duminică, 16 decembrie 2012

Alimente minune: fasolea albă

Banala fasole albă,  este bogată în carbohidrați, proteine, fibre și este o sursă excelentă de fier, potasiu, vitamine din complexul B și altele. Fasolea albă românească are indicele glicemic 31, deci mic.
O porție de fasole de 150 g are încărcarea glicemică 7, deci foarte mică.
Ciorba sau iahnia de fasole albă sunt prietene bune dacă ești la dietă. Țin de foame, scad tensiunea și îți dau energie.
Încearcă rețeta Cuisine Dolof de ciorbă de fasole cu mult zarzavat și roșii și s-ar putea să-mi dai dreptate.

Nimic însă pe lumea asta nu este perfect. Pentru că este așa de bună, Coana Fasole tinde să-și dea foarte multe aere. Există mai multe tehnici de a o face cât de cât mai prietenoasă.
Mai întâi trebuie să o pui seara la înmuiat cu multă apă, până a doua zi. Arunci apa, clătești bine fasolea și o fierbi, cam 5 minute din momentul în care începe să clocotească. Arunci și această apă. Manevrele acestea pot reduce cu mai mult de 25% emisia de gaze.
1 linguriță de cimbru ajută de asemenea și dă și un gust grozav.
Nu adăugați bicarbonat că distrugeți vitaminele și s-ar putea să nu pice de loc bine. Eu una cel puțin nu suport bicarbonatul.
Dacă ești foarte sensibil, fierbe fasolea 10 minute în loc de 5 și las-o să stea 2 ore în apa în care a fiert. Arunci evident și această apă.

După ce i-ai mai luat din aere, pui fasolea la fiert, fără sare sau roșii care ar putea să întărească bobul. Din momentul în care clocotește, o lași să fiarbă în clocote 10 minute apoi dai focul mic.
Fierberea aceasta la foc maxim distruge o anumită toxină din fasole,  phytohaemagglutinin, la care suntem mai mult sau mai puțin sensibili.
Am experimentat pe propriul stomac ce înseamnă o fasole prost pregătită, o dată la un restaurant și altă dată la un fast food.. Pe scurt, dai totul afară. Simptomele, ca de otrăvire, trec repede dar îți piere pofta de fasole mult timp.

Pentru că mai este o săptămână până la Crăciun nu pierde ocazia de a mânca un pic de fasole aproape în fiecare zi. De Crăciun mâncăm fasole și cârnați :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu