Clasificare
|
Nivel GI
|
Exemple
|
GI
mic
|
55
sau mai mic
|
Leguminoase
(fasole, linte, alune, nuci etc)
Cele mai multe vegetale Unele fructe (fructe de pădure) Lactatele |
GI
mediu
|
56–69
|
Majoritatea
fructelor, pâine din făină integrală, cartofi fierți 20 min și răciți, paste
fierte al dento, înghețata, mămăliga pripită
|
GI
mare
|
70
și peste
|
Pâine
albă, orez alb, mămăliga tare, glucoza, maltoza, cartofii prăjiți sau copți,
cereale pentru micul dejun, pepenele roșu, băuturile răcoritoare
|
Pancreasul eliberează o cantitate de insulină mai mare în cazul alimentelor cu indice glicemic mare.
Dacă zi de zi supui pancreasul la acest efort, îl obosești. Pericolul principal este diabetul. Un efect secundar este depozitarea surplusului de glucoză si favorizarea depunerii grăsimilor ingerate.
Pare deci simplu, mănânci numai alimente cu indice glicemic mic și slăbești.
Nu te grăbi. Sunt desigur mulți nebuni pe lumea asta. Unii au inventat dietele de tip "indice glicemic mic" și alții le urmează.
Pare deci simplu, mănânci numai alimente cu indice glicemic mic și slăbești.
Nu te grăbi. Sunt desigur mulți nebuni pe lumea asta. Unii au inventat dietele de tip "indice glicemic mic" și alții le urmează.
Poți totuși urma dieta cu indice glicemic mic 2 săptămâni, fără să fii nebun, pentru odihna pancreasului. Unele diete chiar încep cu acest post glicemic.
Pe termen lung însă, îți demolezi serios sănătatea. Atențție la trecerea de la postul glicemic la meniul normal, trebuie respectați pașii recomandați, altfel v-ați chinuit degeaba.
Din păcate, indicele glicemic nu poate fi măsurat decât direct.
Un grup de pacienți înghit fiecare o porție de mâncare conținând 50 g carbohidrați, se fac măsurători și analize statistice destul de complicate și rezultă acest indice glicemic ca un fel de măsură a "calității" carbohidraților din mâncarea analizată.
Nu poți stabili indicele glicemic al unei rețete indirect, în funcție de ingrediente. Ne este valabilă nici-o formulă de calcul. În plus, indicele glicemic variază considerabil în funcție de ce ai mâncat la masa precedentă, de combinația de alimente, de modul de prelucrare, de provenința geografică, de starea de sănătate a subiecților analizați, de metodologia și pregătirea laboratorului care face măsurătoarea etc etc
Cât mănânci contează de asemenea. Universitatea din Harvard a adăugat o nouă măsurătoare și anume
Încărcarea glicemică = indice glicemic X cantitatea netă de carbohidrați în grame / 100
( netă înseamnă că nu se iau în considerare fibrele.)
GL sau încărcarea glicemică prezice reacția organismului la o anumită cantitate dintr-un anumit aliment conținând carbohidrați.
Nu este totuna dacă mănânci o felie de 25 g de pâine albă sau pâine albă conținând peste 50 g carbohidrați!
Nu este totuna dacă mănânci o felie de 25 g de pâine albă sau pâine albă conținând peste 50 g carbohidrați!
Pentru o porție, un GL peste 20 este considerat mare, GL între 11-19 este mediu și GL sub 10 este considerat mic. Iată câteva exemple:
Aliment
|
GI
|
Porție în grame
|
Încărcare glicemică
per porție |
Pâine
|
|||
Pâine albă, baghetă
|
95
|
30
|
15
|
Pâine din făină integrală
|
71
|
30
|
9
|
Băuturi
|
|||
Coca Cola
|
63
|
250 mL
|
16
|
Suc de mere, fără zahăr
|
44
|
250 mL
|
30
|
Suc de portocale, fără zahăr
|
50
|
250 mL
|
12
|
Suc de roșii
|
38
|
250 mL
|
4
|
Cereale pentru micul dejun
|
|||
Fulgi de porumb
|
93
|
30
|
23
|
Muesli
|
66
|
30
|
16
|
Fulgi de ovăz
|
28
|
150
|
12
|
Couscous
|
65
|
150
|
9
|
Quinoa
|
53
|
150
|
13
|
Orez alb
|
89
|
150
|
43
|
Orez integral
|
50
|
150
|
16
|
Lactate
|
|||
Înghețată
|
57
|
50
|
6
|
Lapte 1,5%
|
32
|
250 mL
|
4
|
Fructe
|
|||
Măr, mediu
|
39
|
120
|
6
|
Banana, coaptă
|
62
|
120
|
16
|
Curmale, uscate
|
42
|
60
|
18
|
Gref
|
59
|
120
|
11
|
Portocală
|
40
|
120
|
4
|
Piersică
|
42
|
120
|
5
|
Pară
|
38
|
120
|
4
|
Prune
|
29
|
60
|
10
|
Struguri
|
64
|
60
|
28
|
Pepene
|
72
|
120
|
4
|
Leguminoase
|
|||
Fasole
|
40
|
150
|
6
|
Linte
|
29
|
150
|
5
|
Alune
|
7
|
50
|
0
|
PASTA and NOODLES
|
|||
Macaroane cu brânză
|
64
|
180
|
32
|
Spaghetti, fierte, dar nu al dento
|
46
|
180
|
22
|
Spaghetti albe, fierte al dento
|
58
|
180
|
26
|
Spaghetti, din grâu integral, fierte al dento
|
42
|
180
|
17
|
CHIPS ȘI SNACKS
|
|||
Corn Flakes
|
42
|
50
|
11
|
Floricele de porumb
|
55
|
20
|
6
|
Potato chips
|
51
|
50
|
12
|
Covrigi
|
83
|
30
|
16
|
Snickers Bar
|
51
|
60
|
18
|
LEGUME
|
|||
Mazăre verde
|
51
|
80
|
4
|
Morcovi
|
35
|
80
|
2
|
Cartof fiert
|
82
|
150
|
21
|
Piure de cartofi
|
87
|
150
|
17
|
DIVERSE
|
|||
Pizza, cu brânză parmezan și suc de roșii
|
80
|
100
|
22
|
Pizza Supreme (Pizza Hut)
|
36
|
100
|
9
|
Miere
|
61
|
25
|
12
|
Deci, cum poți utiliza aceste informații în dieta zilnică?
- Include cel puțin un aliment cu indice glicemic mic la fiecare masă. Sau un aliment care nu conține carbohidrați (o proteină). Acesta în principiu va reduce indicele glicemic al întregii mese.
- Nu exclude nici-un aliment din meniul tău numai pentru că are o încărcare glicemică mare. Limitează însă cantitatea, combină-l cu alimente fără carbohidrați sau cu indice glicemic mic.
Combină fuctele cu indice glicemic mediu-mare cu o proteină sau ceva boabe.
- Atenție la mărimea porțiilor și la calorii.
- Unii recomandă să nu depășiți 50 g - 60 g de carbohidrați la o masă. Nu este verificat dar poți realiza relativ ușor asta dacă respecți porțiile și nu mănânci mai mult de 2 porții de cereale (de ex felii de pâine (2 x 25 g) sau o mână de orez sau de paste)
Modul de preparare contează. Ca o regulă generală, tot ce conține amidon nu trebuie fiert excesiv. Oțetul scade indicele glicemic. Găsiți și alte sfaturi, mai mult sau mai puțin verificate, aici.
Relativ la GI și GL, tot ce s-a măsurat până acum cât de cât cu acuratețe și utilizabil într-o dietă, se află într-o bază de date a Universității din Sidney. Tot aici găsiți și alte explicații și sfaturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu