luni, 17 decembrie 2012

Alimente minune: varza murată

Iarna, varza murată și murăturile sunt la mare cinste pe masa românului. Sunt o sursă foarte bună de vitamine, în special vitamina C și de lactobacillus.

Cercetătorii spun că varza acră are tot felul de substanțe care ajută în prevenirea și lupta contra cancerului.
Varza are așa de puțini carbohidrați că nici nu figurează în baza de date Glycemic Index.

Varza murată este foarte bună într-o dietă, dacă nu mănânci multă (altfel reții lichid). Un pahar de zeamă de varză poate rezolva cu succes problemele de constipație.

Deși se zice că este rețetă tradițională germană (sauerkraut), rețeta actuală de varză acră i se datorează lui Ginghis Han care a adus-o din China.
Chinezii cred că au uitat între timp rețeta. Cel puțin la Beijing o murează în ceva dulce și nu mi-a plăcut de loc. Brrrr.
Totuși cred că minunata combinație cârnați cu varză acră este de origine nemțească. Împreună cu berea, este o rețetă delicioasă și, dacă o mănânci des, te îngrași garantat. Așa că, dacă ești la dietă, ai grijă când și cât pui în farfurie. Cârnații mai ales nu sunt de partea ta.
Varza murată este foarte iubită de ruși, iarna lor fiind numai bună pentru o varză murată de calitate.
Căpitanul Cook lua întotdeauna în călătoriile sale varză acră pentru combaterea scorbutului, deși se pare că din cauza mirosului pe care îl căpăta pe drum, marinarii o urau. Ca să-i determine să o mănânce a aplicat o tactică interesantă. I-a zis bucătarului să nu-i servească decât pe ofițeri cu respectiva bunătate.

Din păcate dacă ai hipertensiune sau probleme cu rinichii, varza murată nu prea este în topul listei de alimente sănătoase.
O jumătate de cană de varză murată tocată poate aduce 800 mg sodiu. Rația zilnică recomandată pentru hipertensivi este între 1500 - 2300 mg. Efectele cele mai bune pentru scăderea tensiunii se obțin cu o rație de 1500 mg pe zi (mai ales la cei în vîrstă),  așa susține dieta Dash.

Totuși, dacă nu mănânci multă varză acră și aplici câteva metode de reducere a sării, poți să o incluzi în meniul tău cu succes.
Pentru a o desăra, pui varza în apă cu o seară înainte. Arunci apa și storci varza bine de tot.
O pui la gătit cu ceva mai mult ulei și multe legume: 2-3 cepe, țelină, ardei sau boia, morcov.
La urmă, adaugi și suc de roșii sau, și mai bine,  roșii întregi în suc de roșii.
O ceapă întreagă în mijlocul cratiței trage din sare.
Găsești aici o rețetă delicioasă de pui sau rață pe varză.
În ziua de ”varză călită” nu mai adaugi sare la bucate, nu mănânci mezeluri sau brânzeturi sărate.

Dacă nu incluzi alte alimente sărate la o masă, poți foarte bine să mănânci o jumătate de bol de salată de varză acră cu ulei, ceapă și piper.
Atenție, o rețetă garantată pentru creșterea tensiunii după masă este combinația murături sau varză acră și bere. Am verificat și din păcate așa este, cum spun doctorii.

Ardelenii pun în varză tăiței de casă pentru a-i mai lua din sare. Nu am încercat, probabil nu este cea mai bună idee pentru dieta ta, dar o mână de tăiței din când în când nu te va îngrășa.

Dacă nu ai probleme de tensiune, o cană de zeamă de varză în ciorba de perișoare sau de vită o face de neuitat. Mai ales a doua zi după Revelion.

Rușii fac un borș de varză щи (șci) cu o rețetă care datează de pe vremea Bizanțului. Ingredientele principale sunt varză, carne, ciuperci și ceapă. Se face și fără carne sau cu pește în loc de carne.  Iarna desigur se pune  arză acră. Se pot adăuga morcov, pătrunjel, țelină, dafin, piper și usturoi. Se servește cu smântână. Nu sună de loc rău.
Am să încerc să fac o astfel de ciorbă pentru a doua zi din anul nou, cu o mână de ciuperci congelate sau uscate și tacâmuri de curcan. Ingredientele se găsesc pe la hipermarketuri.
Din păcate, din cauza secetei, ciupercile nu au mai crescut și în congelatorul meu .:)


Șci, borșul rusesc de varză. Scrie și în Wikipedia despre șci.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu