luni, 31 decembrie 2012

Mișcare să fie, dar cum?

Dacă în privința mâncării sunt mai multe controverse decât sfaturi, toată lumea este de acord că ne trebuie mai multă mișcare. Nu sunt puțini dintre noi care au ajuns în faza extremă: sculat, spălat, păpat, stat pe scaun la birou sau la calculator 8-12 ore, o gustare rapidă peste clape sau dosare, mers acasă la cine știe ce oră, înfulecat o cină măreață, câteva ore de TV, nani. Și de la capăt, zi de zi.
Este inutil să încerci o dietă alimentară până nu spargi această buclă.

Deci, suntem de acord să ne punem în mișcare. Foarte bine, dar ce, cum și când?

Ce mișcare? Orice mișcare este bună, nu trebuie să faci neapărat un sport. Citește pagina Mișcarea este esențială a Clubului Dolof.

Când e mai bine să te miști?
Se zice că ora de dimineață ar fi cea mai bună dar nu te forța. Dacă ești ca mine, la prima oră nu funcționez. Sau cel puțin, nu, până nu-mi sorb cafeaua. Orice oră este de fapt bună pentru mișcare.

Cum să te miști este poate cel mai important.
În primul rând, nu te repezi să sari din nemișcare totală în extrema cealaltă: aerobic, jogging și mai și eu ce maraton năvalnic.
Dacă nu ai făcut mult timp efort de loc, ia-o încet, gradat. Pornește cu 20 de minute mișcare lejeră, de exemplu plimbare în pas lejer.
Introdu apoi treptat așa numita mișcare în intervale. Alternezi minute de mișcare la limita respirației cu minute de mișcare de relaxare. De exemplu, faci câteva minute de pedalare pe bicicletă lejer apoi bagi un minut viteză maximă de pedalare. Apoi iar câteva minute de respirație lejeră și iar te îndârjești un minut.
Trebuie să ajungi cam la 20 de minute de mișcare în intervale. Nu este nevoie să faci aceasta chiar zilnic, poate să fie la 2 zile. Orice tip de mișcare e bună:  plimbare, bicicletă, gospodărie, înot etc. 
Condiția este să alternezi minute de mișcare lejeră cu minute de mișcare atât de intensă încât să curgă apa pe tine și să respiri din greu.
Nu încerca din prima zi să faci asta 20 de minute. Începe gradat cu 5 minute. Crește la fiecare sesiune cu câteva minute, astfel încât să te simți bine la sfârșitul exercițiului.
Pe vremuri exista așa numitul antrenament Cooper: 
Începi cu un minut de exerciții fizice intense, adaugi la două zile încă un minut, nu mai mult. În două săptămâni ești alt om. 

Specialiștii au constat că, cel puțin pentru dietă, acest tip de mișcare în intervale este mai eficient decât 40 de minute de aerobic sau jogging. Pentru inima ta și creierul tău, este aur curat.
Creierul poate suferi de plictiseala dar s-a inventat muzica mp3. Sau, dacă folosești o bicicletă staționară, pune un ecran cu ceva filmulețe în fața ta. Sau uită-te urât în oglindă și zi: Ce preferi? 20 de minute de plictiseală zilnică sau luni de plictiseală la pat sau și mai rău?

Sus piciorul și să auzim de bine în noul an! Ia mai mânați măi, hăi, hăi!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu