vineri, 15 februarie 2013

Lucruri mici care fac viața mai frumoasă, de exemplu... o ciupercă

Adevărul trist este că ne pierdem cam mult în tropăiala zilei. Și în obiceiuri vechi, chiar când aceste obiceiuri ne fac rău. Îl luăm pe ”nu pot renunța” în brațe și gata.

Dar dacă ai încerca ceva, cât de modest în fiecare săptămână? Ai un weekend să te gândești și să pui țara întreagă la cale. Gândește la o mică, minusculă  schimbare în viața ta.
Nu un plan măreț ci un ”fleac”, ceva care, bine gândit, ți-ar face viața mai comodă, mai plăcută, silueta mai frumoasă etc etc și bla bla bla
Și nu începe prin a scoate obiceiurile rele din viața ta, mai degrabă încearcă să adaugi lucruri interesante și sănătoase.

Ceva, de genul:
- am să mănânc un măr roșu,  frumos,  seara când mă uit la televizor
- îmi pun șoșonii în picioare și dau o raită prin parc,  în fiecare zi
- în fiecare zi la ora 5, mă opresc un pic din lucru pentru un fruct, un sandviș sau pur și simplu o cană de ceai verde cu un mic biscuit alături.

Sau încearcă o rețetă noă, diferită de cele din panoplia ta de rețete de o viață.

De exemplu, o rețetă cu ciuperci.

Ciuperci japoneze
Cele mai scumpe sunt ciupercile japoneze (crescute la noi desigur) dar merită măcar odată, ca să-ți faci pofta. Cele mărunte, maronii sunt o delicatesă, dacă dai de ele prin super market.

Desigur, ciupercile, bune sălbatice, proaspete nu se găsesc pe toate drumurile, nici dacă ești culegător.
La super-market se găsesc însă ciuperci congelate. Încearcă-le pe cele pe care scrie Mix de ciuperci sau Boletus sau Hribi sau Mânătărci. Sunt scumpe dar merită,  mai ales că sunt sățioase.

Ciupercile albe și cele de fag sunt peste tot și sunt acceptabile. Merită și ele ceva atenție. 
Cele provenind de la Ferma regală din Sinaia sunt chiar excelente.
Nu cumpărați ciuperci albe prea curate, să aibă ceva urme de pământ pe ele. Mirosiți-le, să nu aibă prea multe chimicale.

Gălbiori
Se mai găsesc, cam rar,  și gălbiori, proaspeți, uscați sau congelați. Când vă ies în cale, nu ezitați, chiar dacă par scumpi.

Ciupercile, indiferent de soi, au câteva calități incredibile. Și nu vorbim de faptul banal că au un conținut de carbohidrați și de calorii nesemnificativ și sunt bogate în fibre.
Ciupercile bune conțin proteine de calitate,  peste 20 de amino-acizi, esențiali au ba. 

Majoritatea ciupercilor sunt bogate în potasiu și vitaminele B. Pot avea seleniu, cupru dar desigur solul pe care cresc  influențează conținutul.
Supuse luminii ultraviolete, devin bogate în vitamina D2, metodă aplicată în prezent de americani.

Se spune dar nu am verificat că, mâncând zi de zi ciuperci, nu mai faci pietre la bilă sau chiar le elimini.
Unele cercetări susțin proprietățile anti cancerigene ale ciupercilor, inclusiv cele albe, cultivate, dar alte cercetări zic ba. Mă rog, nimic mai puțin sigur ca o cercetare științifică în zilele noastre, rezultatul depinde de sponsori :D

Boletus, zis și hrib sa mânătarcă
Hribii sau boletus pre numele lor latin, conțin peroxid de ergosterol, un steroid derivat cu un spectru larg de activitate biologică, incluzând activități anti-inflamatoare și anti-microbiene. În laborator, această substanță chimică s-a dovedit toxică pentru celulele tumorale.

Componentele antivirale ale acestei ciuperci o fac interesantă în lupta cu virușii.
Se mai zice că minunea asta de ciupercă are proprietăți anti oxidante puternice.





O altă calitate a ciupercilor este cât de ușor se pot găti.

Scutură-le bine, bine de pământ, nisip și alte alea. Trece-le cât se poate de rapid prin apă. Este o mare greșeală să le ții muiate în apă, își schimbă aroma și nu în bine.
Numai dacă sunt foarte murdare și fragile, ca vineciorii. Pe acestea lasă-le cu apă și sare un sfert de oră și apoi spălatul lor este o joacă. 
Dacă sunt congelate, nu le decongela musai, folosește-le așa la gătit.

Scurge bine, bine de tot ciupercile de apă și aruncă-le în tigaie cu un pic de ulei și piper sau pune-le pe grătar cu pălăria în sus, eventual cu un pic de brânză 

Mie mai îmi plac ciupercile albe și așa:
Pune în tigaie un pic de ulei sau unt, sucul de la o jumătate de lămâie și dă focul mic. Adaugă ciupercile albe, pe măsură ce el speli ușor, le scurgi bine de apă și le tai în felii. Amestecă din când în când. Ar trebui să fie gata cam în 10 minute.
Altă rețetă rapidă. Toacă mărunt de tot o ceapă. Pune ciupercile, ceapa, uleiul, piperul într-o tigaie la foc mediu și amestecă din când în când. Când e gata ceapa, adaugă eventual un pic de suc de roșii, un splash de vin sau o linguriță de oțet bun și puțin ienibahar și nucșoară. Mai laăs 5 minut la foc mic.
Sunt excelente cu o mână de paste fierte al dento.

Pune într-o tavă unsă,  ciuperci albe cu pălăria în sus, aruncă deasupra fire de mărar (fără să le tai mărunt) și stropește cu ulei. Dă-le la cuptor să se bronzeze bine. Scoate tava din cuptor, dă la o parte mărarul și pune în fiecare ciupercă un pic de parmezan, mozarella sau cașcaval. Presară un pic de praf de piper Miau! 

Sau poți face zacuscă cu ciuperci. Orice rețetă de zacuscă este bună pentru aceasta, înlocuiește numai vinetele cu ciuperci și pune ceva boabe de ienibahar și nucșoară. Încearcă zacusca cu ghebe, o nebunie de gustare.

În fine, vorba lui Jamie Oliver, prietenul cel mai bun al ciupercilor este usturoiul.
Înăbușe orice fel de ciuperci cu un pic de ulei, piper și usturoi și o să te lingi pe degete.

De altfel, Jamie este un maestru adevărat al rețetelor cu ciuperci. Aici ai ”lecția completă”

Încearcă și linkurile acestea:

Ciupercile de fag, numite în limba engleză și ciuperci stridii (oyster), sunt foarte răspândite în toate bucătăriile, mai puțin cea românească.
Se zice că sunt o sursă naturală de statine și deci reduc colesterolul.

Sunt excelente murate cu usturoi, oțet (exact la la gogoșarii murați, 1 parte oțet la 3 părți de apă), un pic de miere, piper, 1-2 boabe de ienibahar, sare după gust și piper. 
Pregătește zeama pentru murat și când dă în clocot aruncă ciupercile și usturoiul în cratiță. Pune totul clocotind în borcane, închide bine borcanele și lasă-le o noapte sub o pătură. De fapt, rețeta aceasta este bună pentru absolut orice fel de ciuperci și mai ales pentru ghebe.

Iată și o salată delicioasă cu ciuperci de fag. Opărește rapid ciupercile de fag  tinere și partea moale a ciupercilor mai mari în apă, scurge-le bine, adaugă un pic de usturoi, oțet, eventual ulei de măsline și pătrunjel verde. Miam miam.

Poți face clătite delicioase cu ciuperci de fag. Opărește partea moale a ciupercilor mari, scurge-le bine, bine de lichid. Dă-le printr-un aluat de clătite ceva mai gros sau chiar numai prin ou și prăjește-le în foarte puțin ulei. Cât să se ungă tigaia, ca la clătite. Scoate-le pe o tavă și, cât sunt fierbinți,  presară parmezan sau șvaițer sau cașcaval ras deasupra și un pic de praf de piper. 
La fel se pot face clătite cu orice ciuperci plate, mari. Parizoii sau ciupercile albe tăiate transversal. O bunătate rară!.

Nu arunca partea tare a ciupercilor de fag. Tai-o mărunt și adăugă la supe sau la linte, dă o aromă bună.




ps. Avertisment: nu culege ciuperci dacă nu le cunoști bine! 

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu