marți, 5 februarie 2013

O masă cu mâncare chinezească

Mâncarea chinezească are 5 calități datorită cărora am introdus-o în bucătăria mea.

- se face repede și ușor
- este gustoasă de îți înghiți și limba
- este foarte sănătoasă, cu condiția să nu adaugi monoglutamat de sodiu. Monoglutamatul de sodiu, sau MSG sau ”potențiator de gust” cum îi mai zic nesimțiți de comercianți de la noi, este suspectat de multe rele dar mai ales că este ”potențiator” de obezitate. A se vedea burticica lui Buda.
- este ieftină. Chiar cu ingredientele mai scumpe, prețul per porție este suportabil.
- o porție mică este foarte consistentă, chiar ține de foame

Mi-ar fi drag să cumpăr mâncare chinezească gata făcută, chiar cu MSG,  dar am 2 mari probleme cu micile bucătării chinezești de la noi:
- uleiul folosit este ulei refolosit de nenumărate ori și deci toxic pur și simplu.
- pun prea multă sare
De fapt aceleași probleme le au mai toate prăvăliile fast food de la noi. Trec peste problema cu alterarea mâncării, mult prea frecventă în alimentația noastră publică, chiar și la case mai mari.

3 luni în China m-am simțit extraordinar cu stomacul, am uitat de gastrită.
Mâncarea chinezească de la noi mă scoate din funcțiune. Este și incredibil de scumpă.
Dar, de fapt, nici nu ai nevoie să cumperi mâncare chinezească pentru că este mult prea ușor să o faci. Vorba aia, mâncare fast-food să fie, dar să fie gătită de mine.

Ingrediente
Nu te repezi musai la ingrediente scumpe. Nici chinezul de rând nu mănâncă zilnic muguri de bambus, rădăcină de lotus sau alte minuni.
Ai nevoie de sos de soia de calitate. Nu te zgârci pentru că cel ieftin poate fi contrafăcut și conține ceva coloranți toxici în loc de sos de soia.
Mai ai nevoie de ghimbir. Poți lua o rădăcină de la un super market dar mie îmi place mai mult ghimbirul praf. Oricum, ai grijă să nu pui decât foarte puțin. O jumătate de linguriță ghimbir maxim.

Unelte
Nu ai nevoie musai de wok. Orice tigaie neaderentă mai adâncă este bună.
Poți folosi chiar și 1 cratiță neaderentă (cele porțelanate sunt ideale dar și cele de tuci)
O lingură de lemn
Un cuțit bine ascuțit.
1 spumieră.
Un ceas.

Rețeta de bază pentru rețetele chinezești cu carne și legume - 2 porții
Sursa: Bucătarul Ambasadei României la Beijing, prin 1985.

Ingrediente pentru 2 porții
2 porții de carne (1 porție este cât palma) (porc, pui, chiar vită).
1- 3 legume în cantități similare (ca volum) cu carnea. Legumele pot fi una sau o combinație de
- usturoi verde (partea albă),
- gogoșari,
- codițe fragede de țelină
- ardei
- dovlecei
- ciuperci
- vinete (tăiate cuburi, lăsate 15 min cu sare și stoarse bine, bine),
- muguri de soia,
- muguri de bambus,
- praz sau ceapă verde (partea albă)
- orice altă legumă care poate fi tăiată în fâșii sau pătrățele și vă face cu ochiul
Sos de soia sau vin alb sau supa. Merge și sucul de roșii, mai ales dacă nu-ți place sosul de soia.
1-2 căței de usturoi
Eventual boia iute sau sos chilli

Taie carnea cubulețe de aceeași dimensiune (maxim 2 cm). Este foarte important să fie tăiată  uniform, pentru a se găti uniform.
Bate un albuș bine de tot cu un vârf de linguriță de amidon de porumb sau orez. Sau chiar cu un pic de făină.
Amestecă bucățelele de carne cu acest albuș și las-o câteva minute.
Partea cu albușul nu este obligatorie (mai ales dacă ești la dietă) dar face carnea mai fragedă și mai lucioasă. Poți în schimb să marinezi carnea în vin alb și un pic de ulei sau în puțin sos de soia cu ulei și apă,  câteva ore în frigider. Lasă gălbenușul la rece.
Taie legumele fâșii sau cubulețe dar de dimensiuni egale. Cam tot 2 cm.

Mai departe, chinezii procedează un pic altfel dar am adaptat rețeta ca să fac mai mult deodată, mai repede și să pot să o fac din timp, nu când servesc la masă.

Încinge tigaia cu  ceva mai mult ulei și prăjește bucățelele de carne în 2 serii, amestecând ușor, până devin aurii. Focul trebuie dat la maxim și nu ar trebui să dureze mai mult de 2 minute ca să pice bine.
De acea este important să tai carnea în bucăți mici, uniforme.
Când sunt gata, scoate-le pe o farfurie. Eventual pe un șervet de hârtie ca să mai absoarbă din grăsime.

Scurge aproape tot uleiul din tigaie.
Dă focul tare, aruncă legumele în tigaie și amestecă energic 1 minut.
Adaugă și ghimbirul și eventual 1-2 căței de usturoi și mai amestecă energic 1 minut.
Dacă o vrei mai picantă, poți adăuga și un pic de boia iute sau sos chilli.

Atenție, 2 minute este limita maximă pentru prăjit la foc viu ca să nu pice rău la stomac.

După cele 2 minute, dă focul foarte mic și adaugă sosul: 1/2 cană de vin alb îndoit cu apă sau 1/2 cană de supă sau 2-3 linguri sos de soia cu un pic de apă. Poți adăuga și un praf de piper.
Adaugă carnea și lasă 5 minute să fiarbă la foc minim cu capacul pus.
Aranjează mâncarea pe farfurii cu ce garnitură vrei: cartofi, orez, paste, pâine, cuș-cuș.

Cu gălbenușul de ou rămas și încă un ou și eventual ceva ciuperci fă rapid niște ouă jumări. Adaugă 1 lingură de sos de soia  și mai lasă un pic pe foc. Scoate pe farfurii.

Poți mânca cu încredere și o porție de orez alb dacă îl gătești precum chinezii. Nu te îngrașă dacă te limitezi la o porție cât încape în căușul palmei.
Spală bine orezul și adaugă la 6 părți apă fierbinte și o linguriță de sare, o parte orez.
Lasă la foc foarte mic până se umflă bine bobul. Stinge focul și lasă, de preferință la căldură, cu capacul pus încă un sfert de oră.

Atenție, rețeta are ceva calorii, mai ales dacă o faci cu sos de soia. Așa că, nu mai multe de o porție la o masă!

Câteva poante






* Combinațiile mele preferate:


- carne de pui cu usturoi verde, vin alb și ghimbir
- piept de pui cu ciuperci, usturoi și sos de soia
- carne de purcel cu gogoșari și un pic de sos chilli.
- carne de purcel cu vinete, gogoșari, usturoi și codițe de țelină cu sos de soia sau suc de roșii și vin alb
- ouă jumări cu ciuperci și 1-2 linguri de sos de soia
Eventual, dacă te ține punga:
- piept de pui tăiat fideluță cu muguri de soia, usturoi și sos de soia
- piept de pui cu muguri de bambus, usturoi, ghimbir și vin alb

Se găsesc la super marketuri borcane cu mix de legume conținând muguri de soi și de bambus.

Cu aceste 5-7 feluri de mâncare și un castron de orez poți organiza un mic festin chinezesc.

* Poți să faci unele combinații și fără carne. Eu am transformat vinetele cu gogoșari, codițe de țelină,  usturoi și  suc de roșii în zacuscă de iarnă. Merită efortul.
Încearcă și cuburi de vinete împănate cu căței de usturoi în sos de soia. Miam, miam,

Poftă bună!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu