marți, 26 februarie 2013

Dieta Mediteraneană revine în forță

Presa din America și Europa a primit cu entuziasm noul studiu realizat în Spania privind Dieta Mediteraneană și efectele sale benefice asupra inimii.
După ani  și ani de zile de diete tâmpite, este o tendință naturală să saluți ceea ce pare a fi o dietă pentru oameni normali la cap.
Ce mi se pare cel mai important este că acest studiu s-a desfășurat de-a lungul câtorva ani buni și pe un grup destul de mare de oameni în vârstă. Confirmă rezultatele altor studii legate de Dieta Mediteraneană.

Dar, când vorbești de Dieta Mediteraneană, automat trebuie să-ți pui întrebarea, ”Care din ele?”.

Nici măcar în Spania nu este o singură dietă care poartă această etichetă. Vezi numai câteva pagini www spaniole cu pretenția că descriu această dietă și deja începi să te uiți galeș.
Cel mai interesant site până acum pare să fie Fundacion Dieta Mediterranea.
Numai că meniul lor săptămânal pare să țină mai degrabă de dieta americană tradițională. Cereale cu lapte la micul dejun, broccoli la prânz și zilnic desert.
Nici măcar rețetele pentru sosul Sofrito  (clasica noastră tocăniță de ceapă și roșii) de pe saiturile spaniole nu seamănă unul cu altul. Una din variante destul de răspândită spune să bagi o grămadă de legume în blender, să le pui în punguțe și să le congelezi.
Asta este mai degrabă o rețetă interesantă de congelat legume pentru supă pentru iarnă, dar nu de sos sofrito.
Nu mai zic de variantele americane și britanice ale Dietei Mediteraneene. Citez comentariul unui cititor care m-a făcut să râd cu lacrimi ”Unde este vinul roșu din meniu? Cum vreți să înghit atâta ulei de măsline, nuci, brânzeturi fără un pahar de vin roșu? faceți să reapară licoarea roșie sau dezertez la McDonalds” :D

Am încercat să identific esența, în toate pretențiile de diete mediteraneene.

Pe lângă mișcarea fizică, odihnă adecvată și un stil de viață sociabil, dieta tradițională presupune un meniu care include zilnic vegetale, fructe, ulei de măsline (minim 4 linguri pe zi), ouă, lactate și cereale, mirodenii și ierburi aromate.
Peștele este preferat cărnii. Carnea albă este preferată celei roșii. Dulciurile nu sunt de loc încurajate. 1-2 pahare de vin pe zi completează meniul.
Mărimea porțiilor se bazează pe frugalitate și obiceiurile locale.


Revenind la studiul de mai sus, a fost foarte transparent, a avut până și un sait Predimed, din care am mai ronțăit la un moment dat

Îmi dedic această săptămână acestei diete care seamănă grozav cu ceea ce urmez eu în prezent.

Iată deocamdată RECOMANDĂRI PENTRU DIETA MEDITERANEANĂ (am bifat ce respect în prezent 100% și am pus o steluță acolo unde respect parțial)

√ folosește ulei de măsline pentru gătit și salate
* 2 sau mai multe porții pe zi de legume (minim o dată pe zi legume crude sub formă de salată)
√ 3 sau mai multe porții de fructe pe zi (inclusiv sucuri)
√ leguminoase de cel puțin 3 ori pe săptămână
* pește sau fructe de mare de cel puțin 3 ori pe săptămână (cel puțin un pește gras)
√ nuci și / sau semințe de cel puțin 3 ori / săptămână
√ mănâncă mai des carne alba   ( păsări de curte și / sau iepure) decât carne roșie, cârnați sau alte tipuri de carne procesată (salam, cârnați, chiftele)
√ adaugă o garnitură de paste , orez si legume cu sos sofrito de 
  roșii, usturoi și ceapa sau praz, cel puțin de 2 ori / săptămână
√ limitează la mai puțin de 1 dată pe săptămână consumul de
  . smântână, unt sau margarina
  . băuturi îndulcite (băuturi răcoritoare)
  . produse de cofetărie, produse de panificație, chips-uri  sau alte produse similare


Iată și o rețetă rapidă și foarte ușor de făcut. Pune bine, că acuș acuș că vine postul cel mare.

Roșii proaspete umplute cu cușcuș


Ingrediente pentru 4 persoane

4 rosii medii
Ulei de măsline

200 g cușcuș integral
1 ceapă medie
1 cățel de usturoi
1 ardei rosu
1 ardei verde
1 morcov mic
câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau altă verdeață
câteva măsline



Preparare

Taie capacul la roșii (dar nu complet) și scobește-le ușor.


Încinge uleiul într-o tigaie și adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul și
morcovii,  tăiate pătrățele. Frige-le amestecând continuu 2 minute. Adaugă miezul de la roșii mărunțit, acoperă tigaia  și lasă 10 minute, la foc mic.
Gătește cușcuș la abur  cu o crenguta de cimbru. 
Dacă nu ai nici-un dispozitiv (convecție sau altă metodă) pentru fiertul în abur, pune o cană de apă pe foc și când dă în clocot, stinge focul și adaugă cușcuș-ul. Acoperă și lasă 10 minute.)
Când este gata cușcuș-ul, amestecă-l cu o lingură de ulei de măsline și afânează-l.
Amestecă cușcuș-ul cu legumele și mai lasă-l 10 minute, acoperit.
Adaugă câteva măsline tăiate mărunt, un pic de verdeață tocată mărunt și
umple roșiile


Decorează cu crenguțe de cimbru. și stropește cu ulei de măsline.  
Rețeta este excelentă și cu orez.


Conține cam 230 calorii și 30 g carbohidrați. Contează ca 2 porții de cereale și o porție de legume.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu