sâmbătă, 22 decembrie 2012

Ciocolata, prietenă au ba?

În anul 1502, Columb, în a patra și ultima sa călătorie în America a dat peste o canoe pe lângă coasta actualului Honduras. Barca era plină cu niște boabe cafenii, boabele de cacao. A fost uimit de valoarea pe care indienii păreau să o acorde acestor boabe. Se aplecau cu evlavie și culegeau fiecare bob căzut pe punte de parcă ar fi fost din aur. Mai târziu s-a aflat că era un fel de valută locală și că numai elita aztecilor își permitea să bea o băutură făcută din cacao numită chocolatl.
Primii europeni nu prea au înțeles de ce îi place lui Montezuma acel lichid negru, amar, condimentat cu ardei iute, vanilie și încă niște mirodenii. Indienii credeau însă că ciocolata înlătură oboseala și este afrodisiac.
Inițial,  elita europeană a adoptat ciocolata cu zahăr, vanilie și scorțișoară ca pe un fel de drog. Mai apoi a fost considerat doftorie pentru tot felul de boli.
Medicii francezi chiar tratau depresiile nervoase cu ciocolată. Dacă mă gândesc bine, parcă am și eu o ușoară stare depresivă care trebuie tratată urgent cu ciocolată :)


Ciocolata are sute de chimicale și unele din acestea tropăie și prin creierul nostru. După unii cercetători, ciocolata stimulează creierul să fabrice opioide, o grupă de substanțe chimice înrudite cu morfina. Organismul le produce în situații de stres pentru a reduce senzațiile dureroase.
Așa se explică poate de ce devii în timp dependent de ciocolată (deși unii cercetători neagă acest efect așa cum neagă și efectul afrodisiac).

Rețeta actuală de ciocolată i se datorează lui Van Houten. Olandezul a patentat o metodă de a înlătura o mare parte din untul de cacao care făcea ciocolata greu de digerat. Când a expirat patentul, s-au dezlănțuit și alte minți creatoare și astfel, avem azi o varietate irezistibilă de bunătăți din ciocolată.


Cu cât este mai neagră ciocolata, cu atât este mai sănătoasă, chiar și numai pentru că are mai puțin zahăr.
Ciocolata neagră este cel mai puțin procesată așa că păstrează conținutul de flavonoizi anti-oxidanți. Cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât are mai mulți flavonoizi.
Conform cercetătorilor, cantități limitate de ciocolată neagră ajută la prevenirea bolilor de inimă, împiedicând oxidarea  colesterolului LDL. Când LDL se oxidează, se depune pe pereții arterelor și crește riscul de atac cerebral sau infarct.

Dar nu te apuca să faci o cură de ciocolată neagră. Prea multă ciocolată, contribuie la obezitate și, se pare, chiar  la osteoporoză. O porție sănătoasă este cam 3 tablete modeste pe zi, în limita a 100 calorii.
În mod sigur această porție nu îngrașă, am experimentat deja.

Sunt în curs tot felul de cercetări pentru a verifica dacă ciocolata are efect în cancer, diaree sau tuse.
Dacă suferi de migrene, ciocolata nu este o idee bună, le poate provoca sau accentua.
Printre sutele de chimicale, ciocolata are și una toxică pentru unele animale, în special câini și pisici.

Cu ciocolata, și cu toate bunătățile din viața noastră în general, se aplică principiul bine cunoscut al moderației.
Un pic îți face bine, ce e mult dăunează. 


Un pic de ciocolată poate face frumoasă chiar și o zi de iarnă mohorâtă. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu