duminică, 23 decembrie 2012

Diete bune, diete rele

Sunt o veterană în războiul cu kilogramele în plus. Am încercat câteva diete serioase și abia după 10 ani de chin am reușit să-mi fac propria dietă, o dietă care pare să funcționeze.
Nu țin dieta mea secretă dar nu cred că te va ajuta. Fiecare trebuie să-și facă propria dietă. Principiul de bază al homeopatie este că nu există boli, ci bolnavi. Nu am încredere în homeopatie, dar acest principiu mi se pare corect.
Desigur, nu am pornit de la zero, mi-am făcut foarte bine lecțiile.
Îți trebuie ceva mai mult decât un minim de noțiuni de nutriție.

Înșir aici câteva idei preluate de ici, de colo, în speranța că mai ajut și pe alții. Și cele mai bune dar și cele care m-au încurcat, unele ani de zile.

Cele mai proaste idei
- În top, recomandările agențiilor americane pentru nutriție. Obsesia lor, carbohidrații să reprezinte 45 - 65% din totalul de calorii și acestea din cereale, fructe și legume, a fost de departe cea mai proastă idee. Cel puțin 10 Kg le-am adunat mâncând pâine, paste, orez ca să acopăr acest interval ”sănătos”.
Chiar și în prezent ”oficialii” mențin aceste valori, deși sunt tot mai multe voci care spun că nu prea este în ordine.
Acum, în dieta mea, caloriile din carbohidrați reprezintă cam 34 - 40%, majoritatea din fructe, lactate și legume.
- Altă idee, ridicol de simplistă: totul se reduce la calorii. Cât consumi - cât arzi = 0. Ai nevoie de doar 1200 calorii ca să menții organismul în funcțiune, restul trebuie fie să arzi, fie să reduci mâncând mai puțin. Mai toate dietele susțineau ghidușia asta și încă e la modă. Dar lucrurile sunt mult mai complicate. La un moment dat, punând pe hârtie ce mâncam am constatat cu stupoare că mănânc de regulă ceva în jur de 1400 - 1600 calorii pe zi și depun kilograme cu multă veselie și constant. Deși nu făceam mai puțină mișcare ca acum. Pur și simplu organismul s-a obișnuit cu puține calorii. Nu înseamnă că mă simțeam bine, dimpotrivă.
Contează fantastic și ce mănânci și când mănânci. Evident, mișcarea este esențială, dar nu este suficientă.
Evident că trebuie să limitezi și caloriile, dar nu reduce mai mult de 500 de calorii zilnic din totalul recomandat.
Acum mănânc mult mai consistent ca înainte, în jur de 1800 - 2000 calorii pe zi. La începutul dietei aceasta a fost principala problemă, nu puteam să mănânc câte proteine și legume erau în meniu.
- Trebuie exerciții fizice dure ca să slăbești. De câteva ori pe săptămână, aerobic sau jogging. 
Nici vorbă. Orice mișcare fizică este bună, inclusiv munca din gospodărie sau o simplă plimbare de o oră zi de zi. Am încercat ceva mai mult,  să nu stau jos 3 ore zilnic. Nu neapărat continuu, poate fi și din bucăți.  Plimbare, shopping, gospodărie. În concediu a fost mai simplu, ceva înot și mers pe munte au făcut minuni dar și simplul fapt că mă mișc lejer câteva ore pe zi se simte.
Repet însă, mișcarea trebuie să intre în rutină și să fie zi de zi.
2-3 zile am stat mai mult  la calculator, în ședințe și  la TV cu mai puțină mișcare decât o omidă pe frunze, și, zbang, cântarul a protestat. Nu glumesc.
- Trebuie să mănânci multe fructe. Da, trebuie să mănânci fructe, dar nu oricâte și nu oricare. Multe diete, serioase de altfel, zic minim 5 porții de fructe sau legume pe zi. Chiar este și o reclamă acum la TV cu familila uitându-se duios la o masă plină cu morcovi și fructe. Extrem de vag și aiurea. 5 porții de struguri zi de zi te gogolesc ca pe o minge. În august - septembrie am mâncat cam  3 porții de struguri și pepene roșu pe zi și m-am oprit din slăbit, ba am și pus un kilogram până m-am dumirit din ce mi se trage. Mănâncă smochine, curmale și compot de ananas și nu mai intri pe ușă. Nu mi-a scăpat din păcate nici această greșeală.
Acum sunt foarte atentă și la sursele de fructoză naturale. Mănânc 1- 3 fructe pe zi dar nu toate 3 la fel, dacă este posibil. Nu mănânc mai mult de o porție de struguri, banane, ananas proaspăt,  pepene roșu pe zi și nu în fiecare zi. Nu mănânc smochine sau curmale decât la ocazii, și atunci mai mult gust.

Cele mai bune idei

- Cel mai bun sfat pe care pot să-l dau. Reluați tradițiile noastre. De exemplu, o ciorbă zilnic și la fiecare masă principală o salată. Vineri, zi de post. M-am străduit să-mi amintesc ce mâncam în tinerețe, când aveam o siluetă de invidiat. Printre altele, ciorba zilnică, o zi de fasole boabe.
Vara nu lipseau de pe masă ardeii copți, salata de vinete, salata de roșii.
Iarna beam suc de roșii ca vițelul lapte. Seara mâncam mai ușor, o zacuscă, o brânză.
Vara nu mâncam carne de porc, mai mult pui la grătar și pește.

- Postul glicemic. Sursa:  doctorița mea cardio, dietele Montignac si South Beach. 2 săptămâni nu mănânci dulciuri, fructe, cereale, cartofi, orez, paste, mazăre, dovleac (adică tot ce conține amidon și zaharuri). Mănânci numai alimente cu indice glicemic foarte mic.
Nu l-am ținut decât 10 zile din cele 2 săptămâni recomandate, dar a făcut minuni. În primul rând mi-a tăiat obsesia pentru pâine, orez, paste, dulciuri. Pare greu de crezut, dar a fost ca un comutator. Nu rezistam la vederea unei felii proaspete de pâine sau a unui fursec.
Acum nu mă mai tentează, pur și simplu. Nu că nu-mi mai plac, dar nu trebuie să fac nici-un efort ca să mă abțin.
Recent am experimentat cu succes mini-postul glicemic, recomandat de dieta South Beach. După cheful anual al firmei (peste 3000 de calorii), am ținut un post glicemic parțial de 2 zile (am mâncat totuși fructe, din cele mai puțin dulci). Rezultatul a fost fantastic. În săptămâna de după petrecere am dat jos aproape un kg.
- Zilnic 1- 3 porții de lactate degresate parțial:  lapte, iaurt, kefir.  Sursa: doctorița mea cardio, dieta South Beach. Lactatele țin de foame. În combinație cu fructe, cereale integrale, migdale sau unt de arahide sunt un deliciu. Nu mai ai nevoie de suplimente de calciu. Dacă respecți numărul de calorii zilnice recomandate și faci mișcare, slăbești chiar mai repede cu lactate datorită calciului pe care îl conțin. Calciul luat ca supliment nu a ajutat.
- Uleiul de măsline. Sursa: Dieta Mediteraneană.  Nu aș zice că m-a ajutat să slăbesc dar uleiul de măsline mâncat zi de zi (un pic în salate, un pic pe ici pe colo prin mâncare) a îmbunătățit colesterolul HDL. Verificat pe familia mea, cu analizele în mână.
Nu mă uit numai la ce mă poate slăbi ci și la ce ne îmbunătățește sănătatea.
Totuși încerc să nu depășesc o anumită limită cu ochii pe calorii.
- De 2-3 ori pe săptămână, pește. Sursa: dieta Mediteraneană, dieta South Beach.  Am descoperit că nu mă ruinează fructele de mare. Nu te costă o avere pentru că nu poți mânca mult. Sunt delicioase și o mână de fructe de mare chiar ține de foame. La fel, nu e nevoie să mănânci un pește întreg, o bucată cât jumătate de palmă cu spanac sau mazăre este o masă perfectă. Trebuie să-l gătești cum îți place mai mult: sote, grătar, plachie miam miam. Peștele este ideal pentru rețetele rapide, fără să stai ore în șir peste cratițe.
- Zilnic o mână de boabe: alune, migdale, nuci, unt de arahide. Sursa: dieta South Beach. Dar nu mai mult, că au multe calorii. Sunt gustarea dintre mese ideală, țin excelent de foame și se pare că fac ordine prin sistemul circulator.


În sfârșit, toți cei care au ținut o dietă la viața lor, știu ce este efectul de platou. Din motive neclare nu mai slăbești ba începi ușor să aduni la loc. Cam din octombrie m-am oprit din slăbit fără nici-o explicație și începusem să cred că e defect cântarul.

Am încercat atunci câteva schimbări.
Am reluat postul glicemic, timp de 2 săptămâni. Am păstrat totuși 1- 2 fructe zilnic, din cele cu indice glicemic mic-mediu. Am slăbit un kilogram și ceva apoi iar am stagnat.

Cred că totuși  am învins așa numitul ”platou” al dietei, cu o idee simplă
- mi-am impus 2-3 ore pe zi în care să nu stau jos
Primele zile a fost greu, acum simt nevoia de mișcare în aer liber!

Continui și regula de a mânca cei mai mulți carbohidrați după ora 16. Dar nu mă aștept să văd rezultate decât din luna Mai încolo. Cu răbdarea se trece marea.
Săptămâna asta am mai dat jos aproape un kilogram. Bătălia continuă, Anul nou cu bucurie și la voi să fie.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu