sâmbătă, 8 februarie 2014

Blocaje in dieta ta

Tocmai am citit un articol interesant al organizatiei AHA dar nu sunt de acord cu toate sfaturile date. Iata sfaturile mele, pe baza experientei proprii. Experienta ta poate fi insa diferita, cine stie?


Blocaj
Solutie
Mi se face foame intre mese si sfarsesc prin a cumpara covrigi,  snackuri, chipsuri  etc
Fa-ti un obicei nou, daca nu poti fara gustari intre mese: sa ai intotdeauna la tine o gustare sanatoasa, cum ar fi un sanvis cu paine integrala si ceva proteine, un fruct, un iaurt, un pic de branza cu un pumn de migdale sau nuci a.s.o. Atentie la asa zisele batoane de dieta sau cum le-o zice, majoritatea sunt bombe calorice si cockteil de chimicale.

Daca ma vad in fata unui bufet  nu pot controla  cat manac
Nu te repezi sa-ti umpli farfuria de parca nu ai mancat de nu stiu cate zile. Oricum ar fi, nu este “elegant”. Daca este posibil, alege din bufet ce pare mai sanatos. Aranjeaza portii mici, artistic, pe farfurie, respectand regula: un sfert de farfurie cu proteine, o jumatate de farfurie legume si fructe, un sfert de farfurie fainoase sau si mai bine leguminoase sau alune/ nuci. Nu te grabi. Mananca incet si nu te repezi sa umpli la loc farfuria. Daca o faci, alege altceva din bufet, de preferinta proteine, legume sau alune. Acestea cel putin taie foamea.

De obicei sunt asa de obosita/ obosit ca nu-mi arde de gatit si apuc ce pot in drum spre casa
Daca nu ai gatit in viata ta, sa te apuci de bucatarie este o  modificare dificila in stilul tau de viata.
Asa ca incepe foarte simplu si nu ezita sa te ajuti cu conserve si legume congelate:
-      salate,
-      carne slaba (taiata in bucati mici si prajita amestecand continuu 2 minute),
-      ciuperci preparate la fel,
-      conserve de fasole si zacusca
-      mazare fina congelata (fiarta cu o legatura de marar si zeama de lamaie),
-      fasole verde congelata (fiarta, racita cu ulei, otet si usturoi) etc.
Fa-ti timp sa faci cumparaturi odata pe saptamana si umple frigiderul si camara  cu alimente sanatoase: legume, fructe, carne slaba, branzeturi a.s.o.
Chiar daca esti mort de oboseala, iti ia mai putin de un sfert de ora sa incropesti o salata si niste sandvisuri.
Adauga un fruct, un iaurt, o mana de nuci si cina este gata.

Apoi, invata musai sa faci o supa. Nu este mare stiinta. Pune   intr-o oala  un pui taiat bucati (optional), o ceapa uscata  mare sau 2-3 legaturi de ceapa verde taiate fin, un morcov mare, un ardei, o telina, 3-4 linguri de ulei,un varf de sare si apa sa le acopere de-o palma. Fierbe-le,  semi-acoperit cu un capac,  pana se moaie vegetalele si ai o supa de baza din care poti incropi diferite supe toata saptamana. Adauga de exemplu suc de rosii si o mana de paste sau orez gatit, da-i un clocot,  si ai supa de rosii. Sau adauga la supa de baza fierbinte o mana de orez fiert in prealabil, un ou batut cu un iaurt si ai o supa “greceasca”. Adauga un pic de spanac sau loboda verde taiata fin, un pic de de broccoli, suc de lamaie, da un clocot si ai o supa “verde”. Sau pur si simplu stoarce un pic de lamaie si mananca supa de pui asa cum este.

Incetul cu incetul, poti adauga si alte retete, internetul este plin! Ai insa grija sa fie cat mai simple si sanatoase.



Pofta mea de dulciuri si sarat este incontrolabila
Multi te sfatuiesc sa bei un pahar de apa rece cand te apuca poftele dar eu ma indoiesc ca te ajuta.

Solutia mea nu este simpla dar efectul este “magic”.
Urmeaza dieta South Beach, faza I (cartea se mai gaseste inca in librarii). Nu este complicat dar nici usor de suportat. Pentru ca 2 saptamani trbeuie sa mananci fara carbohidrati si cu minim de grasimi saturate. Un fel de post glucidic. Fara dulciuri, fainoase, fructe (exceptand lamaile). In rest poti manca lactate, branzeturi, carne slaba de orice fel, legume cat incape (fara cartofi, sfecla si dovleac insa), alune si nuci.
Trebuie sa bei multe lichide pentru ca pierzi mult lichid.
Este posibil sa ai o stare de oboseala asa ca nu-ti planifica activitati fizice intense in timpul acestei diete. Dupa 2 saptamani, trecerea la “dieta normala” se face treptat. Prima saptamana un fruct, a doua spatamana un fruct si 1 portie de fainoase etc.
Dificil dar FUNCTIONEZA! Pe mine m-a ajutat fantastic.
Dupa numai o saptamana ma uitam cu mila la fursecurile de la cofetarie si ma intrebam “cum mama naibii am putut manca asa ceva”?


Si acum, dupa 2 ani, trebuie sa fie un desert foarte bun ca sa ma tenteze. 

Cu sarea este o poveste diferita:
Gustul sarat este un gust capatat. Ca sa scapi de el, redu treptat, incetul cu incetul sarea din alimentatia ta.
Mai intai citeste bine etichetele inainte de a cumpara un aliment si  evita cat poti alimentele cu multa sare. Incearca sa eviti mezelurile.
Fara chipsuri si snackuri, taie-le definitiv de pe lista. Or fi bune, dar nu pentru tine.
Modifica retetele familiei, inlocuind o mare parte din sare cu mirodeniile si ierburile preferate. Adauga suc de lamaie la salate si salata va fi mai gustoasa si nu vei mai simti lipsa sarii.

Imi place desertul, nu pot renunta la el
O, ba da, poti. Daca dupa 2 saptamani de dieta South Beach, Faza I tot nu poti rezista la un desert, cere o portie mica itotdeauna. Mananca fffoooarrrrte incet si incearca sa faci o pauza mare (sau sa te opresti) dupa 3 inghitituri
Poate o sa mearga, la mine a functionat.
Incearca sa mananci un fruct in loc de prajituri.
Din cand in cand insa, poti sa te delectezi cu un desert de calitate, fara sa te simti vinovata/ vinovat. O data pe luna intr-o dieta pe viata nu este chiar picatura in ocean dar nici nu o sa te ingrase, crede-ma.
Ai grija ce mananci in zilele urmatoare si fa ceva mai multa miscare.

Nu-mi place sa fac exercitii fizice, nu am timp de ele si sunt asa de plictisitoare
Haida de! Cum vrei sa arate viata ta cand vei fi in vrasta? Sau peste 10 ani?
“Ce se potriveste mai mult programului tau foarte incarcat: sa faci miscare fizica o ora pe zi sau sa fi mort 24 de ore pe zi”?

Desigur, poti sa gasesti o forma oarecare sa te misti fara sa mori de plictiseala. Sa te plimbi o ora in aer liber poate imbunatati incredibil viata ta. Cauta-ti companie sau investeste intr-un dispozitiv mp3 sau un aparat de foto sau intr-un caine vesel, ca sa faci plimbarea ta mai interesanta.
Investeste intr-un pedometru, intra pe un forum (de ex www.fitbit.com) si intra in competite cu altii.
Incearca innotul, un abonament nu o sa te ruineze.
Orice activitate fizica este mai buna decat sa sezi si sa cujeti toata ziua.
Orice  este cuvantul cheie magic.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu