marți, 25 decembrie 2012

Colesterul, bată-l vina

Pare o mică sfidare să comentezi despre colesterol mâncând sarmale, cozonac, piftie și alte bunătăți. Dar numai când mă gândesc cât s-au bătut câmpii pe această temă parcă de când mă știu, mai iau o porție de cârnați.

Cercetările privind colesterolul se întind pe mai bine de un secol.
Ce se știe până acum?
Colesterolul este o substanță organică din grupa lipide  sintetizată de organism.
Este esențial pentru funcționarea celulelor organismului oricărui animal.
Colesterolul din alimente este prost absorbit de organism și oricum, la un om normal, organismul tinde să compenseze orice cantitate de colesterol suplimentar  reducând colesterolul sintetizat. Din aceste motive, colesterolul din alimentație are un efect prea mic asupra colesterolului din sânge.

Dacă arunci un ochi de profan peste procesul de sinteză al colesterolului de către organism, rămâi năuc.
Procesul implică vreo 30 de reacții enzimatice și a fost un triumf de virtuozitate tehnică a unui grup de biochimiști să descifreze toți pașii. În cercetarea lor,  finalizată în 1960, au combinat chimia organică, enzimologia și una din primele utilizări ale radioizotopilor.
Cercetările privind rolul colesterolului în organism continuă, se fac mereu descoperiri dar sunt și multe controverse.

Colesterolul este insolubil în apă și nu se poate plimba prin sistemul circulator fără ajutor. Pentru a călători prin organism, se combină cu o proteină  formând lipoproteine. Lipoproteinele nu sunt toate la fel. Când lipoproteina are mai multă proteină decât colesterol, se numește HDL. Când lipoproteina are mai mult colesterol decât proteină se numește LDL.
LDL transportă colesterolul de la ficat către celule. Când este în exces,  are obiceiul prost să se lipească de pereții arterelor. De aici boala sinistră numită ateroscleroză. De aceia, LDL mai este numit ”colesterolul cel rău”, deși pe nedrept.
HDL, zis și ”colesterolul cel bun”, adună colesterolul pe care îl găsește în cale și-l duce înapoi la ficat, unde este transformat în acizi biliari.

După aproape 100 de ani de cercetări, este demonstrat fără dubiu că LDL în exces este vinovat pentru ateroscleroză, blocajul arterelor. Rolul HDL, până recent, era de prieten al inimii. Mai nou, una din cercetări neagă faptul că o cantitate mai mare de HDL ar preveni bolile de inimă.

De ce crește LDL peste nivelul considerat normal? Aici încep controversele. Din nou s-au găsit niște vinovați în alimentație. Nu mai este la modă oul, acum sunt vinovate grăsimile rele (grăsimile de origine în principal animală, așa numitele grăsimi saturate) și grăsimile foarte rele, trans. Cred că este o viziune simplistă și probabil stilul nostru de viață sedentar, cu mult stres joacă rolul principal.

Mă rog, în timp ce cercetările continuă, ce putem face noi, muritorii de rând?
Desigur trebuie să ne facem analizele, o să descoperim probabil că avem colesterolul mărit bla bla bla
Dacă este foarte mare, probabil o să luăm medicamente. Ca orice medicament, și statinele sau mai ales statinele au tot felul de efecte secundare.

Merită deci să încercăm întâi să ne mișcăm mai mult, mult mai mult decât o facem în prezent.
În ce privește alimentația, unui doctori zic că este mai degrabă important ce introduci în alimentație, nu ce scoți.
Iată o listă de alimente care au reputația că scad LDL:
  • Fulgi, ovăz, cereale integrale
  • Fasole, linte, năut
  • Vinete
  • Bame
  • Alune, nuci, fistic, migdale
  • Unele uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de rapiță sau de floarea soarelui.
  • Mere, struguri, căpșuni, citrice
  • Soia, sub orice formă
  • Pește gras
Limitați totuși grăsimile saturate, alegând lactate degresate parțial (până în 2% grăsime), carne slabă. Evitați uleiul de palmier, nou apărut pe piața din România. 
Eliminați cât puteți grăsimile trans, în special cele din margarina hidrogenată. Din păcate, sunt foarte răspândite, mai ales în alimentele pentru copii: nutela, biscuiti, înghețată etc Citiți cu ochii deschiși etichetele.
Uleiul de măsline are reputația că îmbunătățește HDL.
Dar ouăle? Puteți mânca cu plăcere 1-2 ouă pe zi, chiar ajută la dietă pentru că țin de foame și fac tenul frumos :)











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu