miercuri, 21 noiembrie 2012

Dieta mea - Ziua 17

Ieri am "trișat" un pic. Varza a ieșit așa de bună că am mâncat două porții. Ceea ce nu e rău. Numai că și chiftelele au ieșit prea bune așa că am mâncat 4. Noroc că am avut un prieten în vizită care s-a sacrificat și ne-a ajutat să reducem stocul de chiftele.

Mărimea porțiilor este vitală în orice dietă. Clubul Dolof are o pagină despre mărimea porțiilor. 
Eu una o respect pe cât posibil, fără să transform bucătăria în farmacie.

Nu e nevoie să cântărești legumele și fructele dar nu depăși 2-3 fructe pe zi.
Limitează în special strugurii (maxim un ciorchine cât palma pe zi) și bananele (o porție este o jumătate de banană). Uită deocamdată de ananas. Din fructele uscate numai caise și prune, cam o mână. Desigur este de preferat să mănânci fructe proaspete. Compoturi, gem și prăjituri cu fructe? Numai ocazional și nu luna asta.

La brânzeturi, regula este simplă: o porție de brânzeturi galbene este cât degetul mare. Porția de brânzeturi albe poate fi cât două degete.

La leguminoase, o jumătate de castronel ar fi ideal la o masă. Dar nu este și practic. Așa că eu mănânc de 2-3  ori pe săptămână câte un bol.
În privința cărnii, o porție este cam de 100 g, o bucată subțire cât palma mâinii (nu te uita și la degete). Sau și mai bine, cât un pachet de cărți de joc.
La boabe de orice fel, alune, nuci etc, cât încape în palma făcută căuș.
Lactate poți mânca în limita a 2 căni pe zi. De exemplu, 1 iaurt mic și o cană de lapte.

Și ajungem la cereale și făinoase, unde regulile chiar trebuie respectate strict.
O porție de pâine este o felie de 25g. Neprăjită! O felie subțire, cât palma, degetele nu se pun.
O porție de cartofi este 1 cartof mediu.cât ar încăpea într-o treime de bol.
Cam tot așa la orezul fiert sau paste - cât încape într-o treime de bol.
Atenție că mazărea și dovleacul contează atât ca legume cât și ca făinoase.

Nu trișa la carbohidrați că pe tine te  înșeli, nu pe altcineva.
Poți dubla porția de carne sau legume sau leguminoase dacă ți se face foame dar în nici-un caz cea de cereale sau făinoase.
Deocamdată luna aceasta nu voi mânca decât pâine. La sfârșitul luni ajung progresiv la 3 felii și atât.

Dur, dar viața este dură cu cei dolofani. Toți se uită urât la tine: doctorii, vânzătorii, lumea în general, familia, cântarul.....

Meniul de azi (cam 1700 calorii)
Logistica
Astăzi este miercuri, deci zi de pește. Pește cu spanac și ciuperci, miau:



Mai am un pic de ciorbă de zarzavat și o transform rapid în mâncare de linte.
Peștele se face repede și ușor dacă ai o tigaie de ceramică sau teflon cu capac. Pui în tigaie ulei, pește și ce-ți mai place: ardei, lămâie, ceapă, usturoi sau numai un pic de boia și piper presărate peste pește. Pui capacul și lași cam 20 de minute la foc potrivit. Asta este tot.
Restul: din cămară și frigider. Inclusiv spanacul și ciupercile.
O mâncare în 15 minute: pun într-o tigaie spanacul, ciupercile, un pic de ulei și las 5 minute la foc mic.
Meniul conține cam multă sare așa că este esențial să beau lichide și un șpriț slab diseară. Nu mai adaug sare la mâncare.

Dimineața 7:30
Cafea
Conserva pește -  Sardele in ulei - 1/2 cutie
Cașcaval light  - 1 felie
Zacuscă 50 g - 1.5 linguri
Gustare 10:30
Iaurt 0% 140g
Para - 1 medie - 180 g
Ceai 
Prânz 13:30
Conserva peste -  Scoici catalane 
Linte cu roșii - 1 bol
Ceai 
Gustare 16:30
Mandarine (Tangerine, clementine) - 1 medie
Cașcaval light  - 1 felie
Ceai
Cina 19:30
Peste proaspăt fript sau la grătar
Spanac cu ulei și ciuperci (murate) 300g
Șprit - vin 100 ml
Paine integrala 2 felii
După ora 20
Kefir  1.5 % 200 g





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu