duminică, 9 decembrie 2012

Rețete tradiționale pentru dieta mea – Sarmale


Sarmale la dietă? Ai înnebunit? De loc.  Orice mâncare tradițională este bună pentru dieta mea,  cu unele mici amendamente.

În primul și în primul rând, contează desigur cât mănânci și cât te miști.
Bătălia este pentru cele 500 calorii în minus pe zi, față de cât îți este recomandat să mănânci ca să te menții.
Mai toate dietele se străduie de câțiva ani să te scutească de calculul caloriilor,  pentru că nu este de loc la îndemână. Prea mulți au fost descurajați de dietele în care trebuie să mănânci cu lista de alimente și caloriile lor în cap. Ca să te scutească de calcule, toate dietele te îndeamnă la mișcare. Nu există altă cale.
Deci de sărbători, pentru că în mod sigur vom mânca mai mult,  trebuie să facem mai multă mișcare. Cam 2 ore de mișcare moderată pe zi. Plimbări zilnice, curățenie generală, bicicletă, tras săniuță, dans și bune maniere  etc

Pentru a calcula caloriile arse, poți utiliza formula
Calorii arse de o activitate = (MET x 3.5 x greutate în  kg) / 200 x minute

De exemplu:
Activitate
MET

Mers rapid, în forță
8

Bicicleta staționară, efort moderat
7

Urcat deal cu rucsac ușor
6.5

Mers lejer la munte
5.3

Dans, aerobic moderat
5

Înot moderat 
5

Mers și cules ciuperci/ flori, efort moderat
4.5

Gospodărie, efort intens
3.5

Mers lejer
3.5

Exerciții ușoare gimnastica
3

Gospodărie, efort moderat
3


O oră de plimbare un pic mai vioaie poate arde 500 de calorii.

În al doilea rând, contează cum mănânci. Sarmalele trebuie mâncate împreună cu prietenii. Sunt mai bune când în jur este veselie și merg grozav la un pahar de vorbă. Și se termină mai repede :)

Și nu în ultimul rând,  contează ce rețetă folosești. Nu există o rețetă unică tradițională. Câte bordeie, atâtea "obiceie", zice lumea.
Dacă faci sarmalele numai cu carne de porc, bagi untură și costiță afumată și mult orez ca să iasă mai multe, ei bine, ai o minunată rețetă tradițională pentru o  bombă calorică.

Doamnelor și domnilor, în premieră, o rețetă “dietetică” de sarmale, rețeta mamei mele.

Ingrediente

2 Kg de carne – amestec de porc și mânzat. Carnea de porc (pulpă) este de dorit să fie un pic mai grasă, pentru gust, dar cea de mânzat (pulpă) este preferabil să fie slabă.
Puteți face sarmale numai din carne de mânzat dar sunt mai gustoase cu carne de porc.
3 linguri rase de orez
1 legătură de pătrunjel sau pătrunjel uscat
1 morcov mic
piper măcinat
1 cană (250 ml) de suc de roșii,  din cel  mai des
4-5 cepe medii
2 linguri de pastă de ardei sau 1 lingură de boia
2 verze murate mari (se pot face și cu foi de viță murate dacă aveți)
O jumătate de cană de ulei.

Dacă aveți restricție la sare, puneți varza la desărat în apă, de seară până a doua zi.

Se toacă ceapa mărunt, morcovul se dă prin răzătoarea mică. Se înnăbușe ceapa și morcovul în ulei (cam o jumătate de cană, cât să le acopere). Se spală bine de tot orezul. Se amestecă bine carnea cu ceapa, morcovul, uleiul, orezul, pasta de ardei, sucul de roșii, piperul și orezul. Nu adăugați sare, este destulă sare în varza murată.

Pregătiți foile de varză, astfel. Se desprind foile de varză din căpățână și se taie din partea mai groasă. Foile trebuie să fie cât o palmă cu degetele întinse  de mari. Dacă sunt mai mari, se taie în două. Se storc ușor.

Se formează sarmalele, fiecare după cum poate și știe. Mie îmi plac sarmalele nici prea mici, nici sărmăloaie. Fierb destul de repede și simți că mănânci ceva cu carne, nu numai varză.
Iau foaia de varză în mână, o întind în palmă cu partea mai groasă în stânga. Pun o grămăjoară de amestec – cât o lingură,  la mijloc. Îndoi partea mai groasă a foii peste carne. O rulez și, la urmă,  îndes în sarmaua astfel formată surplusul de varză rămas.
Ufff, sper că au înțeles și începătorii. Dacă nu, găsiți pe www filmulețe cu împăturitul sarmalelor, de exemplu aici http://www.youtube.com/watch?v=7XvlCiiygi4

Ca o glumă bună, nemții fac și ei sarmale, cam la fel,
dar le leagă cu ață să nu se desfacă 
J
Se alege o oală suficient de mare și se pun câteva foi de varză pe fundul ei. Se așează frumos sarmalele în oală, strat după strat. Deasupra se mai pun niște foi de varză tocate fin și o farfurie cu fundul în sus, să le acopere. Separat, fierbeți apă. Turnați apa fierbinte peste sarmale, cât să acopere farfuria. Puneți pe foc și din momentul în care încep să fiarbă, dați focul mic sau băgați-le în cuptorul bine încins. Ar trebui să fie gata cam într-o oră jumătate, cel mult două ore.
Nu umblați la sarmale în timpul fierberii. Cel mult, dacă aveți impresia că se lipesc de fund, apucați oala de toarte și răsuciți-o vioi spre stânga și dreapta de câteva ori, să se răsucească conținutul.
Puneți eventual o tablă între oală și foc.
După o oră jumătate, scoateți cu grijă o sarma și gustați-o. Dacă orezul și carnea au fiert, e perfect, sunt gata.
Serviți-le cu 2-3 linguri de mămăliguță pripită, eventual 1-2 linguri de iaurt sau o linguriță de  smântână, ceapă roșie și ardei iuți murați. 

Deja îmi lasă gura apă și mai e destul până la Crăciun.

Câteva poante:
-       Bucătarii mai obișnuiesc să adauge și câteva rămurele de cimbru. Nu este de loc rău dar nu exagerați cu cimbrul că acoperă toate celelalte mirosuri plăcute. Pe vremuri, un bucătar de la ambasada noastră din China, profesor la Școala de bucătari din Șoseaua Viilor punea un buchet de cimbru în mijlocul cratiței uriașe de sarmale. Da, am mâncat câteva, au fost incredibil de bune.
-       Înainte de a le servi, faceți ca Păstorel Teodoreanu. Adăugați 1 cană de vin alb sec la oala de sarmale și dați încă un clocot. Ies o nebunie.
-       Dacă aveți la îndemână, strecurați printre sarmale 2-3 roșii medii cărora le-ați scos miezul și le-ați umplut cu amestecul de sarmale.
- Am auzit că se fac sarmale și cu carne de pui sau chiar de curcan. Mă rog, nu mă entuziasmează, chiar de loc. Fade. Blasfemie, ce mai ....Nu este în fiecare zi Crăciunul.

Ei, și acum să vedem ce avem în farfurie. 
Pentru că sarmalele pot avea diverse dimensiuni, calculez la gramaj.
200 g de sarmale aduc aproximativ 300 de calorii. Conțin 24 g de proteine, cam 18 g grăsimi din care 6 g grăsimi saturate și 8 g carbohidrați. Îți aduc magneziu câte este necesarul zilnic și acoperă 500 mg din cele 3500 mg de potasiu necesar. Dacă le mănânci cu un iaurt mic degresat, rezolvi și o parte din necesarul de calciu. 4 sărmăluțe includ o porție de legume.
Dat fiind că varza, carnea și sucul de roșii au indicele glicemic nesemnificativ iar cantitatea de orez dintr-o sarmăluță este infimă, mai mult ca sigur sarmalele au indice glicemic foarte mic.
Nu mai zic cât de sănătoase sunt varza și sucul de roșii.

Comparativ, o porție de rasol de vită de 100 g poate avea 26 g grăsimi din care 3 saturate, 32 g proteine și 360 calorii. 1 felie de pâine are aproximativ 15 g de carbohidrați și 85 cal.

Tu decizi câte sarmale vei mânca. Desigur nu am pus la socoteală mămăliguța (200 calorii),  iaurtul și smântâna. Poți să le mănânci și fără, dacă ai o spaimă prea mare de îngrășare, dar pierzi.
Ce pot să afirm este că am mâncat la ultima sărbătoare,  2 zile la rând, 4 sărmăluțe cu iaurt 0% pe zi și ardei iute și nu s-a întâmplat nimic rău. Nu au influențat de loc dieta mea. Bineînțeles,  am fost atentă ca în fiecare zi la totalul de calorii și grăsimi din meniu și am făcut ceva mișcare.

ps. Uneori și restaurantele fac sarmale bune. Atunci când nu fac economie la carne. Pe vremuri am mâncat chiar bine la Moara Mariei, mă întreb dacă mai păstrează rețetele.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu