luni, 4 martie 2013

Dincolo de diete

Din când în când mai dau pe Internet peste câte un blog despre nutriție, scris de un specialist care pare să știe ce spune și în orice caz respiră bun simț.
Recent am găsit blogul lui Dorene Robinson, expertă în managementul greutății, autoare de cărți etc.

Dorene comentează noile tendințe în dietele actuale. Mai precis, noua modă a dietelor alternante.
Cu cele patru variațiuni pe tema dată:
- mănânci numai 8 ore pe zi și în rest nimic
- alternezi zile de ghiftuială cu zile de post sever (600 - 800 calorii)
- ții 2 zile de post sever pe săptămână și în rest mănânci ”normal”. (așa numita dietă 2+5).
- ții o dietă cu restricție de calorii dar din când în când îți permiți zile relaxate când mănânci ce vrei.

Nu mă miră succesul de care se bucură deja aceste diete. După succesul dietei Dukan, nu mă mai miră nimic.
Postul există desigur din antichitate și este legat mai ales de religie.
Sursa acestui nou gen de diete de ”post” par să fie cercetările privind longevitatea care arată că restricția pe termen lung a caloriilor (adică să mănânci numai 75% din ce ar fi normal) îmbunătățește sănătatatea și lungește viața. Dar...aceste cercetări au fost realizate pe șoareci, viermi, muște, ciuperci etc. de fapt, nu există cercetări de acest gen pe oameni.

Dorene explică excelent ce se întâmplă în mașinăria noastră internă, care desigur funcționează cu energie. Sursele de energie sunt carbohidrații, grăsimile, proteinele și alcoolul. Organismul le arde pe toate dar când și cum este altă poveste. Depinde de când a fost ultima ta masă, ce ai mâncat (balanța carbo/ grăsimi/proteine), ce ai făcut după ce ai mâncat, dacă ești pe ”deficit de energie” sau ești în vârstă și alte aspecte nenumărate ale biologiei umane.


Cum decide organismul ce să ardă mai întâi? De preferință arde acel combustibil care este mai greu de stocat pentru utilizare ulterioară. Și acestea sunt în primul rând proteinele și alcoolul. Apoi urmează carbohidrații. Deși poate stoca carbohidrații ca glicogen în mușchi și ficat, totuși organismul tău crește oxidarea carbohidraților când aceștia devin disponibili.
În final, organismul arde combustibilii în ordinea următoare: alcool, proteine, carbohidrați, grăsimi.

Oxidarea grăsimilor se reduce când crește disponibilitatea altor combustibili.
Implicit, cel mai mare nivel de oxidare al grăsimilor (inclusiv din depozite) are loc pe stomacul gol (când stai relaxat pe un fotoliu sau dormi) după ce toți ceilalți combustibili au fost epuizați.

Teoretic, singura modalitate de a arde depozitele de grăsime ar fi să menții un deficit de calorii pe termen lung pentru a forța organismul să continue să ”tragă” combustibil din depozit.
Nu contează ce schemă utilizezi, cel puțin din punctul de vedere al metabolismului energetic. Din punctul de vedere al sănătății, este altă discuție desigur.

Dietele care alternează postul cu ”zile normale”, pretind că pot păcăli mama natură.
Din păcate această idee tentantă pentru mulți nu are suport științific. Nu sunt confirmate de nici-o cercetare. Dimpotrivă, puținele studii au ajuns la concluzia că nu prea poți păcăli organismul.
Spaima nutriționiștilor este că acest gen de diete încurajează dezordinea în nutriția aderenților.
Dacă faci foame într-o zi sunt mari șanse să mănânci peste măsură și brambura în zilele următoare.
Cu șanse mari ca săptămânal să mănânci mult mai mult ca înainte.
O altă grijă este că aceste diete încurajează o dietă de calitate proastă în zilele de post. Cu ochi pe calorii, ce mănânci devine mai puțin important.
Una peste alta, sunt multe voci nemultumite și din public, sunt cei care s-au cam păcălit cu dieta 2+5.

Dorene mai zice că, poți urma un timp oarecare orice dietă restrictivă și poți avea succes pe termen scurt. Dar destul de repede mediul și viața ocupată intervin și începi să înșeli. Te blamezi că nu ai fost în stare dar de fapt ar trebui să înjuri dieta respectivă.

Bun, dar ce poți face?
Pe termen lung, într-un fel trebuie să înveți sau să reînveți să mănânci sănătos. Și calitatea contează dar și cantitatea. Mai trebuie să faci și mișcare. Mai este și stresul. Și sunt  încă multe, multe alte reguli pe care le vom revedea în articolele următoare.
Trebuie schimbat radical stilul de viață. Nu este de loc ușor și așa se explică succesele dietelor care promit rezultate rapide. Pe termen scurt, dragi dolofani, pe termen scurt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu