luni, 3 decembrie 2012

Greșeli în dietă care îți încetinesc metabolismul

Încă plâng după revista Prevention. Nu știu de ce a dispărut de pe piață că se vindea binișor. Din fericire există varianta online, în l. engleză desigur. Din când în când apare câte un articol care îți mai ridică moralul și din care mai ciugulești ceva sfaturi interesante. Mă ajută, mai ales când bestia de cântar are tendințe de dreapta.

În ultimul număr Prevention îți prezintă 10 motive pentru care pari să fi ajuns  într-un punct mort, ba chiar să începi să pui la loc kilogramele date jos așa de greu.

Nu este nici-un secret că odată cu vârsta metabolismul tău încetinește.
De la o vârstă încolo, dacă nu ești vigilent cu stresul, lipsa de mișcare și excesele alimentar pui lejer în fiecare an ceva kilograme.
Doctorii Dan Benardot, profesor de nutriție și sport la Georgia State University, și Tammy Lakatos ne dau în revista prevention o listă de 10 erori frecvente în diete.
Ei presupun că suntem pacienți serioși, am aplicat abecedarul,  facem deja destulă mișcare  și ne străduim să urmăm o dietă, oricare ar fi ea.

Dacă dieta nu funcționează cum am vrea, iată cauzele posibile:

1. Nu mănânci destul! Dacă mănânci mai puțin de 1200 de calorii pe zi, cât îți trebuie pentru funcțiile vitale, organismul pune în funcțiune frânele de metabolism. Mai rău, începe să ia din țesutul muscular ca să compenseze.


Uluitor, nu? Deci ce trebuie să faci? 
Respectă orele de masă și mănâncă la fiecare masă atât cât să nu-ți fie foame.
Mănâncă 3 mese principale și două gustări, una pe la mijlocul dimineții și alta la câteva ore de la masa de prânz.
Nu lăsa să treacă mai mult de 3-4 ore între mese.
Fiecare masă principală să aibă cam 430 de calorii fiecare. Gustările cam 200-250 calorii.
În felul ăsta nu te vei așeza mort de foame la o masă de seară ca să devorezi de 2-3 ori mai mult decât îți trebuie.


Orientativ, iată o listă de alimente și caloriile lor aproximative:
- 1 porție mică de cașcaval - 120 cal
- 100 g pui la grătar - 80 cal
- 25 g pâine integrala - 85 cal
- 1 lingură de ulei - 70 cal
- 1 pahar de vin roșu - 150 cal
- 1 măr - 80 cal
- 1 roșie - 25 cal
- 1 lingurită de zahăr - 40 cal
- 1 mână de nuci - 200 cal
- 1 iaurt degresat - 45 cal
- 1 cană de lapte - 125 cal
- 1 ou - 70 cal
- 1 linguriță de unt - 100 cal
- 1/2 bol de iahnie de fasole - 200 cal
- 3 linguri de zacuscă - 60 cal
- 1 felie de jambon - 50 cal

Deci o gustare dintr-un iaurt și o mână de nuci este perfectă.
Un mic dejun cu un ou, o felie de pâine, zacuscă, cașcaval și 2 felii de  jambon  îți pot aduce cele 430 calorii. Poftă bună!
Găsiți alte informații utile în pagina Calorii a Clubului Dolof.

2. Nu bei cafea sau ceai.  O ceașcă de cafea poate să te scape de ceva calorii. Ceaiul verde sau negru, aproape dublu. Mă rog, așa zic cercetătorii japonezi. Nu am verificat și la mine nu pare să funcționeze. Dar, mai știi?
Oricum,  cafeaua și ceaiul verde "mă țin în viață" așa că profit de sfat ca să le beau cu și mai multă plăcere.

3. Mănânci prea multe cereale "albe" și prea puține fibre. Înlocuiește pâine albă cu pâine integrală și mănâncă mai multe legume și fructe.
Cam 4-5 porții de legume, 2-3 fructe pe zi și câteva porții de cereale integrale asigură cele 25-30 g de fibre recomandate zilnic pentru ca metabolismul  să se învioreze. Ceva mai mult decât recomandă doctorii respectivi în Prevention. Găsiți aici informațiile necesare privind fibrele din fiecare aliment What's In The Foods You Eat Search Tool (Ce conțin alimentele pe care le mâncați; o unealtă de căutare) 

Am verificat și eu  ideea în peste 6 luni de zile, așa este. Chiar dacă de la un punct încolo nu mai slăbești atât de repede cum ți-ai dori, nu te mai îngrași și te simți mai bine, mai vioi.

4. Bei apă la temperatura camerei. Cercetătorii nemți au descoperit că dacă bei lichide reci, cam 6 căni,  mai dai jos cam 50 de calorii pe zi. Asta e o idee pe care nu aș lua-o de bună. Oricum, 50 de calorii mi se par prea puține față de chinul de a bea 6 căni de apă rece. Numai un neamț putea gândi așa ceva. Deși tot ei au inventat șprițul rece :).

5. Mănânci prea multe alimente cu pesticide. Cercetătorii canadieni spun că pesticidele încetinesc metabolismul și ne  recomandă să mâncăm produse organice.
De acord cu ei dar tot ce pot face este să cumpăr cât mai multe legume și fructe de la piață și nu de la supermarket. Și să trag speranță ca spânul de barbă că țăranii noștri sunt prea săraci ca să exagereze cu pesticidele.

6. Nu mănânci destule proteine. Adaugă cel puțin o porție de proteine la fiecare masă. De exemplu, o porție de carne, o mână de nuci, un pic de brânză, 1 iaurt sau o porție de fasole. Susțin cercetătorii că așa
s-ar înviora metabolismul cu peste 35%. Chiar înclin să cred acest sfat, judecând după propria mea dietă.

7. Ai nevoie de mai mult fier. Fierul duce oxigenul la celule ca să ardă grăsimile bla bla bla. Mă rog, merită să încerci dar nu cu suplimente de fier de la farmacie. Sunt o mulțime de bunătăți care conțin fierul necesar: carne slabă,  scoici, spanac, cereale integrale. Mai adaug la listă ficatul de porc și sfecla roșie.

8. Îți lipsește vitamina D. Cam toți se pare că ducem lipsă de vitamina D. Dar nu suplimentați cu pastiluțe și licori farmaceutice. Vă puteți procura vitamna D stând la soare și mâncând, fiecare după punga sa, somon, creveți, lapte, cereale și ouă. Oul este alimentul minune și în limite rezonabile (5-7 ouă pe săptămână) nu are nici-un efect asupra colesterolului.

9. Bei mai mult alcool decât este recomandat zilnic. Adică 1 porție pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați. Medicii britanici recomandă 2 zile pe săptămână de abstinență de la alcool, ca să se odihnească ficatul. 
Perfect logic. Alte cercetări zic să bei în liniște și pace un pahar de vin sau de bere la masă, că ar ajuta chiar metabolismul. 
Oricum, nu este o regulă  greu de respectat pentru cine vrea să slăbească. Poți trăi chiar fără alcool dar ceva mai trist. Și stresul îngrașă :)

10. Nu mănânci destule lactate. De fapt, în text cercetătorii spun că nu mâncăm suficient calciu. Calciul îl acoperi perfect cu 1-2 porții zilnice de iaurt sau lapte și, zic eu,  cu un pic de brânză. Se știe deja ca minunatul calciu împiedică absorbția grăsimilor.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu