miercuri, 5 decembrie 2012

Indice glicemic și încărcare glicemică

Prin anii 1980 - 1981, un grup de medici canadieni coordonat de Dr Jenkins analizau ce dietă ar fi mai bună pentru bolnavii de diabet. Au observat  că anumite alimente, conținând carbohidrați, ridică nivelul de glucoză din sange incomparabil mai mult, în 2 ore de la ingerare, decât altele. Asa numitul indice glicemic GI este o măsură a acestui fenomen. 

Clasificare
Nivel GI
Exemple
GI mic
55 sau mai mic
Leguminoase (fasole, linte, alune, nuci etc)
Cele mai multe vegetale
Unele fructe (fructe de pădure)
Lactatele
GI mediu
56–69
Majoritatea fructelor, pâine din făină integrală, cartofi fierți 20 min și răciți, paste fierte al dento, înghețata, mămăliga pripită
GI mare
70 și peste
Pâine albă, orez alb, mămăliga tare, glucoza, maltoza, cartofii prăjiți sau copți, cereale pentru micul dejun, pepenele roșu, băuturile răcoritoare

Pancreasul eliberează o cantitate de insulină mai mare în cazul alimentelor cu indice glicemic mare. 
Dacă zi de zi supui pancreasul la acest efort, îl obosești. Pericolul principal este diabetul. Un efect secundar este depozitarea surplusului de glucoză si favorizarea depunerii grăsimilor ingerate.
Pare deci simplu, mănânci numai alimente cu indice glicemic mic și slăbești.
Nu te grăbi. Sunt desigur mulți nebuni pe lumea asta. Unii au inventat dietele de tip "indice glicemic mic" și alții le urmează.
Poți totuși urma dieta cu indice glicemic mic 2 săptămâni, fără să fii nebun, pentru odihna pancreasului.  Unele diete chiar încep cu acest post glicemic. 
Pe termen lung însă, îți demolezi serios sănătatea. Atențție la trecerea de la postul glicemic la meniul normal, trebuie respectați pașii recomandați, altfel v-ați chinuit degeaba.
Din păcate, indicele glicemic nu poate fi măsurat decât direct. 
Un grup de pacienți înghit fiecare o porție de mâncare conținând 50 g carbohidrați, se fac măsurători și analize statistice  destul de complicate și rezultă acest indice glicemic ca un fel de măsură a "calității" carbohidraților din mâncarea analizată.
Nu poți stabili indicele glicemic al unei rețete indirect,  în funcție de ingrediente. Ne este valabilă nici-o formulă de calcul. În plus, indicele glicemic variază considerabil în funcție de ce ai mâncat la masa precedentă, de combinația de alimente, de modul de prelucrare, de provenința geografică, de starea de sănătate a subiecților analizați, de metodologia și pregătirea laboratorului care face măsurătoarea etc etc

Cât mănânci contează de asemenea. Universitatea din Harvard a adăugat o nouă măsurătoare și anume 
Încărcarea glicemică = indice glicemic X cantitatea netă de carbohidrați în grame / 100
netă înseamnă că nu se iau în considerare fibrele.)

GL sau încărcarea glicemică prezice reacția organismului la o anumită cantitate dintr-un anumit aliment conținând carbohidrați.
Nu este totuna dacă mănânci o felie de 25 g de pâine albă sau pâine albă conținând peste 50 g carbohidrați!

Pentru o porție, un GL peste 20 este considerat mare, GL între 11-19 este mediu și GL sub 10 este considerat mic. Iată câteva exemple:

Aliment
GI
Porție în grame
Încărcare glicemică
per porție
Pâine
Pâine albă, baghetă
95
30
15
Pâine din făină integrală
71
30
9
Băuturi
Coca Cola
63
250 mL
16
Suc de mere, fără zahăr
44
250 mL
30
Suc de portocale, fără zahăr
50
250 mL
12
Suc de roșii
38
250 mL
4
Cereale pentru micul dejun
Fulgi de porumb
93
30
23
Muesli
66
30
16
Fulgi de ovăz
28
150
12
Couscous
65
150
9
Quinoa
53
150
13
Orez alb
89
150
43
Orez integral
50
150
16
Lactate
Înghețată
57
50
6
Lapte 1,5%
32
250 mL
4
Fructe
Măr, mediu
39
120
6
Banana, coaptă
62
120
16
Curmale, uscate
42
60
18
Gref
59
120
11
Portocală
40
120
4
Piersică
42
120
5
Pară
38
120
4
Prune
29
60
10
Struguri
64
60
28
Pepene
72
120
4
Leguminoase
Fasole
40
150
6
Linte
29
150
5
Alune
7
50
0
PASTA and NOODLES
Macaroane cu brânză
64
180
32
Spaghetti, fierte, dar nu al dento
46
180
22
Spaghetti albe, fierte al dento
58
180
26
Spaghetti, din grâu integral, fierte al dento
42
180
17
CHIPS ȘI SNACKS
Corn Flakes
42
50
11
Floricele de porumb
55
20
6
Potato chips
51
50
12
Covrigi
83
30
16
Snickers Bar
51
60
18
LEGUME
Mazăre verde
51
80
4
Morcovi
35
80
2
Cartof fiert
82
150
21
Piure de cartofi
87
150
17
DIVERSE
Pizza, cu brânză parmezan și suc de roșii
80
100
22
Pizza  Supreme (Pizza Hut)
36
100
9
Miere
61
25
12



Deci, cum poți utiliza aceste informații în dieta zilnică?

- Include cel puțin un aliment cu indice glicemic mic la fiecare masă. Sau un aliment care nu conține carbohidrați (o proteină). Acesta în principiu va reduce indicele glicemic al întregii mese.
- Nu exclude nici-un aliment din meniul tău numai pentru că are o încărcare glicemică mare. Limitează însă cantitatea, combină-l cu alimente fără carbohidrați sau cu indice glicemic mic. 
De exemplu, combină pastele cu vegetale și sos de roșii. La gustare, mănâncă un fruct cu indice glicemic mic, un iaurt degresat sau o mână de alune.
Combină fuctele cu indice glicemic mediu-mare cu o proteină sau ceva boabe.

- Atenție la mărimea porțiilor și la calorii.
- Unii recomandă să nu depășiți 50 g - 60 g de carbohidrați la o masă. Nu este verificat dar poți realiza relativ ușor asta dacă respecți porțiile și nu mănânci mai mult de 2 porții de cereale (de ex felii de pâine (2 x 25 g) sau o mână de orez sau de paste) 

Modul de preparare contează. Ca o regulă generală, tot ce conține amidon nu trebuie fiert excesiv. Oțetul scade indicele glicemic. Găsiți și alte sfaturi, mai mult sau mai puțin verificate, aici.

Relativ la GI și GL, tot ce s-a măsurat până acum cât de cât cu acuratețe și utilizabil într-o dietă, se află într-o bază de date a Universității din Sidney. Tot aici găsiți și alte explicații și sfaturi.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu