duminică, 30 decembrie 2012

Cele mai bune alimente

Forbes a publicat o lista de cele mai bune alimente din punct de vedere calorii și nutrienți. Lista mi se pare surprinzătoare pe alocuri: fasole, iaurt sau kefir, ficat de vită, somon, ciuperci, homar, boabe de soia, stridii, spanac și carne de porc.

Lăsăm deoparte homarul și stridiile,  abia dacă se găsesc pe la noi și te ruinează.
Nu mă miră că apar în listă fasolea, iaurtul sau kefirul, spanacul și ciupercile. Sunt la loc de cinste și în dieta mea. Somonul se mai găsește și pe la noi dar nu este chiar ieftin. Nu am încercat boabele de soia, am dubii că or să-mi placă. Sosul de soia  este delicios dar în varianta care circulă pe la noi este foarte sărat și super caloric.
Carnea de porc mi se pare o alegere bună, cu condiția să o degresezi. Nu văd de ce carnea de porc nu ar fi pe picior de egalitate cu carnea de curcă sau de vită sau de pui. Este însă prima dată când un articol de presă o recomandă ca aliment sănătos. Mai știi cine o fi comandat articolul?
În privința ficatului de vită, am ceva rezerve. Poate o fi bun la americani.
În general, ficatul are o concentrație foarte mare de vitamina A și nu e bine să-l mănânci zi de zi sau în cantitate mare.
În plus, are cea mai mare concentrație de hormoni și pesticide din toate cărnurile. Dacă nu știi proveniența sa, mai bine nu. Cred că este și foarte dificil de gătit. Ficatul de vițel o fi mai acceptabil dar probabil cel de vită este ca talpa de la pantofi.

Așa că mi-am făcut propria listă cu cele mai bune 15 alimente pentru dieta mea, care ar fi bine să se găsească în meniul săptămânal. Toate conțin desigur o bogăție de vitamine, minerale, nutrienți de calitate și sunt gustoase și ușor de pregătit. Am scris numai câteva motive pentru care le consider ideale pentru dieta mea.
Caloriile depind de mărimea porției iar costul lor de buzunarul fiecăruia :)

Doamnelor și domnilor, câștigătoarele concursului meu sunt (în ordine aleatoare):
- Fasole boabe. Foarte bogată în fibre solubile, fasolea uscată are reputația că scade colesterolul din sânge și combate constipația. Este bogată în proteine de origine vegetală și ține de foame.
Își cam dă aere dar acest mic dezavantaj pălește față de celelalte calități. Dacă nu este mai veche de 1-2 ani și este gătită corect, este suportabilă și de către cele mai sensibile stomacuri.
- Mere. Proverbul ”Un măr pe zi ține doctorul departe” este cât se poate de corect. Comparativ cu alte fructe, mărul poate are ceva mai puțină vitamină C dar este bogat în alți antioxidanți și deci protejează celulele. I se atribuie proprietăți anti-cancerigene. Încetinește îmbătrânirea.
Acidul ursolic din coaja sa contribuie la creșterea masei musculare, a grăsimii brune și la reducerea intoleranței la glucoză. Fibrele din mere contribuie la reducerea colesterolului din sânge și reglează digestia.
Este unul din fructele cu indice glicemic mic și încărcare glicemică foarte mică.
- Roșii. Sunt bogate în licopen, cel mai puternic anti-oxidant. Li se atribuie proprietăți anti-cancerigene, de protecție a inimii și de protecție a pielii la razele ultraviolete. Indicele glicemic este atât de mic că nici nu figurează în baza de date GI de la Universitatea din Sydney. În dieta mea, am inclus vara cel puțin o roșie pe zi iar iarna un pahar de suc de roșii minim.
- Nuci, migdale, alune și neamul lor. Cercetările științifice spun că nucile, migdalele și alunele ajută foarte mult în prevenirea bolilor cardio-vasculare. Pentru că sunt bogate în omega-3, scad concentrația de colesterol LDL. Conțin arginină care ajută arterele să rămână flexibile și să nu se blocheze. Conțin grăsimi nesaturate, au indicele glicemic foarte mic și sunt foarte sățioase.
- Spanac. Este un cocktail de vitamine și minerale. Este extrem  de bogat în antioxidanți. Vitamina B9, vitală pentru protecția celulelor, a fost prima dată extrasă din spanac. Este,c a toate vegetalele de culoare verde închis, sursă de omega-3 Mai nou,  i se atribuie proprietăți anti-stres datorită unei substanțe care influențează în bine creierul. Mă rog, dacă îți place spanacul, altfel devine un stres în sine. Din fericire, spanacul cu ouă și ciuperci este pe lista mea de rețete favorite. Un pont bun: loboda are proprietăți asemînătoare cu spanacul.
- Vinete. Vânăta este soră cu roșia. Conține antioxidanți și potasiu și este prietena inimii tale. Conținutul de fibre este remarcabil, cam 3.4 g la 100 de g de vinete. Recomandarea pentru o dietă sănătoasă este de 30 g de fibre zilnic. Este ingredientul principal din zacuscă, una din rețetele mele favorite. Câteva linguri de zacuscă țin de foame și contează ca o porție de legume.
- Ouă. Oul este o sursă completă de proteine, toți amino acizii esențiali necesari creierului nostru. Nu mai zic de grămada de vitamine și minerale. Unul din puținele alimente care furnizează vitamina D. Poate zice cine ce-o vrea, oul este la loc de cinste într-o dietă sănătoasă.
- Pâine integrală. Pâinea noastră cea de toate zilele. Cea mai bună sursă de energie pe care o avem. Sursă de minerale și vitamine. Excelentă pentru reglarea digestiei. Dar nu depăși rația de câteva felii de pâine pe zi dacă ești la dietă. Și este de preferat să-ți faci propria pâine pentru că cea din comerț este de o calitate deplorabilă. Nu tu gust, multe chimicale și de regulă mai mult umflată cu aer decât dospită.
- Varză. Aș ridica un monument național verzei. Am dedicat un articol special verzei murate. Se zice că varza, mai ales crudă,  ajută la repararea ADN-ului și că ar avea proprietăți anti-cancerigene. Este alimentul perfect pentru diete: ieftină, puține calorii, multe vitamine și minerale și ține de foame. Nici-o săptămână fără varză în farfurie!
- Iaurt, kefir. Valoarea iaurtului sau a kefirului cu conținut redus de grăsimi pentru dietă este imensă. Taie foamea, accelerează pur și simplu slăbirea datorită calciului și nu numai, reglează digestia. Un iaurt sau kefir pe zi este obligatoriu.
- Carne slabă. Orice fel de carne este hrană pentru creier. Așa am evoluat, mâncând carne. Conține aminoacizi esențiali și zinc, printre altele. Pentru că nu facem destulă mișcare zilnică este de preferat să mâncăm carne slabă sau să degresăm mâncărurile. Ține de foame, zero carbohidrați.
- Fructe de pădure. Crește-le Doamne prin toți mărăcinii. Se poate scrie o carte întreagă despre afine și  zmeură. Vitamine, minerale, puține calorii. Indice glicemic neglijabil. Se zice că ajută la slăbit.
- Ciuperci. Sunt o sursă de proteine cu foarte puține calorii. Dar nu numai acesta le face valoroase. Li se atribuie proprietăți anti-cancerigene, de protecție contra pietrelor la bilă, sursă de vitamina D. Se zice că întăresc sistemul imunitar. Ciupercile din pădure sunt un pretext grozav ca să faci multă mișcare.
- Brânză. Sursă bună de proteine și calciu dar nu trebuie să mănânci mai mult de 1-2 porții minuscule pe zi în principal, din cauza grăsimilor saturate
O salată de roșii cu un pic de brânză ține de foame ceea ce o face foarte  interesantă pentru dieta mea.
Reglează digestia și se zice că o porție de brânză la masa de seară te ajută să dormi mai bine. Merită încercat.
Pește. Peștele este alt aliment cu care am evoluat. Proteine de calitate, vitamine, minerale împachetate cu puține calorii. Peștele mai gras de apă rece are o bogăție de omega-3 iar creierul nostru conține cam  12% grăsimi din care în bună parte omega-3. Studii  recente susțin că peștele ajută creierul, ne face mai deștepți și mai vioi. Dacă nu ai alt pește de apă rece la îndemână, o idee bună este să mănânci o cutie de sardele sau macrou sau hering în ulei pe săptămână.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu