luni, 10 decembrie 2012

Alimente rele pentru dieta mea

Mai toate dietele au câte o listă de alimente care nu trebuie consumate de loc sau cât mai rar.
Greșit, spun autorii unei prezentării pe site-ul webmd.
Deci iată lista de alimente "rele" care au devenit bune pentru dieta ta:

Ouă
Puteți mânca fără probleme 1 ou pe zi. Mai mult, un ou la micul dejun este excelent pentru dietă pentru că ține de foame.

Poate nici-un aliment, cu excepția desigur a grăsimilor, nu a stârnit așa de multe discuții ca banalul ou.
S-a pus pe seama lui creșterea colesterolului LDL peste limitele permise.
Un articol din octombrie 2012 Canadian scientists discover cause of high cholesterol publică rezultatul unor cercetători canadieni privind descoperirea unei proteine, resistin, fabricată de țesutul gras uman și care are un rol în creșterea colesterolului "rău", LDL. Cercetarea lor confirmă faptul că un colesterol mare crește riscul de boli cardio deoarece se acumulează în pereții arterelor și îngreunează circulația sângelui. 
Articolul recomandă ce știm deja, să ne menținem o greutate și o talie normală, să mâncăm cât mai variat și să reducem grăsimile saturate.
Dacă ne uităm mai lung la un ou mediu, descoperim că are  cam 70 calorii, 5,5 g proteine, 4.6 g de grăsimi din care 1.4 grăsimi saturate. Foarte puține grăsimi saturate. În schimb este un aliment minune bogat în fel de fel de minerale și vitamine.

Vită și porc
Carnea de vită și cea porc nu mai sunt la fel de grase ca acum 20 de ani. Carnea de porc este mai slabă cu 30% chiar. Unele porțiuni au mai puțină grăsime decât pieptul de pui. Fiind foarte bogată în proteine de calitate, carnea crează rapid senzația de sațietate. Cea mai bună metodă de preparare a cărnii în general este friptura la grătar.
Pentru a reduce mai mult grăsimea din ciorbe și rasol, fierbe carnea cu o zi înainte și las-o la rece. Va fi foarte ușor să înlături grăsimea care s-a adunat deasupra.
Nu uitați, organismul are nevoie de proteine pentru a-și reface celulele.

Pâinea și pastele
Cei care consumă câteva porții de cereale integrale pe zi (pâine integrală, paste integrale, orez complet) au mai multe șanse să slăbească, să reducă grăsimea abdominală și să-și mențină greutatea. Asta zic ultimele cercetări. Atenție la mărimea porțiilor. O porție de cereale înseamnă o mână de paste, o felie de pâine de 25 g sau o jumătate de cană de orez.
Mica problemă este că multora din noi nu ne plac pastele cu tărâțe și nici orezul complet.
Eu adaug 1 lingură de fulgi de ovăz sau orz la salată sau mixtura cu care mănânc pastele (brânză și ou).
Orez mănânc destul de rar și nu-mi bat capul prea tare, că este întotdeauna însoțit de legume.
Nu am încercat dar cred că 1-2 linguri de fulgi de orz sau ovăz nu ar dăuna pilafului, dimpotrivă.

Nuci, alune, migdale
Sunt foarte bogate în grăsimi dar conțin fibre și proteine care ajută la stabilizarea zahărului din sânge.
Nu mai spun că o lingură de unt de arahide îți taie foamea. Untul de arahide este prietenul dietei mele. Puteți mânca fără probleme 4-5 porții de boabe fără să vă îngrășați. O porție înseamnă o mână de boabe sau 2 linguri de unt de arahide. Am testat, se verifică afirmația celor de la webmd.

Lactate și brânzeturi
Ultima prostie pe care o poți face într-o dietă este să tai lactatele și brânzeturile din meniu.
Chiar și în prima fază din dieta South Beach, postul glicemic, se recomandă lactatele și brânzeturile degresate.
Una din teorii spune că organismul elimină grăsimile în surplus mai bine dacă are suficient calciu.
Suplimentele de calciu nu au același efect, ceea ce înseamnă că produsele din lapte mai conțin ceva.
3-4 porții de lactate și brânzeturi, de preferință degresate,  pe zi sunt deci benefice. Nu uitați ce înseamnă o porție de brânzeturi: cât degetul mare.

Dulciurile

Webmd spune în principiu că poți mânca de fapt orice, în limite rezonabile. Desigur exagerează un pic și în orice caz, rămâne deschisă mica problemă: care sunt limitele rezonabile?
Bănuiesc că o bomboană de ciocolată, dacă ne gândim la Crăciun, este o porție suficient de mică pentru dieta mea :)
Nu și suficientă pentru câte mi-ar place să mănânc.
Să nu mănânci de loc un aliment preferat, spun experții,  este o rețetă sigură de abandon al dietei.
La un moment dat vei claca. Stabilește-ți totuși niște limite și încearcă să le respecți.


Cafea
Cafeaua este rea dacă bei prea multă (mai mult de 3 cești pe zi) și o dregi cu zahăr, frișcă sau alte ghidușii. Cafeaua neagră, amară, aromată mmmmmm, ajută metabolismul cică. Oricum, mie îmi ajută creierul să lupte cu stresul. Și stresul îngrașă, nu-i așa?
Cafeaua de dimineață, o bei și rămâi în viață :)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu