marți, 21 ianuarie 2014

Apa, dar cata?

Imposibil sa fi ratat pana acum sfatul sau reclama “beti 8 cani de apa pe zi”.
Dar de unde provine acest sfat si de ce trebuie sa bem atata apa?
Greu de stabilit dar unii cred ca ar putea fi recomandarile U.S. Dietary Guidelines (Ghidul SUA pentru alimentatie)  din 1945: “deoarece barbatii consuma in medie 2500 kcal, este necesar sa bea 1 ml de apa pentru fiecare kcalorie; in consecinta, in fiecare  zi ar trebui sa bea 2500 ml”.  Altii spun ca ar fi fost o carte Nutrition for Good Health (Nutritia pentru o sanatate mai buna) din 1974 care a lansat aceasta mantra.
Cert este ca nu exista pana acum nici-o  baza stiintifica, nici-o cercetare, nimic care sa justifice recomandarea.
In schimb, sunt dezbateri de genul: includem cafeaua in cele 8 cani pe zi? Nu, spun habotnicii apei, pentru ca este diuretica. Logica lor ma depaseste. Ba da, spun cercetari recente, cafeaua nu este asa de diuretica. S.a.m.d, hai sa batem apa in piua.
Ce este socant,  sunt recomandarile unora de a bea 2 l de apa sau chiar 3.5 l (pe baza unui calcul pseudo-stiintific care porneste de la greutatea ta), in afara de lichidul din alimentele ingerate.
Daca m-as lua dupa ultimul sfat primit, as inghiti 5 - 6 l de apa pe zi. Desigur, as face carare spre toaleta dar mai rau este ca organismul ar elimina si ceva substante utile. Probabil in cateva zile as fi carpa, cu organismul dat peste cap.
Ca sa-mi revin sau preventiv ar trebui sa inghit un cocktail de vitamine si minerale care m-ar costa ochii din cap. Foarte convenabil pentru firma care mi-a recomandat sa beau o galeata de apa pe zi, de loc fain pentru sanatatea mea fizica si mintala.
Mantra “beti 8  cani de apa pe zi” este foarte draga si firmelor care distribuie apa imbuteliata, normal, nu?
Intre timp, mantra a disparut din ghidurile oficiale americane privind alimentatia. Poate si pentru ca este foarte complicat sa stabilesti cata apa intra zilnic in organismul nostru din toate alimentele pe care le mancam.
Exista o vaga recomandare oficiala americana ca aportul de lichid sa fie in jur 3,8 l, dar cu tot de e in mancare. Nu prea te ajuta, nu?
Deci, intreb si eu ca cetateanul turmentat, eu cu cine votez?
Cata apa chioara trebuie sa bem zilnic, in afara de ce inghitim oricum din cafea, fructe, vegetale etc. Ca de obicei, cand stiinta nu-mi da un raspuns, ma intorc la mama natura.
In principiu, beau cand imi este sete si cat simt nevoia. Nu neaparat apa chioara, orice lichid (dar cu grija la calorii).
Din experienta stiu ca vara  sau daca fac ceva mai multa miscare si transpir mult, trebuie sa beau lichide preventiv.  Dar nu apa chioara ci apa  minerala, pentru ca prin transpiratie pierd nu numai apa ci si saruri minerale. Nu este cazul sa astept  sa ma ia cu lesin.
Mai sunt desigur si situatii cand doctorul iti recomanda in mod expres sa bei sistematic  mai multe lichide. Daca ai pietre la bila sau rinichi, de exemplu. Sunt doctori in strainatate care nu mai recomanda asa ceva. Din experienta mea proprie, o portie de supa in fiecare zi, 1-2 cani de ceai pe zi, o cana de apa minerala, o limonada  sau chiar un sprit foarte slab la masa, o bere sau un ceai diuretic din cand in cand chiar au ajutat.

Sursele informatiilor
How much water should we be drinking? Science doesn’t have a clue.
Waterlogged?
Drinking water

PS. Cara, cand era pui, intr-o vara fierbinte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu