vineri, 14 decembrie 2012

Banane și nutriționiști

Întotdeauna este bine să verifici orice informație de genul  "Nu este bine să mănânci ... pentru că...". Și să revii după un timp și să mai verifici odată.

În dieta mea South Beach bananele erau pe lista ”interzisă”. Supriză, discret au dispărut de pe acea listă și au apărut în rețetele pentru micul dejun și nu numai.
După ce luni de zile m-am uitat cu ură la banane, acum aflu că pot să le privesc duios.

Fără discuție nutriționiștii au citit mai mult ca noi, au văzut multe în meseria lor, stima noastră și respectul. Dar nu sunt stăpânii adevărurilor absolute. Renunță însă foarte greu la ideile lor fixe, chiar dacă li se demonstrează că s-ar putea să greșească.
Desigur, noi pacienții nu avem nici-o șansă să îi întoarcem din calea greșită deși poate avem în spate tradiții de sute de ani.
Când greșesc, de cele mai multe opri, site-urile de diete nu or să zică ”au, am greșit, iată care este acum noua teorie”, strecoară discret noile informații ca și cum nimic nu s-ar fi spus înainte.
Ani de zile toate site-urile de diete pe care le bântuiam mi-au făcut capul mare cu carbohidrații și cât de bine este să mănânci multă pâine. 6-12 felii pe zi.
Mănânc acum 3-4 felii pe zi și tot mă uit cu frică la cântar.
Mesajul s-a schimbat în general, așa că,  atenție la carbohidrații din cereale și făinoase.
Dar încă sunt site-uri care îți recomandă ca 55% din calorii să provină din carbohidrați. Poate o astfel de dietă  o merge la alții, dar nu și la mine. Mai mult de 3-4 felii de pâine pe zi,  fără nici-un dubiu, mă îngrașă.

Revenind la banane, indicele lor glicemic variază în mare parte în funcție de laboratorul care a făcut măsurătoarea. Desigur gradul de coacere și provenința lor contează.
Dar oricum, în toate măsurătorile, indicele glicemic este mediu.

Pot bananele să îngrașe? O, da, și încă cum!
O singură banană are 23 g de carbohidrați și 12 g zaharuri. Ca și strugurii și pepenele roșu, bananele nu sunt cele mai bune prietene ale dietei din acest punct de vedere.
O ”cură” de o săptămână cu struguri mi-a adus urgent un kilogram în plus. Ca referință, o porție de struguri, un ciorchine cât încape în palmă are 19 g de carbohidrați.
Ca în toate cazurile de alimente ”interzise” cheia este în cantitate.
O banană aduce cam 90 de calorii, nu este așa de mult. Comparativ 1 măr aduce 80 de calorii.
Este o sursă excelentă de vitamine, în special vitamina B6 și o sursă moderată de potasiu.
Așa că poți mânca fără probleme, din când în când o banană. Nu mai mult de una pe zi și nu chiar în fiecare zi, totuși. Variația este altă cheie a succesului unei diete.

Combinația cea mai sănătoasă este banana cu iaurt sub 2% sau kefir 1.5% , acestea îi scad sensibil indicele glicemic. În schimb, banana mai ia din aciditate. O gustare excelentă!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu