miercuri, 13 februarie 2013

Fructe de mare

În postul cel mare avem cică voie să mâncăm fructe de mare - caracatiţă, sepie, creveţi, scoici sau calamari. Grecii cel puțin și popii noștri le mănâncă.

Pentru buzunarul nostru, aparent fructele de mare sunt cam scumpe. Nu poți mânca însă mai mult de o mână că ți se apleacă așa că putem înviora masa din când în când cu o porție de fructe de mare fără să ne ruinăm. Sunt de altfel destul de sățioase.

Cât de bune sunt pentru dieta noastră, fie că ținem au ba postul cel mare?

În primul rând, trebuie să faci parte din fericiții care nu sunt alergici la fructe de mare.
Dacă ai probleme cu tiroida, vezi că unele fructe de mare sunt bogate în iod.

Nu te baza pe fructe de mare pentru omega-3, nu au prea multă în general. Calamarii doar au cam un sfert din cât are somonul, ceea ce nu este rău de loc.
Fructele de mare au ceva proteine de calitate și sunt sărace în grăsimi saturate. Cam toate fructele de mare sunt bogate în calciu. Au foarte puține calorii!
Se zice că îmbunătățesc colesterolul bun, scad colesterolul rău și scad trigliceridele.
Sunt ideale deci și pentru dieta de slăbire și pentru bolile cardio-vasculare.
Scoicile sunt o sursă excelentă de seleniu și vitamina B12 și o sursă bună de zinc. Dacă ai un început de gripă, desfă o conservă de scoici, zincul este excelent pentru a reduce efectele virozelor cică.
Se zice că toate crustaceele sunt bune pentru memorie și mușchi.

Una peste alta, dacă îți plac, mănâncă din când în când o mână de fructe de mare.

Chinezii mănâncă creveții fierți și apoi marinați în alcool (cocktail de creveți).
La noi circulă o rețetă cu creveți înăbușiți cu un pic de ulei, apoi după ce răcesc serviți cu maioneză și o lingură de whisky.
Calamarii sunt delicioși pane dar evident au mai multe calorii.
Spaniolii mănâncă scoicile fierte în vin cu ceapă și mirodenii.

Iată o rețetă simplă și  delicioasă cu fructe de mare.
Pune 200 g fructe de mare într-o tigaie cu un pic de ulei de măsline, sare, piper, 1 lingură de boia sau pastă de ardei dulce, 1-2 căței de usturoi feliați, 1/2 pahar vin alb, 2-3 linguri de lămâie sau 1-2  linguri  de oțet de calitate. Ține la foc mediu cam 10 - 15 minute.

O altă rețetă este tocănița noastră obișnuită (ceapă, morcov, ardei, roșii) în care pui ceva oțet mai mult, piper, o foaie de fain și 1/2 pahar de vin alb. Separat, se înăbușe fructele de mare cu puțin ulei de măsline. Când e gata sosul, aruncă fructele de mare în sos și mai fierbe la foc mic 5 minute.
Se poate mânca cu pâine prăjită sau cu o grămăjoară de orez sau o mână de spaghetti fierte al dento.


Dacă vrei să-ți faci de cap într-o zi, prepară o pizza cu fructe de mare.

Ai nevoie de:

creveți, calamari, scoici,
merg și ceva sardeluțe sau alte bucățele de pește
parmezan ras
doua linguri de suc de roșii,
un praf de cimbru si oregano, piper
Câteva măsline
aluat de pâine de casa.

Mod de preparare

Se spală și se curata bine fructele de mare, peștele și se pun într-un castron cu un pic de ulei, zeama de lămâie,usturoi pisat, sare, piper și ceva ierburi.  Se acoperă cu folie și se dau la frigider cam 2 ore. Intre timp se face un aluat de pâine.
După ce a crescut aluatul, se întinde o foaie subțirică, se pun cele doua linguri de suc de roșii,  o parte din parmezan, fructele de mare marinate și scurse foarte bine ( se pun intre prosoape de hârtie ca să se absoarbă toată zeama), praful de ierburi și restul de parmezan deasupra. Lasă la cuptor pana când e gata blatul.
Ornează cu câteva măsline.



Poftă bună!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu