duminică, 25 noiembrie 2012

Dieta mea - Ziua 21

Sunt atâtea studii despre grăsimi care se bat cap în cap, atâtea teorii că te lovește amețeala.
Extremiștii "de stânga" zic să nu mănânci de loc grăsimi. Toate bucatele să fie gătite în aburi sau la grătar, numai carne foarte, foarte slabă, legume și vegetale. Un documentar mai vechi spunea despre un tip vegetarian care arăta formidabil, avea arterele minunat de curate dar... se procopsise cu o minunată osteoporoză. În partea cealaltă, extremiștii "de dreapta"  zic să mănânci kaizer prăjit la micul dejun, multe fripturi și să elimini carbohidrații. Nu este cea mai bună idee, mai ales dacă ai probleme cu rinichii.

Ultimul studiu pe care l-am văzut, din mai 2012, aparține unei organizații non-profit care se vrea foarte independentă Cochrane Collaboration. Așa o fi dar sunt așa de prudenți în afirmații că unele declarații parcă sunt făcute de Oracolul din Delphi. Dacă vei trece un râu mare, o mare împărăție se va prăbuși....
Totuși admir prudența lor, pentru că sunt mii de substanțe care intervin în reacțiile chimice din organismul fiecăruia. și într-adevăr cel mai cinstit este să constați că se știe prea puțin și mai sunt necesare și alte studii.

Ce zice studiul Cochrane intitulat Modificarea cantității și componenței  grăsimilor pe care le mâncăm pot reduce riscul de boli cardio?
Înlocuind o parte din grăsimile saturate din mâncarea noastră cu grăsimi nesaturate putem reduce riscul de boli cardio și vasculare. Dar nu sunt clare beneficiile pentru sănătate dacă înlocuim grăsimile saturate cu alimente bogate în amidon (pâine, paste, cartofi etc). Adică nu este clar dacă e mai bine să mâncăm mai multe cereale, pâine, paste, orez în detrimentul grăsimilor ca să ne obținem energia zilnică.
Nu este clar care din grăsimile nesaturate, cele mono-saturate (ulei de măsline, de floarea soarelui etc) sau polinesaturate (nuci, pește) este mai benefică.
Modificarea componenței grăsimilor pe care le mâncăm pare să ne protejeze mai bine dacă aderăm la ea cel puțin 2 ani.
O mică surpriză: untura conține 40% grăsimi mono-saturate, dacă nu știați. Restul ceva polinesaturate și cam 40% saturate.

Bun, bun dar ce înseamnă această reducere. Eu una încerc schema: calorii din grăsimi 30 % din total calorii și calorii din grăsimi saturate 10-15 % din total calorii . Cele mai bune rezultate pentru dietă le-am obținut încercând să mă apropii de aceste proporții.
Fără să devii obsedat și să tot numeri la calorii, atingi acest rezultat respectând  în primul rând mărimea porțiilor.
Atenție deosebită la mezeluri, brânzeturi galbene și carnea de vită. Evită puii îngrășați peste măsură.
Carnea de porc este bună dar mai slabă.
Supele de carne trebuie degresate. De preferat prepară carnea la grătar dacă este un pic mai grasă.
Orice chiftele, șnițele, carne pane trebuie scoase din tigaie pe șervet de hârtie pentru degresare.
Scurge conservele de pește de grăsime.
Nu exagera cu nucile, alunele și nu adăuga prea mult ulei la salate. O lingură la un castron este suficient.

Să ne uităm un pic și la tradiții. O zi de pește și una de post de carne pe săptămână sunt idei excelente.
Dacă poți să ții posturile de Paște și Crăciun, ai admirația mea dar eu am deja atâtea restricții că deocamdată zic pas.

Meniul de azi (cam 1900 de calorii)

Logistica
Nimic nu va sta într mine și peștele de la prânz.
Îl voi face cu cea mai simplă rețetă posibilă: îl pun într-o tigaie de ceramică cu un pic de ulei și-l las 20 de minute, la foc moderat cu capacul pus. Dau la o parte capacul și-l mai las 5 minute.
Tigaia se curăță în nici 5 minute, după ce s-a răcit. Iată cum îți poți face viața mai ușoară.

Dimineața strecor o salată de varză murată. Este una din prietenele mele cele mai bune în dietă. Reglează digestia, te apără de constipație. Da, este sărată ca naiba. Dar nu mănânci numai alimente perfecte, nu? Contează cantitatea de sare din întreaga zi. Oricum porția este foarte modestă, câteva furculițe.
Chiar dacă ești foarte ocupată e bine să ai un borcan de varză tocată pusă la murat (proporția este de 3 linguri rase de sare la un borcan de 5 l îndesat cu varză. Nu se adaugă apă! Pur și simplu tai varza fideluță, o presari cu sare și o îndeși în borcan până lasă zeamă. Un exercițiu fizic de nota 10.
Orientativ, într-un borcan de 5 l încap 2 verze mari.

Seara pun la cale o mică răzbunare pe dieta mea. Ei da, voi face o plăcintă cu mere și dovleac la cuptor :)
După 3 săptămâni de dietă, merit și eu un mic premiu.
Mai încropesc și un fel de clătite fără făină, cu ciuperci și cașcaval.
Foarte simplu de făcut: Razi niște cașcaval să-l ai la îndemână. Bați bine, bine ouăle. Opărești un pic ciupercile (doar le scufunzi și le scoți imediat pe o tavă). Încingi o tigaie ca pentru clătite, cu foarte puțin ulei. Dai ciuperca prin ou și o frigi pe ambele părți. O scoți pe o tavă și presari cașcavalul ras și un pic de piper peste ea. Miam miam. Excelente cu un șpriț de vin alb sec. De sete :)

Dimineața 8
Cafea
Conserva peste -  Șprot in ulei - 1/2 cutie
Zacusca 50 g - 1.5 linguri
Salată de varză murată
Gustare 10:30
Kefir  1.5 % 200 g
Para - 1 medie - 180 g
Ceai 
Prânz 14
Pește nelimitat
Salată de ridichi negre și țelină cu nuci, lămâie și ulei
Bere 1 pahar
Gustare 17
Măr, 1 mediu, 180 g
Alune, unt de arahide - 1 lingura
Ceai 
Cina 19
Ciuperci cu ou și cașcaval
Plăcintă cu mere
Dovleac copt — 100 g
Șpriț - vin 100 ml
După ora 20

Ceai







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu