miercuri, 5 decembrie 2012

Alimente sănătoase pentru dieta ta

Revista Prevention a publicat o lista cu 14 alimente pe care le recomandă diabeticilor:
fasole, lactate, somon, tuna, ovăz, orz, fructe de pădure, curmale, salată și alte verdețuri, linte, semințe de in, nuci, unt de arahide și ciocolată neagră. Un pic șocant pentru cei care mai știu câte ceva despre  regimul "oficial" pentru diabet.

De regulă ce este bun pentru diabetici, funcționează și în dietele de slăbire.
Într-adevăr în mai toate dietele regăsești salata, fasolea, fulgii de ovăz, somonul, nucile, lactatele degresate etc la mare cinste.
Ciocolata neagră este din ce în ce mai lăudată dar eu una mă limitez deocamdată la câteva tablete modeste în weekend.
Untul de arahide, în limita a câteva porții pe săptămână este excelent, o spun din proprie experiență.

Mă intrigă însă prezența curmalelor pe această listă.
Nu știu cum se împacă cu diabetul dar cel puțin în dieta mea sunt pe lista "cât mai rar".
Evident că 2-3 curmale din când în când nu te îngrașe. Dacă le mănânci cu iaurt, indicele lor glicemic scade binișor. Curmalele aduc însă ceva calorii, (trei curmale înseamnă cam 60 cal, și peste 11 g zaharuri), așa că, le voi gusta deocamdată ocazional și atât.
E adevărat că au antioxidanți, mai mult decât brocoli se pare. Dar nu orice aliment este "sănătos" pentru toată lumea.

Vorbind de alimente sănătoase, se face mare tămbălău de ani de zile că anumite sucuri de fructe și în special anumite citrice se calcă pe bătături cu peste 80 de medicamente, de exemplu din cele pentru reducerea colesterolului, hipertensiune, boli cardio și diabet. Dacă iei aceste medicamente, o cană de suc de fructe  inhibă efectul lor sau chiar le crește toxicitatea.
Citricele rele sunt greful, lămâia verde (lime), portocalele roșii. Efectul lor asupra medicamentelor durează cică 24 de ore și mai bine. Sucul de coacăze și cel de mere sunt de asemenea sub lupă.

Am găsit un articol interesant destul de recent (2012)
Update on Drug Interactions with Grapefruit Juice: An Evidence-Based Review

Autorul dă o listă foarte mică  de medicamente pentru care s-a dovedit științific că interacționează cu greful, printre care cele de reducere colesterol (sinvastatin). Despre alte medicamente sau sucuri, autorul scrie că sunt exagerări. Mai susține că informațiile privind interacțiunea unor medicamente cu greful, unele vechi de 20 de ani,  nu sunt verificate cu adevărat științific. Desigur spusele sale trebuie confruntate cu alte surse.

Mi s-a părut însă interesant cum comentează articolele științifice și concluziile lor.
- Filtrarea și interpretarea de către terți  a rezultatelor unei cercetări depind foarte mult de instruirea, experiența și interesele autorilor respectivi. Autori diferiți pot interpreta în mod diferit aceleași date primare.
- Multe din concluziile privind interacțiunea dintre sucurile de fructe și medicamente se bazează pe studii in vitro. Nu există nici-o garanție că ce se întâmplă în laborator în eprubete, are loc la fel și în organismul nostru.

Ce-i de făcut?
Citește întotdeauna cu atenție prospectul medicamentelor pe care trebuie să le iei. Până se decide lumea științifică, dacă prospectul nu zice altceva,  ia doctoria cu un pic de apă și bea sucurile de fructe în alt moment al zilei.

Pentru dieta ta, fructele integrale sunt oricum mult mai bune decât sucurile de fructe.


ps. Vizitați blogul autorului acestei glume, merită!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu