joi, 22 noiembrie 2012

Dieta mea - Ziua 18

Meniul de ieri cu mult pește a fost așa de reușit că miaun încă. Așa că o zi din weekend va fi zi de pește. O porție de mămăliguță pripită (cât palma, nu te uita la degete) poate fi strecurată fără grijă.
Cred că o să mă cântăresc numai o dată pe săptămână. De fapt cam așa se recomandă ca să nu faci depresie nervoasă, pentru că oscilațiile sunt cică normale. Bestia de cântar nici măcar nu a oscilat. Nemișcat și insensibil la ziua mea de pește.


Prin anii 1980 - 1981, un grup de medici canadieni coordonat de Dr Jenkins analizau ce dietă ar fi mai bună pentru bolnavii de diabet. Au observat         că anumite alimente, conținând carbohidrați, ridică nivelul de glucoză din sânge incomparabil mai mult, în 2 ore de la ingerare, decât altele. Asa numitul indice glicemic este o măsură a acestui fenomen. Pancreasul eliberează o cantitate de insulină mai mare în cazul alimentelor cu indice glicemic mare. Dacă zi de zi supui pancreasul la acest efort, îl obosești. Pericolul principal este diabetul. Un efect secundar este depozitarea surplusului de glucoză si favorizarea depunerii grăsimilor ingerate. 

Multe diete se bazează pe acest indice glicemic. Mănânci numai alimente cu indice glicemic mic și slăbești văzând cu ochii. Simplu, nu?
Nu vă grăbiți, lucrurile nu sunt așa de simple.
Indicele glicemic al unui aliment este foarte dificil de stabilit. 
Un grup de oameni care au postit în ziua precedentă consumă dimineața o cantitate din aliment conținând 50 g carbohidrați. Se fac analize din 10 în 10 minute (sau cam așa ceva). Se face un calcul destul de complicat pe baza rezultatelor, se ia media etc și bla bla bla.
Exista la ora actuală o bază de date la Universitatea din Sidney cu indicele glicemic al unor alimente de bază și a unor combinații.
Dar până în prezent nu există o metodă ca să calculezi indicele glicemic al unei rețete pornind de la alimentele de bază.

În plus, indicele glicemic nici nu este cea mai bună măsură, zic doctorii de la Harvard. Mai degrabă, ar trebui considerată încărcarea glicemică, o măsură care stabilește atât calitatea glucidelor cât și cantitatea lor dintr-un aliment.
Încărcarea glicemică = (indicele glicemic x cantitatea în grame de carbohidrați)/ 100
Dieta ta ar trebui să se bazeze pe alimente cu încărcare glicemică mică.
Dar și încărcarea glicemică depinde de indicele glicemic. Deci este imposibil de stabilit pentru o rețetă.

Mai ales că proveniența alimentelor, modul în care combini alimentele sau modul de gătire al lor poate modifica sensibil încărcarea glicemică. Exemplul clasic este cartoful. O porție salată de cartofi fierți maxim 20 de minute și răciți, cu ceapă, ulei și pește marinat are încărcarea glicemică acceptabilă pentru dieta ta. Un cartof mare, vechi, la cuptor, mâncat fierbinte, numai cu un pic de sare este pe lista de alimente interzise.
Cartofii prăjiți sunt ceva mai sănătoși decât cartofii copți, dar nu te bucura prea mult că nu sunt tocmai prietenii dietei tale.
Cartofii noi sunt mai sănătoși decât cei vechi.

În practică, dacă faci parte din clubul dolofanilor ar trebui să elimini din meniul tău sau să limitezi drastic consumul unor alimente cu încărcare glicemică mare, cel puțin până ajungi la o greutate acceptabilă.

Pâinea este numărul 1 pe lista neagră, în special pâinea albă fără fibrele care mai diminuează efectul carbohidraților. 
Alt candidat: orezul alb sau de alte culori, mai ales dacă îl fierbi prea tare.
Rețeta chinezilor este cea mai sănătoasă: Pui orezul în apă clocotindă, îl fierbi până se umflă bobul, stingi focul, acoperi oala cu un capac și uiți de el un sfert de oră. Porția este cât o minge de tenis. Orezul nu trebuie mâncat gol, numai în combinație cu legume, carne, pește.
Pastele făinoase sunt acceptabile cu condiția să fie fierte al dento (nu mai mult decât scrie pe cutia lor) și să fie însoțite de legume, brânză sau carne. Desigur, nu mai mult de jumătate de cană. O grămăjoară, nu o farfurie plină vârf ca în filme.
Mămăliguța pripită este mai sănătoasă decât cea tare, mai ales cu pește, tochitură sau cu un ou, brânză și un pic de smântână.

Nici să nu visezi la dulciuri până nu-ți refaci silueta. În general, limitează sau elimină cu totul alimentele foarte dulci. Fructele sunt bune dar nu mai mult de un fruct foarte dulce pe zi (struguri, pepene roșu). Fructele uscate, gen smochine și curmale, trebuie evitate. Caisele și prunele uscate sunt singurele acceptabile, dar numai cât încape în palmă.

Alte sfaturi utile:
- Combină întotdeauna alimentele cu indice glicemic mare/ mediu cu cele cu indice glicemic mic. De exemplu, la gustare poți mânca un fruct cu un pic de cașcaval.
- Începe întotdeauna masa cu un aliment cu indice glicemic mic (ciorbă, salată de ex) și mănâncă încet.
- Dacă mergi la o petrecere, încearcă să nu mănânci de loc carbohidrați în ziua respectivă până la petrecere. Efectul de indice glicemic jos se extinde la masa următoare - una din minunile organismului tău. 

Meniul meu de azi (cam 1700 calorii)
Logistica
Azi nu gătesc. Avem mâncare din zilele precedente.


Dimineața 7:30
Cafea
Cremvurști  2
Salata de roăii
Branză albă desărată
Ceai
Gustare 10:30
Iaurt sub 2% 140g
Para - 1 medie - 180 g
Prânz 13:30
Pui, pulpă superioară, 100 g sote
Varza călită- 300 g
Ceai
Gustare 16:30
Mandarine - 2
Nuci - câteva
Ceai
Cina 19:30
Conserve peste - Somon roz afumat
Linte cu roșii - 1 bol
Șpriț - vin 100 ml
Pâine integrală 2 felii
După ora 20
Ceai


pst pst, nu uita să arzi 500 de calorii cu ceva mișcare mai vioaie!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu