sâmbătă, 30 martie 2013

Îmi ești drag ca sarea din bucate


Sare strălucitoare la Salina Praid
A fost odată un rege care și-a întrebat fata cât de mult ține ea la el. "Îmi ești mai drag... ca sarea din bucate" a răspuns ea. Regele s-a gândit că asta înseamnă foarte puțin și s-a întristat foarte tare. Nu mult timp după aceasta regele a făcut o mare petrecere. Fata a avut grijă ca fiecare fel de mâncare adus la masa regelui să nu aibă de loc sare. Și așa, nimic nu mai avea gust bun pentru el. La urmă, fata i-a povestit ce și cum. Regele nu a avut încotro și a recunoscut ce importantă este sarea...
(poveste veche germană)

Încerc să pun ceva ordine în mintea mea. de mai bine de un an sunt total confuză în ce privește subiectul
”Cât de multă sare putem mânca fără probleme”?

Mai întâi, ceea ce este evident. Citez din Wikipedia:
"Prea multă sau prea puțină sare în dietă poate duce la crampe musculare, amețeală, tulburări ale echilibrului electrolitic care poate cauza probleme neurologice sau chiar moarte.  Prea multă apă, fără suficientă sare, te pune în pericol de intoxicare cu apă. Ingerarea de sare în cantitate prea mare în timp foarte scurt (1 g per Kg de greutate corp) duce la moarte. Se cunosc cazuri de deces în urma ingerării de soluție salină ca vomitiv.”

Unelte de minerit la Salina Praid

Sarea este esențială pentru viață și consumul de sare este instinctiv și împinge orice om sau animal să caute și să consume alimente conținând sare. Foamea de sare este influențată și de gusturi, tradiții în bucătărie și în conservarea alimentelor și de larga răspândire a sării în mâncarea industrială.

La un moment dat în istorie, consumul ridicat de sare a fost recunoscut ca fiind în detrimentul sănătății.
Studiile științifice asupra efectelor sării pică în două categorii. Multe din  ele asociază consumul ridicat de sare cu hipertensiune și o rată crescută de boli cardiovasculare. Da multe altele au descoperit hibe în statisticile utilizate de aceste studii și consideră că nu e nici-un motiv ca indivizii sănătoși să reducă sarea din alimentație. Mai ales că multe studii au fost realizate pe șoareci, nu pe oameni.
Și totuși, într-un studiu la nivel național în Finlanda, implementarea unui program de reducere a sării la nivel național a dus la reducerea sodiului ingerat. A rezultat o descreștere a tensiunii arteriale sistolice și diastolice, care a avut ca urmare scăderea cu 70-80% a cazurilor de deces datorate bolilor de inimă și atacurilor cerebrale. Chiar nu poți ignora asemenea date.
Un articol nou din revista The New England Journal of Medecine,    Salt in Health and Disease — A Delicate Balance  (Sarea în sănătate și boală - un echilibru delicat) oferă o privire generală asupra stadiului cercetărilor privind relația dintre consumul de sare și hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Dacă te descurci cu termenii medicali, este o lectură interesantă.

În ce privește siguranța, limitele de jos și de sus ale sării nu au fost încă identificate clar. Este o controversă continuă, toate părțile bombardând cu atâtea argumente că este foarte greu să mai accepți indiferent ce cifră ți se pune în față.

Când știința bâjbâie, mă întorc la propria experiență și țin degetele încrucișate.
O dietă cu foarte puțină sare (sub 1500 mg) este aproape imposibil de ținut în dieta modernă.
Nu este fezabilă. Chiar și o dietă cu mai puțin de 2000 mg este dificil de ținut, mai ales iarna.

De fapt nici nu este un pericol să mănânci prea puțină sare, afară de cazul că ții o dietă cu fructe și lapte, ceea ce nici-un guru în nutriție nu-ți va recomanda pentru o dietă normală.
Dar trebuie să reduci sarea dacă ești sănătos, bogat au ba, deștept sau poate nu?
Dacă renunți la sticsuri, chipsuri, snackuri și alte prostii similare, ceea ce orice doctor, nutriționist sau organizație de sănătate din lume îți recomandă, reduci implicit destul de mult din sarea pe care o înghiți.
Dar, bănuiesc că orice ar zice știința, majoritatea oamenilor or să mănânce câtă sare au chef și vor renunța la asta poate numai dacă la un moment dat în viața lor un doctor va zice ”oprește-te că mori”.

Prea multă sare în mâncare poate produce edeme (umflarea țesuturilor datorită retenție de apă). Aceasta chiar este ușor de observat. Dacă prea multă sare în mâncare face să ți se umfle gleznele sau diverse alte
încheieturi, nu ai decât o soluție. Ascunde solnița, adaugă mai puțină sare la mâncare, limitează consumul de carne procesată și de murături. La modul general, încearcă să reduci sarea. Cât de mult? Evident, până nu mai ai edeme.

Dar în ce privește hipertensiunea? Trebuie să reduci sau nu sarea?
În privința hipertensiunii, este obligatoriu să reduci sarea. În teste clinice, reducerea sării este asociată cu reducerea presiunii arteriale,  mai mult la persoanele cu hipertensiune decât la cele sănătoase.
Reducerea consumului de sare este asociată cu un răspuns mai bun la tratamentul anti hipertensiv, inclusiv
la pacienții cu hipertensiune rezistentă la tratament.

Indiferent dacă ești sănătos sau bolnav, sunt studii care susțin că este important să crești potasiul din dieta ta pentru a contracara efectele sării. Aceasta chiar nu e dificil de loc dacă incluzi fasolea, lintea, mazărea, cartofii, nucile, portocalele, ciupercile, roșiile și așa mai departe în meniul tău.

În cazul meu, dieta cu mai puține cereale și făinoase (ceva între Dieta Mediteraneană și Dieta South Beach), reducerea sării (între 1600 - 2000 mg zilnic), mai multe alimente bogate în potasiu (în jur de 4000 mg pe zi) și mișcare fizică mai multă au avut ca rezultat reducerea numărului de pilule anti hipertensive și o sănătate mai bună în general.

Totuși vara și dacă fac mai multă mișcare fizică, am grijă să beau apă minerală și să mănânc un pic mai
sărat. Nu aștepta să ți se facă sete ca să bei apă. Dar, dacă afară este foarte cald, să bei prea multă apă și
mănânci nesărat este o rețetă pentru o stare de amețeală.

Un castron cu o salată de roșii, ardei, castraveți, ceapă, pătrunjel cu ulei de măsline, un pic de suc de
lămâie sau un pic de oțet, câteva măsline și bucăți de brânză albă - este cea mai bună salată de vară.

Faimoasa salată grecească sau bulgărească sau românească sau cum vreți să-i ziceți, este sănătoasă,
gustoasă și așa de ușor de făcut.



Bănuiesc că în ce privește sarea, ca în  toate lucrurile bune din viață, cheia este moderația.

Un pont. Când vă mai plimbați prin țară, vizitați și Salina Praid, una din cele mai mari saline din România.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu