miercuri, 6 martie 2013

Pentru cei care cred încă basmul cu ”toate caloriile sunt la fel”


O calorie este o calorie, indiferent de proveniența ei. Așa se spunea până mai ieri și companiile din industria alimentară încă strecoară pe ici, pe colo dogma ”Toate caloriile trebuie tratate la fel”,
Numai că s-au adunat prea multe evidențe privind modul diferit în care organismul nostru utilizează diferitele alimente cu aceeași cantitate de calorii.

Iată câteva exemple date de Dr. Robert Lustig în blogul Still Believe 'A Calorie Is a Calorie'?
Articolul este un pic cam nervos dar informatiile sunt interesante.

- Dacă mănânci 160 de calorii provenind din migdale, vei absorbi numai 130. Și aceasta pentru că fibrele din migdale întârzie absorbția caloriilor în sânge. Caloriile ajung în intestin unde sunt păpate de bacterii.
- Ai nevoie de energie și ca să digeri alimentele. Energia necesară metabolizării proteinelor însă este dublă decât cea necesară pentru carbohidrați. Acesta este așa numitul efect termic al mâncării.
Proteinele sunt și mai sățioase decât carbohidrații, printre altele.
Asta nu înseamnă că trebuie să ne repezim să mâncăm proteine în neștire și să nu mai mâncăm carbohidrați. Organismul are nevoie de toate grupele alimentare, în primul rând. În al doilea rând proteinele în exces pot deteriora rinichii.
În principiu trebuie să mănânci cam 0.83g proteine per Kg per zi. De la această cifră trebuie să pornești în orice regim de dietă. Proteinele pot fi de origine animală sau vegetală (fasole, linte soia etc).
Poți crește cantitatea dar nu exagerat.
- Toate grăsimile aduc 9 kcal per gram. dar grăsimile omega-3 sunt sănătoase pentru inima ta în timp ce grăsimile trans îți blochează arterele în timp.
- Și ajungem și la zahăr. Prea mult zahăr duce la diabet - ultimele cercetări o arată. Și statisticile corelează diabetul cu consumul de zahăr.
Zahărul este format din 50% glucoză și 50% fructoză. Organismul folosește glucoza drept combustibil. Fructoza se află în stare naturală în fructe dar vine la pachet cu fibre.
Zahărul sintetizat, așa numitul ”zahăr liber” se duce rapid în sânge. Nu-l mai oprește nimic, nici fibre, nici grăsimi, nici proteine.....
Prea mult zahăr intrat brusc în organism, îl dereglează în timp. În primul rând obosește pancreasul care trebuie să secreteze mai multă insulină.

Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la 1-3 lingurițe de zahăr pe zi și să le înlocuiești cu nu știu ce chimicale poate mai dăunătoare.
1-3 lingurițe nu înseamnă mare scofală pentru reacțiile chimice din organism. 1 linguriță aduce 4 g carbohidrați și 16 calorii. Poți să-ți îndulcești viața dimineața dacă așa dorești, fără emoții.
Poți mânca din când în când o prăjitură. Desigur dacă ești la o dietă, mai rar.

Discutăm însă altfel când este vorba de băuturile răcoritoare. Am publicat deja ”panoul de onoare”
Poate nu o să faci diabet cu o cola, dar americanii, una din națiunile cu cele mai mari probleme de sănătate, obezitate, diabet etc beau în medie 2-3 doze de cola pe zi.
Ca să nu mai zic de obsesia americană pentru dulce. Toate sosurile de pe piața nostră de origine sau pe bază de rețetă americană sunt dulci. Am găsit până și sos de soia insuportabil de dulce.
Pe multe forumuri americane sau britanice, retetele includ un pic de zahăr sau miere care caramelizează frumos carnea sau legumele. Iar o salată nu e bună fără un dressing cu ceva dulce în el. Yak!

Ai probleme de obezitate sau sănătate? Primul pas, redu drastic zahărul liber din alimentația ta: cola, fanta, energizante, sucuri de fructe (chiar dacă sunt 100% suc natural și apă), snackuri dulci, bombonele etc.

Pe urmă, mai vezi ce se întâmplă.


Panoul de onoare - proiect școlar cu băuturile răcoritoare și conținutul lor în zahăr.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu