sâmbătă, 2 martie 2013

Pește pentru dieta mea

Am studiat un pic peștele din farfuria mea și am ajuns la unele concluzii suprinzătoare.





Dacă vrei ceva plin de omega-3, heringul congelat sau în conserve cu ulei este peștele rege.
Chiar și marinat, încă are suficient omega-3 să merite banii dați.












Sardele în ulei sunt excelente, ar trebui să mâncăm o jumătate de cutie pe săptămână. Au potasiu, seleniu, fosfor și omega-3.



Dintre toți peștii proaspeți care mișună prin magazinele noastre, de departe cel mai sănătos (dacă facem abstracție de riscul de a mânca pești de crescătorie) și mai avantajos ca preț este păstrăvul.
Are mai mult omega-3 decât somonul (tot de crescătorie), exagerat de scump, și în orice caz mai mult decât somonul afumat. Îl găsești proaspăt, tot anul. Gustul este extraordinar, nu are multe oase.
Poți să-l gătești extrem de ușor. Pune păstrăvul într-o tigaie neaderentă cu un pic de ulei de măsline. Presară niște boia și piper, aruncă și 2 căței de usturoi. Pune la foc potrivi cu tigaia acoperită. După 20 de minute dă capacul la o parte si mai lasă 5 minute. Nu trebuie întors.

Pentru că tot am pomenit de somon, nu are oase, este excelent la grătar cu puțină lămâie, arată bine în farfurie. Dar față de calitățile sale reduse (pentru că este de crescătorie), prețul este exagerat de mare.

Somonul roz afumat este cea mai proastă opțiune. Are ceva omega 3 dar la jumătate decât cel proaspăt, în schimb conține foarte multă sare. Din când în când ca variație sau la o petrecere este un aperitiv interesant, în rest nu se merită.




Macroul este bogat în omega-3 dar are prostul obicei să atragă plumbul din apa marină. De aceea cică nu e bine să-l mâncăm prea des. Naiba știe. Oricum, marinat este excelent în salata orientală.








Peștii noștrii autohtoni nu trebuie dați la o parte, mai ales că minunatul crap de Dunăre are destul de multă omega-3. Bun și cel de crescătorie. Novacul (nu știu dacă este neam cu crapul dar seamănă) este chiar foarte gustos. Are foarte mult potasiu și ca orice pește, mult fosfor.

O plachie de crap cu ceapă, ardei, roșii la cuptor este o bunătate care face mâțele să miaune. Cu mămăiguță, musai.



Știuca este extraordinară.Am găsit un video cu o rețetă de știucă umplută excelentă.

Până o să-mi fac curaj să gătesc așa ceva, știuca pane sau prăjită cu un pic de ulei de măsline este printre mâncărurile mele preferate. Are foarte puține calorii, proteine de calitate, fosfor pentru creierul meu.






Tuna este un pește aparent  sărăcăcios în comparație cu rudele sale. Dar este foarte bogat în seleniu.
Este ”carnea de vacă” a japonezului. Poți face niște chifteluțe cu susan, un deliciu sau poți pune tuna la salate.













Ce a mai rămas de pus în farfuria de pește?
Codul? Nu, mersi. Deși este gustos, mai ales pane sau cu legume și maioneză și are calorii foarte puține, este greu să găsești un cod care să nu fi fost injectat cu apă. Am luat până acum de 3 ori țeapă, renunț.

Am lăsat la urmă fructele de mare. Nu sunt tocmai pește, nu?
Midiile au ceva omega-3, restul nu. Dar fructele de mare au o bogăție incredibilă de minerale. Sunt sățioase așa că porțiile nu sunt prea mari. Prețul per porție este suportabil.
Merită să mănânci din când în când o bunătate cu fructe de mare.

De exemplu o paella con marisco, pilaf cu fructe de mare. Am găsit aici o rețetă.





Așa că, poftă bună și miau!


ps. Dacă vă plac cifrele:
Peste - 100 g Calorii (kcal) Carbo  (g) Lipide  (g) Proteine  (g) Minerale Omega-3 (g) Omega-6  (g)
Cod (cod, polock) 103 0 3.4 18 fosfor 0.1 0
Crap (Carp) 171 0 9.7 21 potasiu, fosfor 0.9 0.7
Hering (herring) 211 0 13.9 21.5 potasiu, seleniu 2 0.2
Hering marinat  218 5 14 18 seleniu 1.3 0.3
Hering sau sprot in ulei 211 0 13.9 21.5 potasiu, seleniu 2 0.2
Macrou (mackerel) 240 0 16.8 22.3 fosfor, seleniu, potasiu, magneziu 1.3 0.1
Macrou marinat (pickled mackerel) 263 5 16.9 22.6 fosfor, magneziu 1 0.1
Pastrav (Trout) 169 0 7.7 25 fosfor, potasiu 1.2 1
Sardele in ulei (sardines) 202 0 11.5 24.6 potasiu, seleniu, fosfor 1.5 3.5
Somon (salmon) 140 0 5.9 21.6 fosfor 1.1 0.6
Somon afumat  111 0 4.3 18 0.6 0.3
Stiuca (pike) 124 0 3.8 22.5 fosfor 0.1 0
Tuna (tuna) 107 0 0.8 25 seleniu 0.2 0
Creveti (shrimps) 80 0 1.3 17 zinc,fier 0 0
Midii (mussels) 132 0 4.4 23 mangan,zinc, fier, seleniu 0.9 0
Calamari (squid) 118 0 4.7 18.8 zinc, cupru 0.6 0


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu