba mea, fast food să fie dar să o gătesc eu. Desigur nu aș pune chimen sau enibahar decât extrem de puțin, nu prea sunt mirodeniile obișnuite în vremurile noastre. Mai degrabă piper și cred că este suficient.


Poftă bună!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu